Hotshot Racing

av Danny Larsen

Hotshot racing – oldschool arkad racing – står på dagens schema. Saknar du gammalt hederligt gameplay som Out Run eller nyare retrospel som Horizon Chase Turbo, ja, då kanske du får din fix här.


Om vi ska kolla vad Hotshot Racing är för typ av spel, ja, det är helt enkelt ett arkad racing spel. Finns inte mycket mer där att säga än att om du är ute efter ett retro-inspirerat racing spel, kanske du ska kolla in spelet. Vi har färggranhet och kantiga bilar som ser ut att vara från SEGA:s storhetstid med spel som Out Run. Det behövs inget krånglande för att se till att ha rätt utrustning på bilarna för att vara snabbast – här är det skicklighet som premieras. 

Att drifta är något man behöver bemästra från start, annars kommer spelet vara ett långt helvete av svordomar om varför alla andra är mycket snabbare och tar kurvorna mycket bättre än mig. Jag vet att det är så, då jag bara hoppade in och körde utan att veta hur man fick nitro. För att få nitro måste man drifta i kurvorna för att bygga dess mätare. När man har fyllt upp en ruta i nitro-mätaren kan du boosta.

Att drifta för att få nitro är inte allt, utan för att kunna plocka förstaplatserna på banorna måste man kunna ta kurvorna på bästa möjliga sätt och när man väl kommer ur dem boosta skiten för att få ett försprång på dina motståndare. Du kan också få en fördel i början av varje race. Om du gasar rätt precis innan man startar, kan du få en bonus boost (precis som i Mario Kart).

Men är det svårt att ta sig an spelet? Det skulle jag inte säga att det är. Får man bara in driften kan man klara av att köra mot AI eller riktiga motståndare utan problem. Har man svårt att lära sig att drifta kan det vara ett väldigt kortlivat spel för dig. Kontrollmässigt är det inget komplicerat, du gasar på bakre högra triggern och du driftar på vänster bakre trigger. Man använder nitro på A-knappen och om du kör med manuell växling växlar man på de främre triggers. Och såklart styr du med vänster tumspak och du kollar runtomkring med höger.

Eftersom det är ett arkadspel finns det inga uppgraderingar till bilarna att köpa. Istället kan du använda pengarna du vinner i de olika racen att köpa kosmetiska ändringar, som t.ex. nya däck, färgscheman till bilar eller förare eller ett par tärningar att hänga vid backspegeln. En del kosmetiska saker kan man bara få genom att vinna eller göra specifika saker på banan.

Du får valet mellan åtta förare och varje förare har fyra olika bilar; varje bil har olika statistik om hur bra de är, men alla förare har samma stats på sina bilar. Vill du ha en förare som är riktigt snabb, men slö att få upp fart, eller bara en som är medelmåttig.

Välj din bana du vill köra på.

När du startar upp spelet har du valet av att köra arkad-läget med 12 banor i fyra olika områden, samt att man kan köra dem spegelvända om man vill variera efter ett tag. Du har Cops & Robers, antingen börjar du som polisen och ska jaga efter, och krocka, tjuvarna tills de får slut på hälsa och blir en polis. Startar du som en tjuv ska du hålla dig ifrån polisen och försöka plocka på dig pengar som finns utspridda över banorna. Vi har även Drive or Explode, här gäller det att ta sig runt banan och hinna till varje checkpoint innan tiden tar slut – annars exploderar du. Du tar också skada om du kör in i andra bilar och banan, se bara till att exploderar sist om du måste leka bilbomb.

Det finns fyra stycken Grand Prix som man kan köra, där det finns tre svårighetsgrader. Kan du klara av dem med alla olika förare på svåraste läget? Utöver det finns såklart Time Trial, kan du slå tiden dina bästa tider eller vill du hellre ladda ner dina kompisars bästa tider och tävla emot?

Enkelt kontrollschema uppskattas.

Vi har även online-läge och här kan du verkligen välja fritt hur du vill köra, du kan starta upp och hosta ditt egna race eller hoppa in och köra på andras som redan är inne och kör. Jag måste säga att jag bara lyckades köra en gång online med andra Xbox-spelare; testade någon dag innan och vi var sex av åtta möjliga spelare och alla satt och flippade av och på att vara redo för racet, samt att den som hade startat upp lobbyn verkar ha gått iväg. Har du kompisar som har Game Pass finns spelet där för er att köra ihop.

Spelet har ett skönt färggrant, retro-inspirerat utseende och musiken är trevlig att ha på i bakgrunden när man kör. Det är inte den bästa musiken någonsin, men gör sitt jobb väl för spelet. Jag skulle inte säga att det är världens bästa arkad racing någonsin, men det har sin charm och är ett spel som jag inte kommer sitta timvis i, men ett spel man kan hoppa in i när suget kommer och man vill känna vinden i sitt hår. Överlag har jag få saker att beklaga mig över sett till spelets för- och nackdelar. Det tråkiga är väl att det var dåligt med folk att köra online med, men eftersom spelet ingår i Game Pass så finns det alltid någon man kan lura online och spela med.

Om du är nyfiken på en annan åsikt kan du höra vad Fredrik tyckte om spelet i Avsnitt 273, där tar han upp vad han tycker om spelet.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox One versionen.
Spelet finns även till Playstation 4, Nintendo Switch och PC.

Hotshot Racing. Lägsta pris 208 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-09-22.

Recensionsex tillhandahållet av Curve Digital.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar