LEGO The Incredibles

av Danny Larsen

LEGO The Incredibles följer familjen Parr eller Superhjältarna som de heter här i Sverige. Spelet är en direkt uppföljare till första filmen och ska vad jag förstår vara baserad på uppföljaren som kommer ut på bio här i Sverige den 31 augusti. Men hur kommer spelet stå sig mot alla de andra LEGO spelen som har kommit ut innan och kommer vi bygga oss trötta på legoklossar eller njuta av spelet som givits till oss . . . Följ med så ska vi se vad vi kan hitta i LEGO The Incredibles!

Notera att spoilers från den kommande Superhjältarna 2 finns, jag har kollat på de trailers som har släppts för den och jag har spelat igenom det mesta som visats upp där. Så för de som ej vill få filmen spoilad men vill spela spelet, bör vänta med att spela då spelet är baserat på filmens storyline!

Direkt utifrån starten av spelet så träffar vi på familjen Parr direkt efter det att första filmen slutar, där ”The Underminer” har tagit sig upp till ytan med sin enorma borrmaskin som kan krossa allt i sin väg. Kort sagt så förstör familjen hans försök att sno åt sig så mycket skatter han kan, så han släpper lös sin maskin på staden och det är nu upp till Superhjältarna att stoppa den innan hela staden ligger i spillror.

Första kapitlet är mest en tutorial där vi får lära oss de vanligaste sakerna vi kommer få göra under spelets gång, med allt från styrning, slagsmål och de olika karaktärernas krafter. Mamma Helen (Elastigirl) kan t.ex. sträcka sig efter föremål och dra ner dem, samt sträcka sig mellan objekt så att de andra karaktärerna kan klättra över eller upp via henne. Pappa Bob (Mr. Incredible) är superstark och kan bokstavligt talat krossa nästan allt i hans väg och är bra att ha om det finns tunga objekt som ligger i vägen. Dottern Violet kan göra sig osynlig och smyga förbi fiender och kan skapa ett kraftfält runtomkring sig, vilket gör att hon kan ta sig förbi det mesta utan att bli skadad. Sonen DashiellDash” är supersnabb och är bra att ha om man behöver snabbt ta sig någonstans. Sist men inte minst så har vi babyn Jack Jack som precis har börjat manifestera sina krafter och kanske inte är den lättaste att ha med att göra för familjen då han kan allt från att vara eld, demon, metall eller t.ex. skjuta laser eller eld.

Sakerna vi får att göra är inget nytt från något av de tidigare spelen, så har du spelat något av de tidigare spelen så kan du konceptet; krossa allt du ser, plocka upp alla studs, bygg objekt och använd rätt karaktär med rätt krafter för att få den önskade effekten! I spelet så kan vi samla på oss 113 olika karaktärer, alla med olika förmågor och krafter. Vi låser upp nya karaktärer genom att tjäna in ”Mystery Bags” under alla banor vi tar guld på, sedan får man köpa de påsar man låst upp med studs. Det finns tre olika kategorier av påsar; Röd (50.000 Studs) som är vanliga karaktärer du ser på gator, Silver (100.000 Studs) som ger oss skurkar och variationer på karaktärer och så har vi Guld (250.000 Studs) som ger oss superskurkar och superhjältar.

Efter det att familjen stoppat borrmaskinen så får de inte en hjältars välkomnande av staden, utan blir arresterade då det är förbjudet för superhjältar att använda sina krafter. Till deras hjälp kommer syskonen Deavor, som har pengar att spendera då de äger storföretaget Devtech. De vill ändra folkets inställning till superhjältar och få dem tillbaka till sina glansdagar igen. Till Mr. Incredibles stora förtret så vill de ha Elastigirl som deras frontfigur och han får helt stanna hemma och se till barnen. Detta är bara uppstarten på alla de äventyr som vi kommer få uppleva under spelets gång. Vi kommer även få gå tillbaka och spela första filmens handling i spelet, vilket är smart då man vill få uppleva allt om familjen Parr om vi ändå får ett spel.

Om du som jag gillar att samla på dig och göra allt som finns i spelen så finns det precis som i alla de andra LEGO spelen mycket att göra i staden Municiberg. Municiberg är vår spel-hubb där du kan röra dig fritt (via bil, gå eller flyga) och ta dig an uppdragen allteftersom de låses upp. När du startar uppdragen så blir det som i de tidigare spelen att du spelar en bana där du ska ta dig från punkt A till punkt B och lösa pussel eller hitta objekt för att kunna komma förbi banans hinder. Du kan göra allt från att samla alla Gold Bricks eller minikits som finns gömda, till att vinna de race som finns utsprida över steaden. Du kan även låsa upp karaktärer från andra Pixar filmer genom att samla på dig ”Incredibricks” som finns gömda över hela kartan. Dessa kan du använda vid de ”Family Build” som finns utspridda lite varstans i spelet och varje ”Family Build” kräver ett visst antal ”Incredibricks” för att kunna låsas upp. Den första som jag låste upp var Dori från ”Hitta Nemo”, vilket gjorde att jag nu kunde simma under vattenytan och leta runt där också.

Grafiskt sett så skiljer spelet sig inte så mycket från de andra som har släppts på dagens konsoler. De är klart mycket bättre än de första spelen TT släppte och man ser att de har jobbat på att bibehålla den känslan från filmerna i spelets design. Ljudbilden är överlag okej, musiken är väldigt passande och jag antar att den är baserad på filmen (kan ej vara säker då filmen ej är ute ännu). Rösterna låter nära nog som de från filmen och det är helt okej i min bok. Ljudeffekterna är inget att få wow effekt över, då de är de vi hört i alla de andra spelen, alltså lego brickor som krossas, byggs ihop och en massa studs som flyger ut ur allt vi krossar.

Mina åsikter:

Om man älskar LEGO eller Pixar så är detta verkligen spelet för dig, även fast det inte tillför något nytt i spelmekaniken. För ett LEGO spel så är det charmigt och kul att kunna leka runt med alla de karaktärer man kan hitta och låsa upp. Ett stort plus är att man har inkluderat båda filmerna i spelet då TT alltid har varit bra på att ge oss mycket speltid för pengarna. Nya ”Family Build” är ett kul tillskott då det gör att vi kan få ta del av Pixars stora bibliotek av andra filmkaraktärer. Nu är det bara en karaktär per build som vi får, men det är gött nog! Sedan att vi har en stor karta där vi kan röra oss fritt och samla, bygga eller leka runt bäst vi vill är väl uppskattat. Att dessutom kunna ta en superhjälte som kan flyga och ge oss ut är en ny upplevelse jag verkligen tycker om.

Specifikation
Denna recension baseras på Xbox One versionen. LEGO The Incredibles. Lägsta pris 350 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-06-21. Recensionskod tillhandahållen av  Mi5 Communications Warner Bros. Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar