LEGO Brawls

Slå sönder motståndarna bit för bit!

av Martin "Fyghar" Johansson

LEGO har massvis med spel i dagsläget i flera olika genrer. Jag kan dock inte påminna mig om att det finns alltför många fightingspel med LEGO-tema. Det kan fungera rätt bra egentligen och nu när vi har fått ett är det dags att ta reda på om det är något att ha.


Vid en första anblick verkar LEGO Brawls vara en kopia av Super Smash Bros. (SSB) och jag kan se att de mycket väl kan ha hämtat inspiration från SSB, men det är inte någon kopia. Istället är det ett fightingspel som är lätt att komma in i, men som kommer kräva en hel del tid för att bli bra, som de flesta egentligen. Det verkar som att utvecklarna satsade på att skapa ett spel där hela familjen kan vara med och spela om de vill utan några massiva handikapp för att man inte kan spelet i detaljnivå. Eftersom LEGO idag är något för folk i alla åldrar känns det som en riktigt bra idé att göra spelet lätt att komma in i.

När man har startat upp spelet och kommit till huvudmenyn är det bara att klicka på Brawl för att sätta igång en match. Man kommer hamna i en grupp tillsammans med sju andra och sedan röstar man om vad man vill spela. Man kan även sätta ihop en grupp med sina vänner och spela mot andra om man vill det, istället för att spela mot främlingar. Beroende på vilken bana det är som väljs kommer man också ha olika mål när man väl spelar. Det kan vara olika versioner av alla mot alla eller capture the point där man spelar fyra mot fyra. Jag hoppas det kommer både fler banor samt lite andra spelsätt för de som finns lite blir lite uttjatade efter ett tag. Det finns en del att välja mellan baserade på olika LEGO-set, men med tanke på hur ofta de dyker upp vore det inte fel med kommande uppdateringar som innehåller fler banor. Med tanke på hur många LEGO-sets det finns borde det inte vara alltför svårt.

Vad finns det för karaktärer att spela som då? Tja, om du har fantasi kan du spela som nästan vad som helst. Till en början finns det bara tre karaktärer att välja mellan, men ju mer man spelar desto fler karaktärer, samt delar till karaktärer, låser man upp. Det kan vara ninjor, spöken, pirater, kungligheter och massa olika saker baserade på olika LEGO-sets. Sen kan man ju självklart kombinera dem på olika sätt som en… spökpiratprinsessa som slåss med ninjavapen. Varför inte liksom? Beroende på vad man ger sin karaktär för vapen kommer denne att slåss på olika sätt.  Om man har boxningshandskar kan man ju inte slåss på samma sätt som när man har sköld och svärd. Man kan dessutom välja särskilda specialförmågor man kan använda sig av, som en laserdiscokula som skadar alla fiender runtomkring. Eller en graal för att vara immun mot skada under en stund. Man låser även upp nya förmågor när man låser upp vissa karaktärer, vilket kommer ge en mer valmöjligheter.

Grafiskt sett ser spelet ut som jag förväntade mig. Det är ett LEGO-fightingspel och ser bra ut för vad det är. Man ser tydligt vad som är vad när man springer runt på banorna, även vad som går att interagera med och inte. Att ställa sig på en plattform som sedan åker upp till toppen av en bana är rätt praktiskt att kunna använda sig av. Ljudet låter okej, det finns inte riktigt något som sticker ut på något sätt utan det finns där.

Det är som sagt enkelt att börja spela LEGO Brawls och likt andra fightingspel föredrar jag att spela med min Dualsense. Kontrollerna är väldigt enkla. Man springer, hoppar och attackerar. Man kan också aktivera olika saker man plockar upp när man slåss. Det är tillräckligt att hålla reda på och man kan kombinera lite med hur man styr och attackerar för att göra särskilda attacker.

LEGO Brawls är ett kul spel men jag känner att det snabbt blir tjatigt. Man hoppar omkring på plattformar och försöker slå sina motståndare tills tiden tar slut för att sedan se hur bra ifrån sig man lyckades göra. Det är ingen SSB-kopia men har som sagt hämtat viss inspiration därifrån. Jag uppskattar att man inte kan namnge sina karaktärer hur som helst utan att man behöver använda sig av förutbestämda ord för att ge dem namn. Det förhindrar folk från att ge sina karaktärer namn som kanske inte är helt passande för barn att läsa. Jag hoppas att de kommer med en del uppdateringar som innehåller lite olika sätt att spela på för att ge mer variation. Till dess, kommer det vara lagom för mig att spela det här lite då och då.

Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.

LEGO Brawls. Lägsta pris 349 kronor enligt Prisjakt.nu 2022-09-24.

Recensionsex tillhandahållet av Bandai Namco.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar