Hem RecensionerHårdvarurecensionerChassi Cooler Master Masterbox TD300 Mesh

Cooler Master Masterbox TD300 Mesh

av Fredrik Olsson

En mindre formfaktor av ett redan beprövat koncept låter i mina öron som en oerhört intressant idé. Hur väl Cooler Master lyckats med sitt micro-ATX chassi TD300 Mesh återstår dock att se – särskilt med tanke på hur äventyret börjar…


Design & Formfaktor

Cooler Masters Masterbox TD300 Mesh har en härlig lyster över sig. Den kommer i vitt eller svart utförande (recensionsexemplaret är i vitt) och har en intrikat framsida som givetvis påminner starkt från sin storebror TD500 Mesh. Ja, i ärlighetens namn är det inte att den påminner snarare att den rakt av är en mindre version av det chassit. Frontpanelen kommer med en grill (mesh) och en panel på sidan av härdat glas. Inga egentliga överraskningar här – men vad den gör är att ge imponerande utrymme trots att det är för högst Micro-ATX storlekar av moderkort.

Ur ett rent utseendemässigt håll kan jag tycka att TD300 Mesh faktiskt står ut bland alla chassis där ute – på ett bra sätt. Den har ett stilrent och enkelt utförande som ackompanjeras av en mer unik frontpanel i Mesh. Trots den mindre storleken finns här ändå gott om plats. Den kommer med stöd för fyra expansionsplatser (två 2.5” och två 3.5” platser) och bjuder på en front bestående av två USB 3.2 Gen 1 portar, ljud och mikrofonuttag samt en ARGB knapp kopplad mot det kontrollerkort som följer med. Dessutom kommer den med två 120 mm PWM ARGB fläktar i fronten som från start kan köras igång; ett riktigt härligt tillägg till ett mindre chassi som säkerligen kunnat dragit ner på sådana aspekter.

Vad gäller hela designen är det en skön sådan, även om vi rent installationsmässigt tidigt fick ett allt för uppenbart fel. Sidopanelens ena skruv var felgängad och gick inte att få ut, vilket hindrade oss från att faktiskt öppna chassit. Men efter lite jävlaranamma fick vi loss den och kunde påbörja arbetet. Allt detta visade sig vara i exemplaret specifikt vi fick, och kommer nog med sannolikhet inte vara något ni erfar om ni skulle skaffa det. Men tråkigt oavsett.

Användning, installation & unika egenskaper

När vi annars kom igång med själva arbetet med att föra in moderkort var det tacksamt enkelt. Under andra sidokåpan gömde sig riktigt välgenomtänkta kabelkanaler med vilka arbetet underlättades av rejält. Att det bjuder på utrymme blir än mer uppenbart när vi ser att hela 344 mm långa grafikkort, 166 mm höga CPU-kylare och 325 mm stora nätaggregat får plats i chassit. Det är på många sätt och vis väldigt närbesläktat med Mid-tower chassis sett till dessa aspekter även om det ändå håller igen vad gäller moderkortsstorlek.

Därefter kommer vi in på kylningsförmågor då det går att ha upp till totalt 280 mm i bredd i toppen, 120 mm i bakänden och upp till 360 mm i fronten om man flyttar på de redan befintliga fläktarna. Oavsett om du vill ha fler fläktar eller slänga in en AIO lösning, finns det oväntat gott om plats. Toppanelen kan för övrigt lätt tas bort skulle man vilja få ännu mer översyn sett till installationer och dyl. En bra detalj som vittnar om en genomtänkt design.

Vad gäller ljudnivå har inte Cooler Master nått så värst långt tyvärr från föregångaren TD500. De tunna väggarna och mer öppna designen (särskilt gjort för att ge ett starkt luftflöde som möjligt från fronten och genom chassits baksida) gör att det inte riktigt går att få en särskilt tystlåten upplevelse. Nu är detta givetvis sekundärt om det är kylning som gäller, men jag hade ändå hoppats se en större utveckling här från tillverkarens sida.

Vad som faktiskt är en utveckling i mitt tycke är den fiffiga ARGB/PWM hubben (kontrollerkortet) som medföljer. Här kan du koppla hela fyra PWM fläktar samt fem ARGB kontakter skulle du verkligen vilja få chassit att få både luftflöde och belysning. Visst skulle de inte gjort något om det var ett par kontakter till, men å andra sidan… hur många fläktar skulle fått plats? Inte värst många fler.

Men är detta då något för alla datorbyggare?

Ska du bygga ett mindre PC-bygge som fortfarande bjuder in de större PC-komponenterna utan några utrymmesproblem, kan TD300 Mesh vara något för er. Det tillför inga direkt innovationer inom micro-ATX chassisegmentet men vad det gör är att ge användarna god kabelhantering, gott om arbetsutrymme och framförallt en skön modern design. Sett till pris ligger det på en väldigt normal nivå – varken för dyrt eller för billigt, och kan idag hittas för runt 1 100 kronor. Visst går det att hitta billigare chassin, men för denna formfaktor, förinstallerat ARGB hubb och en skön ’mesh’-front tycker jag att det är aningen mer lockande än till och med sin storebror TD500. Man kan ju tycka att mindre chassin borde kosta mer – men när ingenjörsskapet behöver samla lika stora komponenter fast på mindre yta, då imponerar det (och givetvis kostar det mer just på grund av detta). Så på många sätt har Cooler Master mer eller mindre replikerat sin storebror TD500, men att de lyckats få mer merparten av vad som gjorde det chassit så bra, fast i mindre storlek gör att slutomdömet faktiskt höjer sig än mer. Bra jobbat Cooler Master!


Specifikation
EXTERIÖR FÄRG SVART VIT
MATERIAL – KROPP STÅL, MESH, PLAST
MATERIAL – SIDOPANEL HÄRDAT GLAS
MÅTT (L X B X H) 366,5 X 210 X 410 MM (KROPPSSTORLEK), 433 X 210 X 420,5 MM (INKL. UTSPRÅNG)
VOLYM 38,24L (INKL. UTSPRÅNG)
MODERKORTSSTÖD MINI ITX, MICRO ATX
EXPANSIONSPLATSER 4
5,25″ DRIVE BAYS N/A
2,5″ / 3,5″ DRIVE BAYS (KOMBO) 2
2,5″ DRIVE BAYS 2
I/O-PANEL 2X USB 3.2 GEN 1 (TIDIGARE USB 3.0), 1X 3,5 MM AUDIO JACK, 1X 3,5 MM MIC JACK, 1X ARGB/PWM HUB
FÖRINSTALLERADE FLÄKTAR – TOPP N/A
FÖRINSTALLERADE FLÄKTAR – FRAM 2X 120MM SICKLE FLOW PWM ARGB-FLÄKTAR
FÖRINSTALLERADE FLÄKTAR – BAK N/A
FÖRINSTALLERADE FLÄKTAR – BOTTEN N/A
FLÄKTSTÖD – TOPP 2 X 120 MM / 2 X 140 MM
FLÄKTSTÖD – FRAM 3 X 120 MM* / 2 X 140 MM, *KAN ENDAST MONTERAS BAKOM FRONTPLATTAN
FLÄKTSTÖD – BAK 1 X 120 MM
KYLARSTÖD – TOPP 120 MM, 140 MM, 240 MM, 280 MM
KYLARSTÖD – FRAM 120 MM, 140 MM, 240 MM, 280 MM
KYLARSTÖD – BAK 120 MM
UTTAG – CPU-KYLARE 166 MM
CLEARANCE – PSU 325 MM (UTAN FRÄMRE KYLARE & DRIVHÅLLARE), 140 MM (DRIVHÅLLARE I DET BAKERSTA LÄGET)
UTTAG – GFX 344 MM
KABELDRAGNING – BAKOM MODERKORTSBRICKAN 18-22 MM
DAMMFILTER FRAM, TOPP, BOTTEN
STÖD FÖR STRÖMFÖRSÖRJNING BOTTENFÄSTE, ATX
SERIER MASTERBOX-SERIEN

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar