Touring Karts

av Danny Larsen

Touring Karts är det senaste och sista VR spelet som jag tar mig an nu i år. Spelet är ett racingspel där vi nu ska se hur det står sig mot de andra spelen som finns i samma genre. Kommer det att lyckas dra till sig mitt intresse eller kommer det att köra av banan och ner i diket. Häng med så ska vi se vad dessa bilar har under motorhuven!


Med spel som Mario Kart, Crash Team Racing och Team Sonic Racing så har spelet mycket att slåss emot, men kommer det lyckas slå dem i karaktär, banor eller känslan i körningen. Svaret blir ganska snabbt nej på några av punkterna. Speciellt när det kommer till karaktär, då spelet har generiska och opersonliga figurer som vi har att köra med. Den karaktär som vi har och de som vi kör emot är alla bara gubbar med overall och en hjälm på huvudet, med lite olika färger och design på skinnen. Du kan låsa upp nya hjälmar som gör att du sticker ut lite granna från de andra, men inte mer än så.

När det kommer till bandesign så har vi ett gott urval av banor som vi kommer kunna få köra på. Det finns hela 22 banor med varierad F1 design att välja mellan; du måste dock låsa upp dem genom att göra vissa utmaningar per bana eller låsa upp dem med pengar som du tjänar genom att vinna loppen. Dock så är de ej lika minnesvärda som t.ex. Mario Karts alla banor och när du kör så tänker man inte så mycket på hur banorna ser ut, mest bara för att det som sagt är F1 design och man kanske kollade in banan första gången man kör och ser så bryr man sig inte så mycket om det ut an fokuserar på att ta kurvorna rätt.

Stort val av hur du ska styra spelet.

Om vi ska kolla på känslan att köra spelet så finns det en stor variation på hur man kan ta sig an spelet och styrningen. Det finns sex olika sätt att se och köra spelet då spelet även går att köra i VR och valet av handkontroll, Ratt, Move och 3D Rudder. Sen finns olika kombinationer av dessa om man kör i VR eller ej. Jag har testat att köra med handkontroll mestadels av tiden, vilket jag tycker känns bäst om det så är VR eller ej. Har också testat att köra med ratt, vilket kändes mer naturligt när man körde i VR då man kan se sig om och få bättre översikt av banan och vart de andra förarna är. Dock så blev jag illamående efter ett tag då spelet är lite ryckigt i hur man styr och när man blir knuffad eller påkörd, så det påverkade mig och det blev lite överväldigande i det långa loppet att jag helt enkelt fick ta en paus och vila huvudet och min mage som inte ville vara med längre.

Styrningen i spelet är som bäst okej när man kör, det är inte lika smidigt som i andra racing spel jag har spelet, vilket gör att lite frustration kan infinna sig. Men man kommer in i det och kan snabbt komma in i spelet och börja plocka placeringar. Som tur är så finns det som sagt många olika sätt att styra i spelet så man kan alltid hitta något sätt som fungerar bäst för ens spelstil. Det finns förstapersons- och tredjepersonsläge att se i spelet, så som det brukar göra och i VR så finns det ett tredje som gör att det ser ut som man sitter och spelar i en arkadmaskin stirrandes på en stor skärm.

Det finns över 30 anpassningsbara bilar att vinna/köpa in. Här kan vi köpa till oss fem extra prylar individuellt per bil som prydnader, så att den inte ser ut som alla andra, samt att vi kan låsa upp/köpa lite nya ljud till vår tuta, nya hjälmar och olika gnistor bakom bilen när vi driftar i kurvorna. Vi kan även med pengar uppgradera bilens prestanda, vilket kommer behövas när du tar dig längre i spelet. Skillnaden i bilarna när man kör är obetydlig, de känns alla likadana och allt som skiljer dom åt är bara utseendet och vilka dekaler och färger de har på sig.

Något som man slår stort för i spelet är alla dess ”Power-ups” som man kan få på banorna, precis som i alla de andra Kart spelen. Men här finns det hela 45 stycken som du ska plocka på dig, använda och kombinera med de andra för att skapa nya power-ups medan du använder de mot dina motståndare. Vi har allt från kycklingar som mosar motståndare till en cool isbazooka; helt enkelt många udda power-ups som alla har sin fördel.

På varje bana så får vi även en maskin som kräver två utmaningar och en XP mätare som vi ska hålla koll på. Utmaningarna finns för att kunna låsa upp t.ex. nästa bana, pengar eller tillbehör till din bil. XP får du på varje bana, hur mycket beror på vilken placering du får. Men du har en viss mängd XP som du ska införskaffa för att maskinen ska fungera så du kan lösa in de utmaningar du klarar av.

Spelet har såklart också Multiplayer, något som jag tyvärr inte kunde pröva på då jag hela tiden fick upp ”Connection Error” när jag försökte spela. Men där ska det finnas dagliga utmaningar att ta sig an, där man kan få vara med i olika cuper. Vi har även så att man bara kan hoppa in och köra ett race mot andra och så finns det där också att man kan välja att bara köra med vänner eller de som du känner för. Multiplayer kommer med alla säkerhet fungera så fort spelet är släppt.

Touring Karts är ett underhållande spel om vi ser till körningen och viljan att komma på bättre placeringar. Att det går att köra på ”vanligt” sätt och även ha tillvalet av VR (om man har VR headset d.v.s) är väldigt uppskattat; man kan variera upp hur man vill ta sig an spelet på detta sätt. Spelet har mycket att erbjuda i många banor, massor med saker att låsa upp och alla dessa power-ups som man kan få använda på någon stackars förare där ute i VR rymden. Spelet tappar dock ganska mycket på att det inte har någon personlig charm eller karaktärer och de flesta banor flyter samman – till den grad att man inte kan skilja den ena från den andra, som man kan ha att välja mellan i Mario Kart eller Team Sonic Racing. Men oavsett hur negativ jag nu må låta så har jag faktiskt haft väldigt kul när jag har kört spelet och speciellt i VR som ger det en extra umf och kan utan problem sätta mig och köra med vänner för att se vem som står högst på pallen.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.
Spelet finns även till PC och Nintendo Switch.

Touring Karts. Lägsta pris 19,99 Euro enligt utgivare 2019-12-11.

Recensionsex tillhandahållet av JesusFabre.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar