Uppackning och installation
PG248Q levereras i en lagom stor kartong med inbyggt bärhantag. I lådan hittar man skärm och fot redan ihopmonterade liggandes mellan två bitar hård frigolit. Vidare ser man också tillhörande strömadapter, HDMI-kabel, DisplayPort-kabel, USB-kabel och dokumentation på en CD-skiva. Detta betyder att installation inte är svårare än att flytta din gamla ynkliga gamingskärm som bara klarar av 144Hz, sätta PG248Q på plats och koppla in ström och DisplayPort. Mycket enkelt och väldigt snabbt.
Design och specifikationer
PG248Q tillhör Swift-familjen av ROG produkterna, och om det är något denna produktgrupp är kända för är det sin utomjordiska design. Denna gång har Asus hållit det hela lite mer smakfullt då skärmen faktiskt har mer av en minimalistisk design. Allt från den breda kilformade foten till den bastanta stället som fäster fot och panel tillsammans. Likt sina familjemedlemmar ser vi tunna kanter på ynka 11 milimeter som omfamnar själva panelen. Denna aspekt gör PG248Q till en bra kandidat för uppsättningar med flera skärmar. Tar vi en sista titt på baksidan ser vi ett sparsmakat utbud av kontaktar med DisplayPort, HDMI, 2xUSB och 3,5mm hörlursuttag. På baksidan längs med skärmens nedre högerkant hittar man en joystick och fyra knappar som används för att justera skärmens olika inställningar. Precis som på storebror PG348Q så känns joysticken väldigt naturlig och enkel att använda.
En viktig del gamingskärmar är möjligheten att justera position av panelen i förhållande till dig själv. Skärmen sviker inte i detta område då foten går att vrida 60 grader åt höger och vänster. Panelen kan även sänkas och höjas upp med en omfång av 12 cm. Det går också att rotera panelen 90 grader medurs, vilket kommer väl till handa när kablar skall anslutas. Slutligen går det också att luta skärmen mot och ifrån dig.
När det gäller siffrorna på databladet sviker sällan Swift-familjen av produkter, och PG248Q är inget undantag. Till att börja med ser vi en bildskärmsupplösning på 1920×1080 pixlar. Kan tyckas vara en låg siffra i dessa sammanhang men man får ha i åtanke att skärmen vill uppnå hög bilduppdateringsfrekvens och inte hög upplösning. Tekniken bakom panelen är av typen TN vilket ger oss minimala responstider och höga uppdateringsfrekvenser, men lämnar mycket att önska när det gäller färgåtergivning. För att runda av titten på databladet ser man att även Nvidias G-Sync teknologi är inbakat vilket kan anses vara överflödigt om man kan köra skärmen i 180Hz, men för dem som gillar funktionen så finns den där.
Användning
När man diskuterar de olika användningsområdena för en skärm som denna får man ha produktens målgrupp i åtanke. I detta fall har man gjort ett medvetet val att uppoffra en högre upplösning och bra färgåtergivning till fördel för låg responstid och hög bilduppdateringsfrekvens. Just därför kan man inte klandra produkten allt för mycket att den snubblar i områden så som filmtittande eller bild- och video-redigering.
Med detta sagt så briljerar skärmen i sitt största användningsområde vilket är just gaming. Alla spel som man har förmågan klämma ut så hög FPS flyter på med viss mjukhet som är svår att beskriva i text. Det är som mest märkbart i horisontella rörelser där skärpan i bilden håller i sig även vid de mest hetlevrade spelmomenten.
- 1920×1080 Full HD upplösning
- Upp till 180 Hz bilduppdaterings frekvens (DisplayPort 1.2)
- 24″ skärmstorlek
- Joystick för menystyrning
- TN panelteknik
- GamePlus onscreen Timer, FPS Counter, Crosshair och Screen Alignment
Recensionsex tillhandahållet av Asus Sverige
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.