de Blob 2

av Danny Larsen

I uppföljaren till ”de Blob” så får vi åter slå följe med vår färggranna hjälte Blob och hans hjälpreda och alltiallo Pinky (som för övrigt är en rosa robot). Återigen så måste de ge sig ut på jakt efter den färghatande ”Comrade Black” och sätta stop för hans bleknande av världen. Men kommer de lyckas i sin jakt eller är de dömda att leva sina liv i en gråvit sörja?!

Bara för att inleda rätt så måste jag säga att jag har tyvärr inte spelat föregångaren, men man fick en ganska klar bild av vad som hade hänt i slutet på första spelet. Och av de timmar som jag har spelat så känner jag ej att det är nödvändigt att ha spelat första spelet då det här känns som en egen story som inte står och faller på om du spelat det första spelet eller ej.

Spelet inleds med att våra kära vänner Blob och Pinky är ute i sitt luftskepp och njuter av lugnet efter det att de har besegrat ”Comrade Black”, när de får ett nödsamtal från ”Professorn” om att ”Comrade Black” klarade sig från explosionen som slog ut hans skepp och har landat säkert på en liten tropisk ö. De får i uppdrag att finna och ställa honom inför rätta för det han har gjort. Och där har vi introt för spelet, men en kort resumé av det föregående och början av nuvarande spelet.

Spelet i sig är uppdelat 11 stycken platser där vi kan få hjälpa till och färglägga deras liv!

Ja för i mångt och mycket så är det premissen av spelet, färglägga allt som du ser med färg då den mystisk sekten ”Blancs” har börjat att suga färgen ur världen och indoktrinerar innevånarna att gå med dom (frivilliga eller mot deras vilja, alla ska med). Du som Blob ska genom att suga upp färg som du finner, åka omkring och röra alla byggnader, träd, bilar och skyltar som du ser så att du färgsätter dem och återställer ordningen i staden. Samtidigt som du kommer få motstånd av sekten som skickar ut de hjärntvättade och blekta innevånarna i hopp om att stoppa dig. Blobs attacker består av att du siktar in dig på den fiende du vill attackera och så hoppar du bara på deras huvud, du måste dock ha fyllt på med färg då allt du gör i spelet kostar färg och kan gå åt ganska snabbt om du åker runt och försöker färgsätta allt.

För att göra spelet lite mer än interaktiv målarbok, så får vi lite hinder som kan stoppa oss; t.ex. vattenpölar eller vattendrag (färgen vi har sköljs bort), sektmedlemmar (de slår ner oss), bläckpölar (vi tar skada och måste snabbt skölja av oss i vatten) och många andra saker som man sakta men säkert upptäcker ju längre in i spelet man kommer. Till vår hjälp så kan vi finna en ”hazmat suit” (som skyddar oss mot vatten, bläck och varma plattor), ”Rainbow” (en power-uppowerupp som gör att Blob ej måste åka runt och leta efter rätt färg hela tiden och allt som du rör vid blir färgat korrekt), sen har vi också ”Inspiration” som man använder för att uppgradera Blobs förmågor (hur mycket färg han kan suga upp, Armor (hur mycket stryk Blob kan ta), Ammo (för spelare två i co-op) för att nämna några.

Efter att ha klarat av huvuduppdraget på varje bana, d.v.s. färgsätta och fritagit alla Blancs och skrämma iväg ”Comrade Black” så finns det fortfarande en massa för dig att göra. Du har tre bonusuppdrag som ger dig en guldmedalj per uppdrag om du kan slutföra dom. ” Clean-up Award” får du om du har haft sönder alla lådor, tunnor och tanks. ” Environment Award” får du om du färgsätter alla träd som finns på banan. ” Liberation Award” får du om du färgsätter alla bebodda här och sätter alla innevånare fria. Dessa är bara bonusgrejer för att du ska få ett högre slutbetyg per bana.

Detta är vad du har att se framåt om du spelar de Blob 2!

Mina åsikter:

Är spelet helt perfekt, nej det finns en del saker som jag irriterar mig på. En kamera som vill fastna i väggar och leva sitt eget liv samtidigt som det ändrar vinkeln, och sedan så är det kontrollen som kan vara bångstyrig ibland vilket kan leda till endel frustrerande moment då man nästan hela tiden tar sig mellan byggnader i jakt på nästa samlarobjekt. Men utöver det så är det inte mycket jag har att anmärka på. Spelet är perfekt både för vuxna såväl som barn (eller varför inte rakt av vuxna som spelar med sina barn). Kan vara ett verktyg i att lära sig färger eller lära sig öga och hand koordination. Det finns mycket att göra i spelet då det kommer nya förmågor och fiender ju längre in i spelet man kommer, vilket jag gillar.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox One versionen.

de Blob 2. Lägsta pris 228 kronor (Xbox One) enligt Prisjakt.nu 2018-03-28

Recensionskod tillhandahållen av THQ Nordic.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar