Space Cows

av Fredrik Olsson

Någonsin funderat på hur det skulle kännas att vara naken i tyngdlöshet, samtidigt som du skjuter toalettborstar mot muterade kossor. Om du har, grattis du är märklig! För oss andra så finns nu möjligheten att testa detta i twin-stick shooter spelet Space Cows.


När du ser din favorit nötkreatur Betsy bli bortförd, så bestämmer du dig, som den otroligt smarta bonde du är; att fånga ögonblicket. Så i raskt tempo klär du ut dig som en ko, med målet att bli bortrövad också. Och vips så flyger du ut i rymden. Sedan så är det med gaser i magen, slow-moo-tion effekter och ett jävlaranamma som du skjuter dig fram i all världens fart.

Det söta upplägget till trots, så är det en tämligen icke-existerande berättelse som förs fram i spelet. Men det är å andra sidan inte poängen med spelet. Vad som är ”på-ängen” är snarare alla muterade kossor (hö hö) du behöver skjuta (ja, det var ett ruttet skämt, men vad tusan man måste börja recensionen någonstans).

Fråga inte… (Oroa er inte…drar man ner kossan till röret så får man spela minispel bara).

Ja, spelet i övrigt är tämligen rättframt. Flyg fram över olika banor där du kan aktivera slow-motion för att ta ut fler muterade varelser, eller använda ”dash”-funktion så du tar dig smärtfritt förbi olika typer av hinder. Kontrollschemat är enkelt – du ”dashar”, skjuter och tar dig vidare till nästa område. Det hela styrs förhållandevis direkt med twin-stick upplägget, men tyvärr så har rymdens gravitation den effekten att du många gånger flyger längre än du hoppats. Så som spel så blir det oväntat svårt, inte på grund av fienderna i sig, utan mest för att fysiken gör det svårare än det borde vara. Men men, du får å andra sidan flera svårighetsgrader, så du kan lindra det aningen med den lättaste nivån – även om det överlag är onödigt svårt i mitt tycke.

Spelmekaniskt så håller det en stund, innan dess repetitiva natur slår in. Visst dyker det upp mini-spel här och var, och visst kan du samla ihop mjölk för att sedan aktivera ett hejdundrande skjutande under en begränsad tid – men det fungerar inte riktigt i långa loppet. Spelets prutthumor är fånigt rolig ett tag, men tar även den och gör sig ovälkommen längre fram – likt en smygare bland högdjur.

Aktivera specialkraften, så kan du bokstavligen slå mootanterna på käften!

Överlag så är det absolut inte ett dåligt spel, dess estetik är färggrann och upplevs följsam. Humorn är knasig och funkar till viss del med vuxna som barn. Men spelets styrschema motarbetas av gravitationen och ibland dåligt designade nivåer. Å andra sidan kostar inte spelet särskilt mycket, så du får ändå ett utmanande spel som kommer räcka en stund – bara för runt 120 spänn. Vilket i slutänden får kossorna att komma in i hagen igen – metaforiskt talat.


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch versionen.

Spelet finns även på Steam.

Space Cows. Lägsta pris (Switch version) $12,99 enligt Nintendo Game Store 2019-10-18.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar