Lemon Cake

En sockerbagare som bor i staden som bakar för ett spöke mest hela dagen...? Japp du läste rätt

av Alice Ringholm Heder

I ett övergivet bageri är ugnarna släckta och golvet täckt av smuts men plötsligt dyker spöket av den förra ägaren upp! Men ingen fara, hon är inget läskigt spöke. Hon presenterar sig som Miss Bonbon och hon berättar hur hon älskade att driva bageriet när hon var vid liv. Men som spöke kan hon inte baka längre så hon är mycket ledsen. Miss Bonbon ser potential och hopp i dig och kommer lägga hela sin verksamhet i dina händer. Kan du baka? Kan du vända verksamheten och göra det framgångsrikt? Kommer du kunna lära dig receptet på den bästa kakan hon vet, nämligen en Lemon Cake (citronkaka)?


Det är såhär spelet börjar, vad din karaktär gjorde innan i livet det vet vi inte, men sen hen satte foten i det övergivna bageriet så är hen fast där (älskar ologiska spelsituationer där man bara ”jahopp nu är jag bagerist, javisst”). Vem spelar du som då? Ja det bestämmer du för du gör din egen gubbe som du under spelets gång kan byta utseende på. Variationer i frisyr, hudton, kläder, ögonfransar. Man kan göra om sin gubbe när man vill vilket är roligt.

Efter en snabb introduktion där du får lära dig att städa golvet och baka några enkla kakor anser Miss Bonbon att du är i alla fall värd en chans att försöka driva verksamheten och hon ger dig generöst också ett sovrum. Du vaknar nästa morgon och det är dags att starta dagen som bageri- och caféägare.

Du öppnar caféet och gästerna väller in och beställer dina bakverk. Du har ingen personal så du måste ta beställningar, baka, servera och diska efter att gästerna har ätit klart. I bageriet håller du ugnarna varma med ved, vid arbetsbänken slår du ihop ingredienser för bakelser som du sen gräddar i ugnarna. Men grädda dom inte för länge för då bränns dom!

En del gäster kommer in i caféet och köper bakelser från ditt skyltfönster medan andra sätter sig i caféet och beställer från menyn. Från att beställningen är lagd har du en tidmätare som visar gästens humör. Ju snabbare du serverar gästen desto nöjdare blir hen och du får mera dricks (yay!). Om du inte hinner med en gäst kommer den att gå vilket inte är bra. Men du kan vara lugn för du får generöst med tid.

I trädgården finns ingredienser som frukt och ägg och du måste såklart ta hand om djuren och trädgårdsarbetet själv. Gör du inte detta så får du inga ingredienser för en smutsig höna lägger inga ägg och en vissnande planta ger ingen frukt.

Det är minst sagt ett underbetalt heltidsarbete som skulle få vem som helst att gå in i väggen. Sen är fröken spöke på dig som en hök och värderar din insats varje dag. Har du en dålig dag på jobbet då kommer du få höra det från Miss Bonbon. Och är det inte nog med ett spöke, så kommer ett till! Med några dagars mellanrum kommer ett annat spöke och du får i ett minispel att utrota ohyra i dina lokaler genom att fånga små kulörta kryp med en fjärilshåv. Detta sker tack och lov efter caféet stängt för dagen så du behöver inte ta hand om gäster samtidigt.

Spelet har totalt fyra rum. Sovrummet där du startar varje morgon. När du lämnar sovrummet kommer du direkt ner till bageriet. I bageriet finns en dörr åt höger som går ut till trädgården och en dörr till vänster som går ut till caféet.

I trädgården växer det fruktträd och det finns plats för boskapsdjur som i sin tur kommer ge ingredienser. Caféet är där du serverar gäster eller säljer bakverk från ditt skyltfönster.

Dagen är indelad i olika moment, morgonen är innan du öppnar caféet och förbereder lokalerna, bakar lite i förväg och ser till att djuren och plantorna är friska och glada. Därefter öppnar du dörrarna och klockan börjar ticka för dagen. På förmiddagen är det ganska så lugnt men vid tolv börjar lunchen och caféet fylls av gäster. Lunchen är ett bra tillfälle att ha förberett så mycket du kan, för det är på lunchen du kommer att sälja mest.

Du kan dock inte förbereda dig hur mycket som helst då du endast kan ställa ifrån dig bakverk på några få platser i spelet. För att inte riskera att behöva slänga några bakverk så är det smartast att planera så du slipper slänga, för svinn är dumt även i spel. Om några bakelser blir kvar från dagens försäljning kan du alltid ha dom i skyltfönstret och sälja dom dagen efter för halva priset.

Vid dagens slut ger Miss Bonbon en utvärdering på hur många bakelser du gjort, hur många gäster som blev serverade men också hur mycket du bränt vid i köket eller om du missat en beställning. Du får dig en ordentlig avhyvling om köket är för smutsigt.

Miss Bonbon berättar också hur mycket du tjänat under dagen och för pengarna kan du köpa uppgraderingar och utveckla caféet för att göra det mer framgångsrikt. Miss Bonbon blir mycket glad av stora förtjänster, men blir ännu gladare av att spendera pengarna du kämpat för att få ihop.

Vad kan man handla då för att förbättra cafét? Ja det finns mycket, du kan utveckla och förbättra samtliga rum, till och med ditt sovrum med diverse pynt och möbler. Via en karta kan du se över dina alternativ. Jag själv är en kattälskare och drog min uppmärksamhet till kattikonen, som betyder kattcafé! Det blev mitt mål och när jag tjänat ihop tillräckligt med pengar köpte jag den. Det betydde att mitt café nu även huserar hemlösa katter som kan adopteras av gäster. Klappar jag katterna ökar deras chanser att bli adopterade. För varje adopterad katt tjänar jag dessutom en liten slant.

Min nästa grej att inhandla var att aktivera den andra kattikonen som egentligen bara betydde att fler katter kunde vara i caféet. Vad ska jag säga? jag är svag för katter. Men jag köpte såklart annat så som blåbärsbuske, druvplanta, hönor, jag låste upp en extra ugn i bageriet samt utökade mitt skyltfönster för att kunna sälja flera bakverk.

För varje sak du gör samlar du färdighetspoäng som fyller din mätare, när den är fylld går du upp i level och får då förslag på nya recept från Miss Bonbon! Menyn i spelet, (alltså menyn i bageriet) designar du själv. Du får själv välja vilka kakor och bakelser du vill ha på menyn och det är bra att ändra den lite då och då. Menyn måste bytas ut för att öka dricks. Men detta hjälper Miss Bonbon dig med och ger tips och råd. Om du bara har bröd på menyn så kommer det stå att menyn inte är särskilt varierad men vill du ha det så så får du ha det så, men det kommer påverka din dricks och förtjänst. Spelaren får då själv välja sin egen svårighetsgrad. En del bakelser har enbart två ingredienser medan andra kan ha fyra. Så du kan ta dig ann spelet på det sättet som passar dig. Menyn får betyg beroende på variation och om det finns ett veganskt alternativ (det tyckte jag var väldigt roligt) och om menyn är dyr eller prisvärd.

Spelets design är väldigt gulligt och glatt med pigga glada färger. Caféet är i ljusa gula färger, bageriet är i rött tegel och trädgården är grönskande grön.

Priset är helt klart värt för detta spel som är kreativt, lagomt svårt som gör att spelet känns kul. Hade man tjänat mycket pengar för fort så hade intresset svalnat men Lemon Cake har en bra balans. Det är ett tidspressat spel där spelaren behöver planera sina steg för att nå bästa resultat, vilket ofta leder till att man råkar plocka upp fel ingrediens, eller springer med fel kaka till fel gäst men det påverkar inte spelet för du kan inte ge fel kaka till fel gäst. Det är bra för när man springer omkring som en galning och blandar smet och borstar hönor och klappar katter och där emellan kastar ved i ugnen så kommer fingrarna slinta. Spelet har också en del saker att upptäcka. Jag köpte Miss Bonbon’s bokhylla vilket innehöll hennes dagbok med hemliga anteckningar om små tips. Tips jag inte delar här utan det är för spelaren att upptäcka.

Det blir ett bra köp på grund av att Lemon Cake är ett spel med mycket glädje och kärlek, med bra balans samt är till ett mycket bra pris. 


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 5 versionen.
spelet finns även till Playstation 4, Nintendo Switch, Pc and Xbox One/Series X|S.

Lemon Cake. Lägsta pris 135 kronor enligt Steam 2022-11-15.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Soedesco.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar