Beacon Pines

Ett mysrysligt äventyr

av Victoria Sandberg

Ett lite ovanligt kyligt sommarlov påbörjas med en mystisk upptäckt som leder till allt fler märkliga händelser i den sömniga byn Beacon Pines. Kan du hitta det lyckliga slutet på berättelsen? Eller är sagan dömd att sluta i tragedi och Beacon Pines till undergång?


I Beacon Pines får vi följa det unga hjortdjuret Luka VanHorn och hans kompis tigern Rollo. Den lilla sömniga byn Beacon Pines är nämligen befolkad av olika djurfolk som lever en tillsynes vanlig tillvaro. Men efter the Foul harvest några år tillbaka har inte allt varit som förr, missväxt och underligheter är nu en del av vardagen.

En interaktiv berättelse presenteras av en kvinnlig berättare som leder oss genom Lukas alltmer underliga äventyr med många rysliga och överraskande vändningar. Luka har förlorat sin pappa för några år sedan och nyligen försvann även hans mamma. Men han är helt övertygad om att hans mamma kommer att komma tillbaka till honom. Under tiden bor han i sitt hus med sin mormor som ofta ger sig iväg på privata ärenden.

Denna sommar bestämmer Luka och Rollo sig för att undersöka den övergiva konstgödselfabriken som tillhörde den mäktiga Valentine-familjen och som gjorde att Beacon Pines grönskade och växte som samhälle. Men det var även Valentines som till slut drog the Foul harvest över byn ungefär samtidigt som Lukas pappa försvann. Luka och Rollo inser snart att den gamla fabriken inte är så övergiven som de tidigare trodde…

Detta söta, och till en början harmlösa spel, utvecklar sig snabbt till en mysigt ryslig berättelse där du som spelare styr huvudkaraktären genom små scener som liknar bilder ur en barnbok. Hela spelet är uppbyggt som en bok där du kapitel för kapitel nystar dig djupare i de skumma affärer som pågår i Beacon Pines skugga.

Genom att utforska scenerna, interagera med omgivning och prata med de övriga karaktärerna kan du samla på dig brickor med små bilder på Luka som uttrycker olika känslor eller handlingar. Dessa brickor använder du dig sedan av i avgörande delar av konversationer och delar av själva berättelsen. Ibland kan dina val leda till knasiga situationer och ibland kan de leda till att berättelsen får ett allt för tidigt slut. Detta gör att det känns som att det är du som alltid driver berättelsen framåt, oavsett hur många slut och dead ends som du stöter på.

Spelet har nämligen en massa olika slut där berättaren slutar med antydande kommentarer om att Luka på olika sätt själv försvinner från Beacon Pines. Berättaren och hennes kommentarer är helt röstsatta på ett fantastiskt sätt där jag mot slutet av spelet kände att jag nästan lyssnade till en verklig person som i realtid kommenterar berättelsen, dina val och berättelsens traumatiska slut. Hon eggar på läsaren att hitta ett nytt bättre slut för varje gång som sagan tar slut och jag slängde mig glatt tillbaka in varje gång.

När sagan tar slut får du som spelare utifrån ett träd som visar förgreningarna i berättelsen välja vilken del i berättelsen du vill återgå till för att testa ett annat val och få en ny händelseutveckling. I vissa fall har du enbart ett val, vilket gör att du måste spela igenom en del av berättelsen som oundvikligt slutar på ett digert sätt för att få den bricka som behövs för att göra rätt val i ett nytt försök. Detta leder till att du naturligt får uppleva så gott som hela berättelsen och alla sluten.

Karaktärerna har inga röstskådespelare utan har ett pipande, surrande och knorrande ljud likt det som djuren i Animal Crossing har. Det som istället sätter stämningen är framförallt musiken som varierar mellan lugn pianomusik och dramatisk rock eller spänd techno som väl sätter stämningen i alla scener. Det finns även ljudeffekter som är få men som ändå ger inlevelse i händelserna och karaktärernas handlingar.

Spelat är precis lagom långt på ett sådant vis att det inte känns långdraget och gav åtminstone mig en behaglig känsla av avslut när eftertexterna rullat och jag spelat igenom epilogen. Detta är ett indiespel som kommer ha svårt att toppa sig själv och jag rekommenderar det till alla som vill ha något lite mysigt rysligt nu i Halloween-månaden eller i övrigt under höstmörkret. Förvänta dig ingen actionspäckad spelupplevelse där det gäller att ha snabba reaktioner, detta är ett spel för en kväll på soffan med varm dryck bredvid och en berättelse som jag tycker att alla ska ge en chans. För den där spända känslan när allt går fel och den varma känslan när vänskapen betyder allt.


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch versionen.
Spelet finns även till PC och Xbox One.

Beacon Pines. Lägsta pris ca.185 kronor enligt Steam 2022-10-12.

Recensionsex tillhandahållet av Fellow Traveller.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar