Fitness Boxing

av Fredrik Olsson

När Nintendo gör boxning så är det med en lekfullhet och överraskande hög grad av seriositet som gör att det står ut. Men frågan är om boxningsveteraner skulle fnysa åt själva idén, eller om det faktiskt finns en bra grund här för alla!

Det är många gånger som spel, särskilt på gamla Wii-tiden som mer var av en gimmick typ än ett ordentligt redskap. Visst finns det alltid ett mått av artificiell känsla, då spelen kanske inte kan mäta allt till hundra procent. Men när det kommer till Fitness Boxing så är spelet vi står med, ändå så nära det kan komma ett verkligt workout-hjälpmedel.

Till att börja med så kan du skriva in längd och vikt, för att spelet ska kunna mäta din BMI (vilket för vuxna kan funka bra), och sedan får du lära dig de grundläggande slagen, jabbar, hooks och framförallt hur du ska stå och hur du ska röra dina armar. Allt presenterat på ett tydligt och framförallt pedagogiskt sätt – även om det är på engelska. Kunde ha varit en bra idé att även lokalisera spelet, för de ungdomar som mot förmodan inte är allt för insatta i det engelska språket.

Slå rätt, stå rätt, andas ut!

Men sett till träning, så funkar det förvånansvärt bra. Du har en kalender, där du uppmuntras att köra dagligen, med upp till 30 minuter per dag. Självklart finns även fri träning, så vill man kan man även spela/träna mer än så. På detta sätt, så inte bara lär man sig allt eftersom man får nya slag, men man låser även upp nya låtar (som spelas i bakgrunden), kläder och attiraljer till sina tränare. Det finns nämligen sex tränare från start – fyra tjejer och två killar, med vilka du kan uppdatera deras garderob av plagg och till och med utseende, ju mer du spelar.

Desto mer du spelar, desto mer kalorier bränner du. Något som du kan följa konstant, dels genom din profil, men även efter varje pass. Spelet förser dig även med stretching, grundläggande träning om du vill lära dig slagen extra noga, samt instruerar i stå-ställning. Allt i takt med musiken.

Efter ett antal timmar, så står det klart att spelet verkligen inte är gimmick, utan faktiskt levererar en workout-liknande stund för de som vill köra fullt ut, men även en mer kortare lekfull sådan för de som hellre har det så. Det bästa är att spelet är uppsluppet samtidigt som det är en genuin träningsupplevelse för de som vill, genom att ge upp till tre stjärnor på de banor du spelar, och att jakten på full pott tillsammans med att faktiskt stå och svettas känns givande.

Skulle jag slå ner på något, så är det att trots att du står med de två Joy-Consen i varsin hand, så registrerar inte systemet alltid vilken typ av slag du slår. Utan så länge du slår in det i rätt takt, så kan du få poäng – antingen som ’ok’ eller ’perfekt’. Men detta gör inte allt för mycket, då det ändå funkar bra överlag med att registrera olika typer av slag. Sedan har vi även priset på spelet, som jag fick fundera lite extra över. Med en prislapp på runt 450-500 kronor, så är det en stor slant för ”bara” ett boxningsspel på Nintendo. Men å andra sidan så är spelet välutvecklat, varierat och gör faktiskt sitt jobb på att få dig att svettas – så jag kan tycka att det ändå är värt sitt pris, även om jag gärna sett det i 300 kronors-klassen mer.

Slutligen innan vi rundar av det hela, så är det värt att nämna att du inte behöver vara ensam, utan kan faktiskt spela med eller mot en kompis om du har ett extra par Joy-Cons. Något som ökar rolighetsfaktorn för de som mosar på varje dag och vill få lite mer varierande spelmoment.


Specifikation

Fitness Boxing. Lägsta pris 488 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-01-16.

Recensionsex tillhandahållet av Nintendo.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar