Hell Pie

Baka paj till djävulen!

av Jesper Gustavsson

Du är en demon anställd av Satan och din uppgift är att baka en paj åt honom. En paj som sent kommer att glömmas. Välkommen till 3D-plattformaren Hell Pie!


Vi spelar som Nate, med smeknamnet “demonen med dålig smak”. Nate har fått det ärofyllda uppdraget att samla ingredienser till en paj åt Satan på sin födelsedag. För att göra det måste han ta sig till olika farofyllda världar och ta sig an utmaningar. Turligt nog är inte Nate ensam på sitt uppdrag. Till sin hjälp har han en ängel vid namn Nugget som sitter fast i en kedja. Udda och lustigt, men berättelsen i Hell Pie är inte något man tänker på särskilt mycket när en spelar, utan är mer av ett svepskäl till dess gameplay.

Hell Pie är alltså en 3D-plattformare med inslag av collectathon, tänk Super Mario 64 eller Banjo Kazooie, där du går från värld till värld och samlar föremål och hemligheter för att ta dig vidare till nästa. I Hell Pie är målet i varje värld att ta sig till banor i dessa världar som innehåller plattformsutmaningar. I slutet på varje sådan bana finns en ingrediens till Satans paj och när du samlat tillräckligt med ingredienser kan du ta dig vidare till nästa värld. Förutom ingredienserna finns det en hel del annat att samla på i världarna, till exempel lamm som du kan offra till ett altare för att låsa upp nya förmågor att använda. Hit hör bland annat förmågan att springa snabbt eller att förstöra vissa block och konserveringsburkar som du kan använda för att uppgradera Nuggets förmågor. Dessa hemligheter är oftast ganska viktiga att hitta för att underlätta vissa plattformsutmaningar. Sist men inte minst finns det även stora mängder av lila kristaller att samla, som du kan använda för att köpa nya outfits åt Nate, dessa är dock inget mer än kosmetika.

Kontrollerna är relativt enkla. Du kan hoppa, slåss, dasha, svinga dig fram med Nugget som en lian och använda förmågor med dina horn (de som du får genom att offra lamm). Även om kontrollerna är enkla och intuitiva är det en sak när det kommer till gameplay som jag stör mig på, nämligen kameran. Ibland kan det vara svårt att se hur man rör sig på grund av att kameran fastnar i en särskild vinkel som du inte kan kontrollera. Detta ledde till flertalet dödsfall där det kändes som att det var spelets fel snarare än mitt eget.

Hell Pie är fyllt av blod som skvätter och inälvor som flyger åt alla håll och kanter. Trots det är grafiken färgglad. Jag tycker att det har hittat en bra balans mellan obskyritet och den lekfulla aspekten som passar så bra hos 3D-plattformare. Det är även värt att nämna att du kan sätta på streamer mode om du tycker det blir lite väl mycket i det grafiska läget. Ljudbilden speglar också denna kontrast med lekfull musik samtidigt som man hör att blod skvätter lite här och var. Det enda negativa jag har att säga om det grafiska är när det kommer till fiendernas animationer. De känns inte alltid fullt animerade utan oftast ser det ut som de hackar sig fram, vilket bryter inlevelsen en aning.

Sammanfattningsvis är Hell Pie en unik 3D-plattformare som blandar det obskyra med det lekfulla. Om du är ett fan av gamla skolan collectathon och vill ha en kortare upplevelse kan det vara något för dig!


Specifikation

Denna recension baseras på PS5-versionen.
Spelet finns även till PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch och PC.

Hell Pie. Lägsta pris 269 kronor enligt Playstation Store 2022-08-08.
Recensionsex tillhandahållet av Headup.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar