The Pale Beyond

Är du redo för ett jobb med dålig lön, obekväma arbetstider och en liten chans till överlevnad? Välkommen ombord!

av Alice Ringholm Heder

Stark story-drivet spel som utforskar sydpolen i en nära nog dödsdömd expedition. Du har besättningen i din hand och er överlevnad beror på de val du gör.


The Pale Beyond inleds med en arbetsintervju med Rufus Hunt, kapten för skeppet Temperance. Hunt ställer frågor om din bakgrund och du får berätta om du är van seglare eller landkrabba och vilken position du hade i det senaste kriget. Kaptenen försöker avgöra om du passar för rollen som förste styrman på hans nästa expedition. Själv får du fråga Kaptenen några frågor om vad resans mål är. Målet är att hitta ett skepp som gick förlorat för fem år sedan på en expedition mot den okända sydpolen. Med tanke på att den förra expeditionen verkar slutat i katastrof med noll överlevare så är inte det mycket hopp för denna resa. Efter lite betänketid erbjuds du jobbet och kan gå ombord.

På skeppet träffar du besättningen som består av forskare, maskiningenjörer, sjömän, kock, läkare, reporter, hundar och äventyrare. I början hittas en fripassagerare i skeppet och kaptenen rådfrågar dig hur vi ska göra med den unga mannen som i hemlighet smugit ombord för att få arbeta tillsammans med sin far.

Med tanke på att detta är ett ”suiciduppdrag” hade jag inte hjärta att ta med pojken, han är bara ett barn. Så jag beslöt att han skulle lämnas kvar i närmsta hamn. Ett beslut jag senare fick äta upp. Det var inte alls populärt av besättningen att pojken inte fick följa med. Dom valen du gör påverkar resan och besättningen. Men gjort var gjort och det var bara att fortsätta. Sen avlöser den ena katastrofen efter den andra. Det börjar med att skeppet fastnar i den tjocka isen, sen försvinner kaptenen tillsammans med några ur besättningen i en livbåt och kvar som tillfällig kapten är du.

Likt en interagerande bilderbok ser du storyn ta form i vackra illustrerade bilder som du ser i fågelperspektiv. Ikoner visar tydligt vilka personer och föremål du kan interagera med. Varje person i besättningen kan du ge en uppgift att utföra så som skyffla kol eller samla mat. Vissa uppgifter kan endast utföras av specifika karaktärer, så som forskarna är dom enda som kan utföra research eller scouterna är dom enda som kan skickas ut för att spana i omgivningen. När du är nöjd med dina val för besättningen går du vidare till att klicka på matklockan som serverar besättningen mat. Därefter kommer du kunna klicka dig till kommande vecka och får då en summering i hur dina val påverkat din resa. Om du skickat ut personer i jakt på isen kommer dom att återvända med fångst, men också vara frusna och riskerar att utveckla frostskador som i sin tur kan leda till döden. Du måste balansera uppgifterna så att inte samma personer utsätts av naturens hårda klimat kommande vecka. För att bota skador och sjukdomar direkt kan du låta de få vård av läkaren om du har ett medicinkit som forskarna arbetat fram. Bränslet och maten kommer ta slut så du måste skicka ut besättningen på jakt och dessutom hushålla med tillgångarna, har du för lite bränsle eller mat får du helt enkelt ransonera.

Varje ny vecka får besättningen komma till dig för att ge sina åsikter. De kan uttrycka sin oro för expeditionen och komma med råd om hur vi bäst ska tackla dom kommande utmaningarna. Du får då göra valen om hur resan ska fortsätta. Mellan karaktärerna kan det uppstå konflikter som du måste lösa.

Det finns tre mätare du bör ha koll på. Decorum mäter besättningens lojalitet till dig som kapten, om den sjunker blir konsekvensen att besättningen blir omoraliska och kommer inte utföra sina uppgifter. Faller decorum till noll så misslyckas du med spelet och det är game over. Furnance är en ugn som håller besättningen varm och du måste mata den med bränsle. Hoosh pot är en slags gryta med diverse livsmedel som föder besättningen. Du fyller på den genom med mat från lagret eller jaktbyten. Med lite googling är hoosh en gröt som består av animaliska produkter såsom kött och fett och möjligtvis lite gryn och annat som du kan äta.

Det dog många människor på min första expedition och det ledde tillslut till game over på grund av att min decorum hamnade på noll. Jag kunde välja om jag ville börja om från början eller bara gå tillbaka några veckor. Men jag beslöt att köra om, och lära mig av mina misstag. Detta är ett spel där andra omgången är roligare än första då du vet lite mer om hur valen ser ut och dess konsekvenser. På min andra expedition lät jag den unga pojken som smugit ombord på skeppet få följa med. Jag tycker fortfarande att han var alldeles för ung, men en gladare besättning är lättare att hantera. På min första expedition hamnade jag i onåd med vissa karaktärer då jag gjorde val som var alldeles för snälla och jag sågs som en vekling. Så nu blev jag en hårdare kapten som satte ner foten där det behövdes. På min andra expedition lyckades jag ta mig hela vägen mot expeditionens slut. På vägen märkte jag att resan kan ta sig många olika riktningar och det ger möjligheter att spela om spelet och göra andra val.

Du spelar spelet med en hand vilket gör att spelet har en hög tillgänglighet, du behöver bara kunna styra och trycka på en knapp för att kunna spela. För min egen del kunde jag enkelt spela med ena handen och ha en kopp kaffe i den andra. Det blev en trevlig stund på morgonen att spela the Pale beyond istället för att titta på tv. Mina katter uppskattade det också då jag kunde klappa dom samtidigt. En vän satt med vid ett tillfälle och tittade på.

Karaktärerna är mångsidiga, intressanta och består av både män och kvinnor. Alla har en egen personlighet och ambitioner som ibland ställer sig mot varandra. En del är mer praktiskt lagda och andra styrs mer av sina känslor. Det är bra att hålla sig på god fot med så många som möjligt och vinna deras lojalitet.

Det är ett mysigt spel att upptäcka ensam eller tillsammans med vänner och storyn fångar mitt intresse. Jag bryr mig mycket om min besättning och jag vill deras bästa och det engagerade mig. Musiken och ljudeffekterna är en blandning av kluckande vågor, skri från måsar och pinande vindar som sätter stämningen precis där den ska vara. Ett mycket smart drag har varit att inte använda sig av röstskådespelare utan låta spelaren läsa själv. Det är mycket text i spelet och röster hade blivit ett tjatigt moment. Det är också texten som drar ner det en aning, det är väldigt mycket att läsa och om du är otålig som jag är så kan det hända att jag klickar mig förbi konversationer lite väl fort och råkar också klicka i ett svarsalternativ bara i farten. Konversationerna kan hålla på ganska länge och bli sega. Ska du spela spelet bör du ha god förmåga i engelska.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

The Pale Beyond. Lägsta pris är i skrivande stund okänt. Uppdatering kommer när priset offentliggjorts.

Recensionsex tillhandahållet av Fellow Traveller.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar