Little Bug

av Danny Larsen

En liten flicka, en död katt och ett mörkt monster, ja det är bara några saker som vi kommer att få se i Little Bug. Spelet låter oss följa med Nyah på hennes resa hem och den lilla lysande orben som kommer hjälpa henne, men kan du klara av de hinder som finns?


Nyah är en liten nyfiken flicka som tycker att världen är ett stort äventyr, men hennes mamma är orolig och tycker inte om att hon är ute sent och leker. När Nyah försöker berätta om hennes fantastiska dag blir hon lite högljudd och väcker hennes sovande lillasyskon som börjar gråta. Mamma är arg för att Nyah inte kan lugna ner sig om sina äventyr och plötsligt ställer sig hela världen på högkant (bildligt talat) och Nyah kastas in i en mystisk ny värld som ligger i dunkel.

Som sin ledsagare finner Nyah en lysande orb som hon slår följe med. Orben kan inte bara lysa upp sin omgivning, men om det är ett hinder som Nyah inte kan ta sig över kan hon ta hjälp av orben.

Spelet låter oss ta kontroll över både Nyah och orben. Nyah kan vi gå fram och tillbaka med men kan inte hoppa eller klättra. Orben kan skicka ut en stråle som lyfter upp och kan svinga Nyah till platser som hon själv inte kan nå. Det är spelmekaniken som vi kommer att använda under det relativt korta spelet (man kan springa igenom det på under två timmar). Genom detta kan man inte bara ta sig över stora som små hinder utan även svinga sig över stora områden och hål i marken.

Nyah hittar en överkörd katt på vägen hem.

Nu är det inte bara hinder som kullar, rör och hål som Nyah måste ta sig förbi, det finns även gömda skuggmonster som bara reagerar och springer mot henne om hon kommer för nära. Dessa skuggmonster kan som tur är inte heller klättra eller hoppa. Om man kan komma upp på en högre kant eller på andra sidan av ett hinder är man säker. Men det gäller att Nyah och orben lyckas med hoppen. När Nyah är i luften kan man styra henne lite granna om man tror att man flyger för långt eller vrida henne rätt så att man landar på en säker plats. Dock kan man inte hålla henne i luften hela tiden, orben har bara så mycket kraft att svinga henne och om man svingar för mycket tar kraften slut och Nyah faller.

Ju längre in i spelet man kommer, desto fler nya hinder får vi klura ut hur vi med orbens hjälp ska svinga Nyah rätt. Det bli klurigare och klurigare, samt att man måste hålla tungan rätt i munnen då vissa har tajming och ibland måste man släppa Nyah i rätt tid för att hon inte ska trilla till sin död.

Även fast de flesta hinder man kommer stöta på inte egentligen är de svåraste kan man ibland tappa sin rytm och plötsligt kan man inte svinga Nyah rätt för fem öre. Jag fastnade på några ställen där det såg relativt lätt ut att ta sig förbi, men jag hade inte full fokus och genom detta blev det frustrerande och alla vet att då blir det lätt att allt går åt pipan. Men om man bara går ifrån en kort stund, djupa andetag och sätter sig igen kan man klara av det.

De saker du offrat öppnar upp bonusbanor.

På banorna kan man finna gömda objekt som alla har en anknytning till Nyah och hennes familj, man kan samla på sig sex stycken i hennes lilla lunchlåda hon bär med sig. Hittar man flera objekt kan man offra dem till den överkörda katten som Nyah såg på vägen hem. Genom att offra dem till katten låser vi upp bonusbanor där man kan fortsätta Nyahs äventyr och nya utmaningar.

Grafiskt sett tycker jag att spelet är väldigt sött, även fast det är mestadels i mörker. Nyah har riktigt bra animationer och skuggmonstren är coola med sina neonrosa ögon. Världen går från en vanlig stadsmiljö till öken och moln med en massa neonrosa händer som försöker ta Nyah. Visuellt är det en intressant stil de har valt. Musikaliskt är det en lite ödesmättad ton, den är väldigt passande då Nyah är ensam och försöker ta sig hem igen. Man använder sig också av det ambienta som vinden för att göra att världen känns tom och man är ensam kvar. Allt som allt bra när det kombineras med det visuella.

Ett skuggmonster väntar på att fånga Nyah.

Det enda jag har som minus egentligen är att huvudspelet (ej bonusbanor inräknade) är väldigt kort och historien är sparsmakad, hade gärna sett lite mer i dialog från Nyah istället för att läsa om varje objekt man fann. Lite mer dialog eller något för att låta oss få känna Nyah lite bättre och hennes relation med hennes mor. En sista sak är att det kan vara hemskt frustrerande när man fastnar på ett hopp eller område där man måste göra allt rätt, jag har varit på vissa platser 10-20 gånger där jag dör, startar om och dör igen etc. etc. Men som jag skrev får man bara stänga av, gör något annat och testa senare igen.

Sista banan slutade jag räkna hur många gånger jag dog, den är inte långe men den var en samling hinder av allt vi har lärt oss under spelet. Men till slut klarade jag även av det och jag var klar. Jag är väldigt glad att fått köra spelet, det är ett litet indie-spel som jag fann väldigt roande, ja och väldigt frustrerande vid vissa tillfällen. Men jag tycker att man ska kolla in spelet och det kommer med en massa bonusbanor om man vill leka vidare med Nyah och hennes lysande orb.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox Series X-versionen.
Spelet finns även till PC och Nintendo Switch.

Little Bug. Lägsta pris 129 kronor enligt xbox.com 2021-12-14.

Recensionsex tillhandahållet av RedDeerGames.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar