En dystopisk framtid, gigantiska muterade kryp, en hotad klan och en skadad cyborgninja. Det är allt som behövs för Cyber Shadow, men räcker det?


Ninjor i TV-spel har varit populära ända sedan starten känns det som, och det med rätta. De är mystiska, hemliga, dödliga och inte minst lätta att implementera i vilken tidsepok som helst. I Cyber Shadow befinner vi oss i framtiden, och långt in i den verkar det som, eller det kanske är en annan planet? Oavsett vilket är spelets protagonist en sorts cyborgninja vars klan är på väg att bli helt utrotad efter en attack där klanens medlemmar har blivit tillfångatagna och möjligen hjärntvättade. Jag är inte helt säker då känner att jag har svårt att läsa mycket text i spel med den här estetiken. Det ser snyggt ut, men mina ögon känner att de snabbt blir trötta. Jag kan nog behöva glasögon snart nu när jag tänker efter.

Storyn känns inte särskilt märkvärdig, utan det är något jag har hört och sett väldigt många gånger tidigare i flera olika medium. Det är lugnt att säga att storyn inte är spelets starkaste sida. Vad som däremot är spelets starka sida är dess gameplay. Det är visserligen inte något nytt det heller, men det är välgjort och fungerar riktigt bra. Det är ett 2D pixel-plattformsspel som är rätt svårt. Fiender finns överallt, till och med nivåerna själva är emot mig när jag tar mig fram zon för zon i mitt uppdrag att rädda klanen! Jag vet inte hur många gånger jag har dött och ’rage quitat’ bara för att sedan sätta mig i lugn och ro för att komma förbi det jag hade problem med. Det känns som att jag behöver vara lika lugn som en ninja för att kunna spela det här spelet på ett bra sätt och faktiskt göra framsteg. Det är så enkelt att bli övermodig och sedan bara dö, något som inte är ninjans väg.

Kontrollerna är riktigt stabila när jag spelar på tangentbordet. Jag skulle dock rekommendera att spela det här med en handkontroll istället, jag hade gärna gjort det men av någon anledning ville den inte fungera med spelet. Det kan vara datorn som bråkar eller bara spelet som inte är överens med Dualshock 4 eller Switch Pro Controller. Oavsett vilket så ville det inte fungera för mig, men det gick bra att spela ändå. Jag springer fram och tillbaka med piltangenterna, hoppar med Z och anfaller med X. Det är grundkontrollerna för spelet, ju längre in i spelet man kommer får man nya attacker som fortfarande använder de här kontrollerna. Till exempel kan man kasta shurikens (kaststjärnor) genom att trycka UPP + X, det är visserligen en attack som kostar energi så man kan inte använda den hur mycket som helst. Kontrollerna är som sagt stabila och det är sällan, om ens någonsin, jag dör på grund av att de inte svarar som jag vill.

Estetiken i spelet kastar tillbaka mig till min barndom. Det känns precis som om jag är tillbaka i vardagsrummet och spelar på mitt SEGA Mega Drive II på den lilla tjock-Tvn vi hade där. Grafiken är som sagt 2D-pixlar och jag ser precis vad som är vad. Alla fiender har ett färgschema som sticker ut lite från bakgrunden och som man enkelt ser, bara man är uppmärksam. Vissa fiender är förbannat små och rör sig snabbt vilket gör det svårt att bedöma när man ska anfalla, men de finns där likt myggor på sommaren och bara väntar på att få slå till.

Musiken hjälper också till för att jag ska känna mig nostalgisk. Musiken är fartfylld som om spelet vill att man ska snabba på, vilket passar på ett sätt. Men som jag sa tidigare gäller det att ta det lugnt när man spelar, vilket innebär att man kan stanna upp och bara njuta av tonerna som spelas medan man planerar sitt nästa drag. Ljudeffekterna är bra även de, det känns som att jag spelar ett spel från min barndom och när saker exploderar eller när jag hugger med svärdet är det de bitljuden som spelas.

Cyber Shadow känns verkligen som ett av spelen från 80-, 90-talet. Både när det gäller estetiken men också i hur oförlåtande det är. Det dyker upp lite sparpunkter men det är långa avstånd mellan dem och det finns mycket som kan döda en på vägen. Kontrollerna är stabila och hela upplevelsen när jag spelar känns kul. Jag har kanske inte så mycket tålamod med svåra spel, men jag kan ändå uppskatta dem för vad de är och just det här är definitivt ett Bra Köp!

Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet finns även till Nintendo Switch, Playstation samt Xbox.

Cyber Shadow. Lägsta pris 19,99€ enligt Steam 2021-03-17.

Recensionsex tillhandahållet av Yacht Club Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar