Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Krig och strategi med gullig grafik!

av Jesper Gustavsson

Förra året skulle en efterlängtad remake av två klassiska strategispel släppas, nämligen Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp till Switch. På grund av oanade omständigheter i världen blev spelet tvunget att skjutas upp, men nu är det äntligen här! 


Med tanke på berättelsen i dessa spel är det inte så konstigt att spelen sköts upp. Vi spelar som nationen Orange Star som är i krig med grannlandet Blue Moon. En dag blir Orange Star invaderat av Blue Moon. Du får uppdraget av Nell, landets ledare, att ta hjälp av så kallade CO:s (commanding officers) för att ta tillbaka landet och vinna kriget. Detta är egentligen hela berättelsen. Den är mest där för att agera svepskäl till striderna och har inget större djup i sig. Dock tycker jag att den fungerar och har sin charm. Berättelsen har en liten komisk ton som går hand i hand med den färggranna tecknade stilen. 

Spelens kampanjer utspelar sig på en världskarta där du går från bana till bana. I första spelet börjar du i Orange Star och rör dig sedan mellan spelets fyra kontinenter. Själva spelmekaniken går att likna hur det är i Fire Emblem-spelen, men med ett mycket större fokus på strategi då det inte finns några rollspelselement i detta. Precis som i Fire Emblem utspelar sig striderna på ett rutnät där du varje runda kan flytta dina trupper och attackera motståndaren. Ditt lag består av olika sorters trupper fotsoldater, stridsvagnar, båtar och flygplan för att nämna några. Alla har olika för- och nackdelar. Fotsoldater kan ta över städer, vilket ger skydd och restaurerar liv för trupper som står på sådana rutor. Stridsvagnar finns i lite olika uppsättningar med olika förmåner, till exempel finns det de som är effektiva mot flygvapen och de som är effektiva mot fotsoldater.  Fördelen med flygplan och båtar är att de kan röra sig över vatten. Flygplan kan röra sig långt på en runda, men är ömtåliga medan båtar tål mer, men kan inte täcka lika mycket yta på en runda. Det gäller att utnyttja sina trupper optimalt för att ta ner fienden och vinna banan. Till en början har du bara tillgång till ett begränsat antal trupper, men under spelets gång låser du upp fler och fler. Dessutom kan du på vissa banor skaffa baser som du kan skaffa städer. Dessa kan du använda valuta du får på banan till att köpa nya trupper att ta ut i strid.  

Under spelets gång låser du upp nya CO:s som du kan använda dig av. Dessa har olika superförmågor som kan hjälpa i strid. Till exempel kan Andys förmåga hela alla trupper som tagit skada medan Max förmåga ökar styrkan hos dina trupper. Dessa förmågor kan helt vända en match om de används på ett effektivt sätt. Motståndarna har också CO:s med olika förmågor, vilket gör det hela rättvist och känns väl balanserat. 

Trots att jag tycker att striderna fungerar väl tycker jag att något saknas. Jag gillar Fire Emblem för att det har både strider och storydelar mellan striderna där du till exempel kan springa runt i en hub-värld. Advance Wars saknar denna variation vilket gör spelet lite långtråkigt för mig efter ett tag. Dessutom är målet med varje bana nästan alltid detsamma, döda alla fiender eller ta över fiendens huvudbas. Det finns ibland lite andra uppdrag, som att ta över fler städer än motståndaren, men jag känner ändå att det blir repetitivt. Som tur är är dock spelet inte så långt som ett Fire Emblem, vilket jag uppskattar. Spelet drar inte ut på tiden mer än vad det behöver göra.

Jag nämnde grafiken tidigare, eftersom det är något jag tycker mycket om i det här spelet. Spelet har fått ett ansiktslyft från originalen och det ser riktigt fint ut på Nintendo Switch, särskilt om du sitter med en OLED-skärm där färgerna verkligen “poppar”. Grafiskt märks det att det är WayForward som gjort denna remake, då du kan se deras stil i detta.

Jag tycker även om musiken en hel del. Precis som i Fire Emblem är musiken adaptiv. I strider hör vi en aggressiv version av ett stycke medan i de taktiska delarna är en lugnare version. Ett tydligt instrument som hörs väl är elgitarr, vilket enligt mig passar galant till spelets stil och tematik.

Sammanfattningsvis tycker jag att Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp är ett trevligt spel för den som gillar strategi. Tyvärr har jag lite svårt att rekommendera det för alla när Fire Emblem Engage och Fire Emblem: Three Houses finns och gör det som detta gör bra och mer.. Det finns dock en chans att du föredrar detta om du vill ha ren strategi utan rollspelselement!


Specifikation

Denna recension baseras på Switch-versionen.

Advance Wars: 1+2: Re-Boot Camp . Lägsta pris 549 kronor enligt Prisjakt.nu 2023-05-02.

 

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Nintendo.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar