En ny istid sveper över jord mot slutet av 1800-talet. Vissa människor försåg denna katastrof och byggde stora koldrivna värmeverk för att mänskligheten skulle ha någon chans att överleva. Nu är det din uppgift som ledare av en av dessa bosättningar att förse dem med skydd, mat och värme. Häng med oss så tar vi ett titt på Frostpunk!
Vad är då detta?
Frostpunk kommer från utvecklarna 11 Bit Studios som tidigare har släppt This War of Mine. Spelet är i första hand en stadsbyggare och i andra hand en form av moralkompass där du som spelare får välja mellan alternativen i en rad svåra beslut. Stadsbyggandet utgår från de massiva kolugnen i mitten av kartan och för att driva den behövs kol. För att dina medmänniskor som samlar in kolet skall inte ska svälta ihjäl behövs mat, för att de inte skall frysa ihjäl behövs hyddor och tält. För att tillfredsställa alla dessa behov konstruerar man byggnader utifrån en cirkulär struktur med med värmeverket i mitten.
Själva stadsbyggandet är i grund och botten rätt simpelt, utmaningen kommer när du som spelare möts av ansvaret att införa lager som styr över ditt nya samhälle. Skall du till exempel bygga en kyrkogård för att begrava dina döda och låta människorna sörja i sin egen takt. Eller bygger du hellre en massgrav som måhända låter dig bärga organ och hålla sjukdom borta, men sänker människornas hopp om framtiden?
Utöver byggandet finns det också ett utvecklingsträd där dina vetenskapsmän tar fram nya och effektivare sätt att utvinna resurser och ta hand om dina anhängare. Även här uppstår svåra beslut. Skall man fokusera på att ta fram effektivare sätt att utvinna kol eller ska man hellre fokusera på att ta fram bättre läkemedel och behandlingar.
Sist finns det också ett fokus på utforskning där du kan skicka ut spejare för att leta efter andra människor eller undersöka byggnader från den förra civilisationen. Spejarna tar med sig människor, resurser eller teknik med sig hem till staden.
Presentation
Om det är något 11 Bit Studios fått till är det definitivt presentationen och grafiken. Man blir nästa lite kylig och vill ta på sig en extra tröja när man sitter och spelar! Grafiken representerar också klart och tydligt den livsviktiga värmen som behövs för att hålla människor vid liv. Musiken bidrar också en hel del till den deppiga atmosfären av hopplöshet. På det stora hela så den visuella representationen verkligen underbar för ett spel i denna genre, och med den lika så tunga ambienta musiken så blir det verkligen en fullträff här också.
Personliga tankar
Nu är vi såklart lite sena med att recensera Frostpunk, då spelet släppets tidigare i vår. Men detta innebär också att utvecklarna har haft lite tid på sig att lägga till nytt innehåll och finslipa kanterna. Förutom en rad av buggfixar finns det också mycket gratis innehåll så som nya scenarion och ett oändligt spelläge.
Under min tid med Frostpunk har det varit svårt att hitta något att verkligen kritisera. Visst kan man säga att spelet saknar ett visst strategiskt djup då man kommer finna sig bygga på liknande sätt varje omgång, men detta försämrade inte direkt min spelupplevelse. Gillar man inte stadsbyggare till och börja med så är detta så klart inte spel för dig. Men gillar man som jag SimCity eller Cities: Skylines och inte har något emot den deppiga atmosfären och annorlunda mekaniken så är detta ett självklart köp!
Frostpunk. Lägsta pris 225 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-12-06
Recensionsex tillhandahållet av Terminals.io och 11 Bit Studios
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.