Mario Kart 8 Deluxe

av Ependyma Louise

Mario Kart är tillbaka! För tre år sedan släpptes Mario Kart 8 till Wii U och möttes av nästan enbart höga betyg. För ytterligare hundra spänn gick det senare att trimma spelet med nedladdningsbart extramaterial. Fler banor, karaktärer och fordon gjorde ett redan bra spel ännu bättre. Nu har Mario Kart 8 Deluxe kommit till Switch och som namnet antyder är det förstås den lyxigaste versionen.

”Low-speed fun for everyone!”

Detta är ett racingspel med karaktärer från framför allt Mario-spelen. Redan från början så finns det fler än 40 stycken att välja mellan. Två är Mario Kart-nykomlingar, ’Inkling Girl’ och ’Inkling Boy’ från Splatoon. På banorna finns det olika föremål som går att använda för att ta hem segern. Kasta ett skal på någon eller använd det för att skydda dig. Använd en svamp för att åka fortare. Till skillnad från Wii U-versionen så går det att plocka upp två föremål samtidigt.

Det finns fem Grand Prix-lägen: 50cc, 100cc, 150cc, Mirror (spegelvända banor i 150cc) och 200cc. I det förstnämnda läget så går det mycket långsamt och i det sistnämnda så går det väldigt fort. Nytt i det här spelet är två hjälpmedel som går att välja för att underlätta körningen. ”Smart Steering” hjälper till att hålla spelaren på banan och ”Auto-accelerate” gör att fordonet gasar automatiskt. Bra alternativ för de mer oerfarna spelarna.

”Moderately fast!”

Mängder av olika fordon och fordonsdelar finns att låsa upp i spelet. Genom att testa sig fram går det att hitta en kombination som känns bra. Det går även att se hur de olika kombinationerna påverkar exempelvis vikt och topphastighet. Sådant som fungerar i 50cc är sällan lika bra i 200cc. I högre hastigheter är det också viktigare att anpassa sin hastighet under loppet, genom att till exempel lära sig bromsa ordentligt.

Tolv cuper är tillgängliga, med fyra banor i varje cup. Sammanlagt 48 banor alltså. Förutom i Grand Prix så går de även att köra i Time Trials, där du kan välja mellan 150cc och 200cc. Du kan försöka slå ditt eget banrekord eller köra mot Nintendos spöken. Om du lyckas besegra alla deras spöken i 150cc så får du en gyllene belöning. Möjligheten finns också att se dina Switch-vänners bästa tider och utmana dem.

”High-speed thrills!”

Upp till fyra spelare kan spela samtidigt på samma Switch. Det går att använda en enskild Joy-Con för att spela. Själv så tycker jag att det känns bäst att använda en Pro Controller. Finns också alternativ för att spela lokalt trådlöst mellan flera Switch-konsoler (varje konsol behöver en kopia av spelet). Det går också att anordna ett LAN-party, men det enda jag hittills testat är enspelarläget, mot datorn och online.

Online-läget är för upp till två spelare. Det går att köra mot folk i hela världen eller i samma världsdel. Det finns också turneringar med olika lägen. Flera går att se som rekommendationer, men möjligheten finns också att söka eller skapa egna. ”Race” är de vanliga banorna från Grand Prix och Time Trials. Det andra alternativet heter ”Battle” och det har jag inte nämnt tidigare, men nu är det dags.

”Mirror-image courses!”

Under ”Battle” så ryms lägena Balloon Battle, Renegade Roundup, Bob-omb Blast, Coin Runners, Shine Thief och Random Battle. Till skillnad från de vanliga banorna så finns här åtta särskilda arenor att välja mellan. Lägena handlar om att till exempel samla så många mynt som möjligt eller panga varandras ballonger. Mario Kart 8 till Wii U fick kritik för sitt enda läge Balloon Battle, då man körde på vanliga banor.

En funktion som tyvärr har tagits bort i Deluxe-versionen är möjligheten att ladda upp en del av sitt lopp på YouTube, vilket jag själv uppskattade väldigt mycket. Nintendo har sagt att det i framtiden ska bli möjligt att spela in och ladda upp sitt spelande, med samma knapp som man i nuläget använder för att ta skärmdumpar. Bör också tilläggas att från och med i höst så är det inte längre gratis att spela med sin Switch online.

”Super fast – braking is crucial!”

Spelet är jättefint att titta på och musiken är lika skön att lyssna på. Grafiken är uppgraderad till 1080p i dockat läge och flyter på snäppet bättre än tidigare. I bärbart läge är det ett mycket snyggt spel i 720p och flyter på i 60 fps även där. Om tre eller fyra personer spelar samtidigt så sänks det till 30 fps. Personligen märker jag dock ingen större skillnad från Wii U-versionen, utan konstaterar bara att det fortfarande är väldigt tjusigt.

Kontrollen känns bra, särskilt med en Pro Controller. På Wii U spelade jag helst med Wii Remote och Nunchuk, men nackdelen var att det inte gick att bromsa och behålla en drift (för att få en boost) samtidigt. Anledningen var att de två funktionerna satt på samma knapp. Efter flera försök (och en hel del svordomar) så lyckades jag i Deluxe-versionen äntligen få tre stjärnor i varje cup på 200cc. Det är jag faktiskt ganska stolt över.


Du kanske också gillar