Kunai

av Jesper Gustavsson

Jorden är övertagen av robotar efter en traumatisk händelse. Mänskligheten är nästan helt och hållet utrotad av en ond artificiell intelligens, som kallas Lemonkus. Har du vad som krävs för att stoppa honom från vidare upptåg?


I huvudrollen har vi Tabby, en mördarrobot med en uråldrig krigares själ, och det är ditt uppdrag att, tillsammans med en motståndsgrupp, sätta stopp för Lemonkus en gång för alla. Kunai är vad som kallas för ett metroidvania, vilket betyder att Kunai är en typ av plattformsspel med svaga RPG-element och en stor sammanhållande världskarta som man kan utforska. (Genren har sitt ursprung i Metroid och Castlevania-spelen, därav namnet.) 

Spelet skiljer sig dock från mängden, eftersom Tabby har tillgång till två änterhakar, eller så kallade kunais, som han kan använda för att ta navigera sig runt med i spelets många områden. Ju längre in i spelet du kommer desto mer föremål och förmågor låser du upp. Du får allt ifrån en kaststjärna som du kan använda för att låsa upp dörrar och stunna fiender med  till ett raketgevär du kan använda för att bland annat spränga stora stenbumlingar som blockerar vägen för dig. Senare i spelet låser du även upp ett dubbelhopp som hjälper dig att ta dig runt på kartan.

Spelets fiender kommer i form utav dödliga robotar som har framkallats av Lemonkus. Dessa kan vara allt från en simpel robot som skjuter laser till arga robotfåglar som sprängs vid kontakt. Eftersom alla fiender är olika typer av robotar den visuella variationen inte speciellt stor, men varje mördarrobot har sin unika charm vilket gör att man kan bortse från den aspekten.

Spelet börjar relativt enkelt, men ju längre in i spelet du kommer desto fler hinder möter du. Hindren sätter dina förmågor att använda spelets olika mekaniker på prov. Spelet känns dock aldrig orättvist, eftersom kontrollerna är tajta och responsiva.

Som Tabby utforskar du en värld bestående av pixelart och en minimalistisk färgskala, vilket sätter tonen och känslan för spelet. Spelet känns både seriöst och lättsamt på samma gång, vilket gör att det står ut en del från mängden. Det känns som om du är mänsklighetens sista hopp samtidigt som Tabby ger roliga miner med sitt “IPad-ansikte”. Varje område känns unikt och har sina egna “gimmicks”, vilket gör att spelet aldrig känns tråkigt under spelets ca 8-10 timmar.

Som standard för genren finns det givetvis mängder av hemligheter att hitta. Bland annat kan du finna kosmetiska hattar som Tabby kan ha på sig och hjärtdelar som du kan öka din maximala hälsa med på liknande sätt som i Zelda-spelen. Många av dessa hemligheter kräver att du går tillbaka till gamla områden med nya föremål i sann metroidvania-anda.

Musiken i Kunai är ganska typisk för sin genre med retroinspirerade stycken. Varje område har sin egen stil som passar in på områdets specifika tema. Alltifrån stämningsfull ambiens i den övergivna staden till en fartfylld och explosiv melodi i luftskeppet. Inget stycke känns felplacerat och soundtracket känns överlag välkomponerat.

Kunai är ett spel för dig som gillar bra plattformare med snabb action och tajta kontroller. Gillar du spel som Hollow Knight och Ori and the Blind Forest är troligen Kunai något för dig. Det enda som jag anser Kunai har tappat lite på är själva berättelsen. Spelen lämnar många stora frågor öppna när spelet är slut eftersom det avslutas abrupt efter att du besegrat slutbossen.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen. 

Kunai. Lägsta pris 178.36 kronor enligt store.steampowered.com  2020-02-17.

Recensionsex tillhandahållet av The Arcade Crew.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar