Hem RecensionerHårdvarurecensioner Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion

Cooler Master MasterLiquid ML240 Illusion

av Fredrik Olsson

Cooler Master tar nya steg inom visualisering på processorkylare, när deras nya All-in-one-kylare ML240 Illusion äntrar scenen. Men är det mer yta än funktionalitet, eller gömmer det sig mer därinunder? Vi ökar temperaturen och ser hur den presterar!


Vi börjar med det mest uppenbara – dess utseende! MasterLiquid ML240 Illusion är överdådigt flambojant på ett härligt sätt. Den har tolv addresserbara RGB LED:s och en pump som är genomskinlig – allt i ett försök att få din dators innandöme att väcka lusta i någon stackars datorbyggare där ute. Och vet ni vad… den lyckas väl! Det är en spektakulärt njutbar mix av färger och utseende som verkligen gör att ML240 Illusion känns exceptionell. Vad som inte är lika exceptionellt är själva installationen. Mängder med kablar, som borde strömlinjeformats än mer gäckar oss – där mängden kablar gärna setts över. Detta är förvisso en petitess på det stora hela, men ändå värt att poängtera, då det gör ML240 Illusion att verkligen rikta sig mer mot entusiaster än gemene ’gamer’.

Att den sedan även bjuder på stöd för de nuvarande största socklarna AM4, LGA 1200, LGA 1150, LGA 1151 gör det hela bättre – för att inte tala om den utomordentliga värmehanteringen! I snitt låg värmen i huvudchassit på cirka 35 grader celsius under normala förhållanden, och som högst 68-70 under extrem CPU belastning; med andra ord makalös. Särskilt då den presterat likvärdigt i mindre chassin (ex. Masterbox Q300L) till och med – där luftflödet är mer begränsat (i den mån det påverkar CPU det vill säga.

Mycket har nog den oväntat tysta pumpen att ”skylla” – i det att Cooler Master verkligen evolverat den på ML240 Illusion, där den mer effektivt kan ta tillvara på värme, och leda det utåt snabbare. Med en större kammare lyckas denna AIO-lösning minska motståndet i kammarhuset och därmed smidigare få runt hela flödet, vilket även resulterar i att den knuffar bort luftbubblor i större mån. Allt detta resulterar i en vattenkylning som inte bara är tystare och mer effektiv, utan faktiskt också med bättre livslängd. Självklart kan du ändra i UEFI/BIOS din ljudprofil för CPU kylare, och därigenom påverka inte bara RPM nivåer under särskilda scenarios, men i förlängningen ljudnivån. Vi kommer dock utgå från grundinställningar, vilket ej är Smart Fan mode i BIOS.

Där denna AIO lösning sänker sig aningen är själva ljudförhållandena – även om de är skönt konsekventa. I regel håller de sig runt 42 dB direkt utanför chassit som ändå måste ses som adekvat, även om den nya lösningen som Cooler Master lanserat här gärna hade dragit ner ljudnivån aningen mer. Trots det är det inte så mycket att den är högljudd, snarare att vi gärna sett en större påverkan på ljudet, när Cooler Master ändå gjort så mycket på andra fronter…

Testdator(er):
Chassi:
Cooler Master Masterbox Q300L / Fractal Design Define 7 XL
CPU: Intel i
7 11700K @5 GHz
RAM:
Patriot Viper Elite II 16 GB RAM @3600MHz
Grafik: AMD Radeon 6600 XT /
Nvidia Geforce 3060 Ti
PSU:
Cooler Master V850 Gold V2
Op. System: Windows 10

Nåja, några slutgiltiga punkter är styrningen av den adresserbara RGB:n och själva priset för hela schabraket! Vill du få mer direkt kontroll över belysningen får du till din hjälp MasterPlus+, där du kan ändra på en mängd olika sätt – även om just ARGB kontakter är ett måste (saknar du dessa, tappar du kontrollen av belysning, eller i värsta fall ingen belysning alls – beroende på hur ditt moderkort ser ut). Tack och lov skickar Cooler Master med en controller här, vilket gör att med lite jävlar anamma kan de flesta datorer utrustas med kylaren – med andra ord är den bakåtkompatibel, vilket alltid ska prisas.

Slutligen har vi priset, som också det är överraskande lågt (för en sådan här AIO lösning). För cirka 1 100 – 1 300 kronor får du en väldigt kapabel och färgsprakande vattenkylning, som definitivt kommer få PC-entusiaster att dreggla. Just enkelheten i anpassningsbarhet i programvaran, parat med en bra värmehantering gör detta till ett av de bättre AIO-lösningar vi testat, och får oss att blicka framåt mot framtida Cooler Master kylningslösningar med förstärkt intresse. Visst hade vi gärna sett en mer strömlinjeformad installation, som mer smidigt förts samman, men om det är det ”sämsta”, då tar vi det gladeligen… för i slutet är det prestandan som gäller, och den har ML240 Illusion fixat utan några som helst problem!


Specifikation

PRODUCT NUMBER: MLX-D24M-A18P2-R1
EXTERIOR COLOR: Svart
CPU SOCKET: LGA2066, LGA2011-v3, LGA2011, LGA1200, LGA1151, LGA1150, LGA1155, LGA1156, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2, FM1
RADIATOR MATERIAL: Aluminum
RADIATOR DIMENSIONS: 277 x 119.6 x 27.2 mm
PUMP DIMENSIONS: 81.4 x 76 x 57.8 mm
PUMP MTTF: 70,000 Hours
PUMP NOISE LEVEL: < 10 dBA
PUMP CONNECTOR: 3-Pin
PUMP RATED VOLTAGE: 12 VDC
PUMP POWER CONSUMPTION: 2.36 W
FAN DIMENSIONS (L X W X H): 120 x 120 x 25 mm
FAN LED TYPE: Addressable Gen 2 RGB
FAN SPEED: 650-1800 RPM ± 10%
FAN AIRFLOW: 47.2 (Max)
FAN NOISE LEVEL: 6 – 30 dBA
FAN PRESSURE: 1.60 mmH₂O (Max)
FAN LIFE EXPECTANCY: 160,000 Hours
FAN POWER CONNECTOR: 4-Pin (PWM)
FAN RATED VOLTAGE: 12VDC
FAN RATED CURRENT: 0.25A
WARRANTY: 3 years
RADIATOR SIZE: 240

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar