LEGO Marvel Avengers

av Danny Larsen

Vad krävs för ett nytt Lego spel? Behöver man ta nya grepp, ny grafik eller göra om hela konceptet? Detta är lite av det som jag kommer gå igenom nedan. Häng med så får ni se hur jag tänker…

Är Lego bara för barn?

Man kan säga vad man vill om att det är ett spel för barn, men jag känner att det är likaså ett spel för vuxna (är själv 37 år gammal). För barn så tycker jag det är perfekt då det är roligt och inte innehåller något våld som kan finnas opassande. Som när man t.ex. slår ner en fiende och de trillar sönder i små Lego bitar. Detta uppfattas därför inte lika mycket som skadligt för barn att se.

Det är samtidigt ett väldigt bra spel då det låter barnen utforska spelvärlden fritt och finna lösningar, låta dem bygga eller klura ut vad för figur som man behöver och hur man löser ett klurigt rum med olika saker som skall samlas in.

För en vuxen så är det lika kul då jag tycker att utvecklarna Traveller’s Tales* har en humor i sina spel som passar stora som små. Sedan att spelen är väldigt roliga för en annan som kanske har sett filmerna eller är uppvuxen med serietidningarna som spelen är baserade på är extra grädde på moset. I det stora hela så är det ett spel som man kan sitta och spela med sina barn och ha lika roligt åt tillsammans som allena.

Story och gameplay i spelet.

Lego Marvel Avengers följer filmerna The Avengers och lika så Avengers: Age of Ultron till storyn även om det inte är rakt upp och ner direkt kopierat. Man spelar igenom väldigt många av de stora momenten i filmerna och däremellan så får man spela det som skulle kunna ha hänt mellan scenerna. I ”story mode” så är det att man byter mellan olika karaktärer i olika delar utav banan. Detta då olika karaktärer är gjorde med specifika förmågor för att kunna lösa pussel och kunna ta sig vidare. Ett exempel på detta är i första banan där man börjar med Hawkeye och Black Widow som krävs för att t.ex. Hawkeye ska använda pilbåge för att spränga silver objekt. Och sedan så går man vidare till att spela med Hulken och Iron Man och så fortsätter det igenom större delen av spelet. Jag tycker att det här är en bra design då man snabbt får lära sig vem eller vad man måste ha; vilken förmåga man behöver för att ta sig framåt. Senare blir det extra tydligt när man senare är ute efter att lyckas plocka på sig minikits eller Red Bricks. Det finns också hjälprutor (talat av Maria Hill) som poppar upp när man kommer till ett nytt moment som hjälper en att förstå vilken karaktär som behövs; detta är dock något som kan stängas av i menyn om man så vill.

Utöver det så har man ett stort sandlådeläge där man kan börja uppe i S.H.I.E.L.D:s Helicarrier där du kan utforska den såväl utanpå som inuti. För att sedan rakt av hoppa av Helicarriern, och falla ner till Manhattan där man kan springa runt fritt. Där det finns en stor mängd uppdrag som går att göra för att låsa upp Gold Bricks, karaktärer eller fordon. Man har också andra banor (via DLC) där man kan leka runt och köra ”story mode” i.

Grafik och ljud i spelet.

Ljudet i spelet är väldigt bra och musiken är passande beroende på vart man är i spelet, det har en pompa och ståt över sig vilket passar då det är ändå är Avengers. Ett spel där man passande nog hoppar fram och slåss för fulla muggar med t.ex. Hulken. Även den här gången så så har man återigen lagt in skådespelarnas röster tagna direkt ifrån filmen. Det är kul att man har lyckats få med original rösterna även om jag tycker det väldigt många gånger lät väldigt hemsk. Det var tillfällen då de var i ett stort rum och de har lagt något slags filter över rösterna för att få det att låta som de faktiskt befann sig där de var, vilket alltså ibland bara lät fel. Man har även röster på de NPC:s som kan ge en uppdrag under spelets gång och har där lyckats få med Cobie Smulder (Maria Hill), Clark Gregg (Agent Coulson) och Stan ”The Man” Lee som tillför en massa genom många roliga repliker.

Nu över till det grafiska i spelet, så som vi alla vet så har Lego spelen alltid haft sin speciella stil på hur det har sett ut och att det ser mer eller mindre likadant ut oberoende av vilken plattform man spelar på. Men jag måste säga att Lego Marvel Avengers är det snyggaste spelet hittills ur serien (då på min Xbox 360). Det ser ut som dom har jobbat hårt med att få spelet att poppa lite mer och spelet är väldigt färgglatt till skillnad från t.ex. Lego Batman eller Lego Indiana Jones. Det här var en av de saker jag först tänkte på när jag började spela spelet; i hur snyggt det var, hur alla ”studs” såg ut att ha jobbats på för att glänsa och sticka ut från bakgrundelementen. Detta ger mig ännu mer hopp för hur snygga de framtida spel som komma skall i TT* Lego serie kan se ut.

Season Pass och DLC.

Att det finns Season Pass eller DLC till spel är inget nytt, men jag tänkte att jag tar upp det som man kan köpa till vilket som. I första hand så har vi Season Pass; där det för stunden ingår 8 st DLC paket, som t.ex. ”MARVEL’s Agents of S.H.I.E.L.D. Level Pack”, ”Classic Black Panther Level Pack” eller varför inte inför den nya Doctor Strange filmen: ”All-New, All-Different Doctor Strange Character & Level Pack”. Det finns så mycket mer att hämta här om man tycker att det som redan finns i spelet inte räcker till. Allt som allt så finns det 8 DLC paket att köpa; antingen separat eller som min personliga rekommendation är, att köpa Season Pass då allt ingår.


Kan inte säga hur spänd och förväntansfull jag är inför släppet av Lego Star Wars: The Force Awakens . . !


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox 360 versionen.

Prisbild ca 329-433 kr

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar