Innehållsförteckning
Det svåra med att gå tillbaka till en produkt (eller likartad sådan som i detta fall) är att se vad den gör för skillnad i kontrast mot originaliterationen. I detta fall rör det sig dessutom om adderingen av värmespridare, så vilken skillnad kan det egentligen ha? M.2 NVMe-SSD:n från Kingston, med det nära nog aggressiva namnet Fury Renegade har alltså återuppstått, denna gång med en ’heatsink’! Hur ”het” kan den vara?
Som recension är detta en annorlunda skriven sådan – fokuserad på fördelarna/nackdelarna med att välja Kingstons Fury Renegade M.2 NVMe-SSD med en värmespridare (kallad heatsink). Uppenbarligen finns en recension på själva grundenheten av Fury Renegade här, men vi tänkte att vi ska fokusera ytterligare på denna modell för att se hur väl en kylfläns/värmespridare faktiskt hjälper, och se om påståendet om att den ska vara ypperlig för Playstation 5 faktiskt stämmer. Hur stor skillnad kan det egentligen göra? Nåja, först lite fakta ur vägen…
Snabb överblick och specifikationer
Med risk att upprepa mig själv från föregående recension (läs här) kommer Fury Renegade ( i vårt fall 2TB-modellen) med hela 7 300MB/s i läshastighet och 7 000 MB/s i skrivhastighet. Detta är långt över kraven för Playstation 5, som vill ha minst 5 550 MB/s i sekventiell läshastighet. Från start sitter värmespridaren fastsatt på M.2 SSD.n, vilket gör att du som användare inte behöver göra något mer än att installera den i din dator eller er Playstation 5.
Obs!
2TB och 4TB körs med 7 300MB/s i läshastighet och 7 000MB/s i skrivhastighet medan de två lägre lagringsstorlekarna 500GB och 1TB har en aning lägre skrivhastigheter – även om deras läshastighet även de når 7 300MB/s.
Utifrån vårt testexemplars design, stod det klart att värmespridaren – som trots det tar mer plats – ändå var tillräckligt låg i höjd för en mix av tillfällen – på ett positivt sätt. Vid flertalet tillfällen har vi sett tillverkare göra för stora värmespridare, vilket i sig inte är dåligt – tvärtom – men för vissa typer av moderkort kan det skapa en viss problematik, när förhöjda M.2-SSD:er inkräktar på utrymmet för exempelvis grafikkort eller själva moderkortets egna kylplattor. För att inte tala om Playstation 5 som kräver att tillverkarens enhet behöver hålla sig under en viss höjd. Exempel på när höjden av värmespridaren påverkar stödet på Playstation 5 kunde ses i t.ex. ADATA XPG Gammix S70 eller till viss del Patriot Viper VPN110. Där krävde det mer finlir att få till installationerna.
I fallet med Fury Renegade däremot är detta helt felfritt. Höjden av värmespridaren passar perfekt i Playstation 5:an, även om det sett till vårt specifika moderkort kom att innebära en viss kompromiss. Idag kommer flertalet moderkort med egna lösningar för kylning – och i vårt fall med NZXT N7 B650E, har tillverkaren valt att täcka dess kretskort med en mängd kylplattor/värmespridare över dess yta. Lyckligtvis är dessa givetvis helt valfria att ha kvar, och sitter fast med hjälp av magnetism – vilket innebär att du lätt kan ta av dess täckplattor i sektioner – men samtidigt förändrar det karaktären av moderkortet. Detta är därför något som du som användare bör hålla koll på. Hur ser ditt moderkort ut? Har det skydd för NVMe-platser från start? Om så är fallet bör det nämnas att Fury Renegade med värmespridare kräver att du tar bort eventuell skydd/värmespridare från moderkort. I det fallet skulle vi rekommendera att du tittar på Kingstons ordinarie Fury Renegade utan värmespridare.
Kylning är det nya… heta?
Är du PC-användare och funderar på denna disk, kan vi redan nu säga att prestandan är fenomenal och dessutom kommer den med en rejäl livslängd för denna typ av M.2 NMMe-SSD. Den har 4PBW (petabytes written) i livslängd, vilket rent krasst innebär att du kan skriva fyratusen terabytes på den innan den lägger av. Så om du sparar backup-filer ofta eller vet med dig att du laddar ner spel många gånger, ja då kommer denna med en rejäl portion tillförlitlighet. Att dess controllerkrets (Phison E18) dessutom säkerställer en god mängd paritet (tänk säkerhet), och framförallt kommer med en dynamisk SLC-cache, gör att dess operationer blir än mer tillförlitliga. Att allt detta ackompanjeras av hela 1 000 000 IOPS för konsekventa operationer – vilket garanterar ytterligare att tillförlitlighet blir a och o.
IOPS står för övrigt för input/output operations per second och avser inte läsningen mot moderkort och övrig hårdvara (d.v.s. MB-antalet innan) utan hur snabbt redan befintlig information som lokaliserats till disken läses in. Med andra ord är avläsningen av installerade program betydligt snabbare, vilket märks mer under användning av tyngre program eller filer.
Allt kring kvaliteten för Fury Renegade där kan ni läsa mer ingående om i recensionen om den ”vanliga” SSD:n, utan det som står ut här är själva värmespridaren. Prestandamässigt är den identisk med icke-värmespridarvarianten, men tre saker får denna att stå ut. Det som stod ut mest var värmenivån. Under stresstester av disken, på samma hårdvara och under samma förutsättningar kunde vi i snitt se en enorm skillnad i temperaturer. Den ”vanliga” Fury Renegade nådde som mest 74° celsius, medan denna med värmespridare istället nådde 61° Celsius som mest. Detta var dock under extrema förhållanden – där mängder av data skickas under längre tid, men visade ändå att kylaren definitivt gjorde sitt jobb. Under mer normal användning skiljde sig däremot de två M.2-SSD:erna betydligt mindre från varandra – även om normal tempen hos den med värmespridare var ungefär 2-8° Celsius mindre konstant. Det andra som detta möjliggör är livslängd och möjlighet att bibehålla prestanda längre. När och om denna typ av NVMe-SSD når höga hastigheter blir den väldigt varm. Att få ner detta gör den mer effektiv, samtidigt som hettan i sig undviks mycket mer. Slutligen har vi det tredje som jag finner toppen; priset är inte alls långt ifrån den ”vanliga” modellen. Det rör sig i regel enbart om en eller ett par hundralappar, vilket idag ändå kan tyckas vara riktigt härligt.
Detta innebär nämligen att det snarare blir ett val hos användare. Har du en mer restriktiv dator sett till utrymme, eller rentav vill spara en liten slant – ja då är den ordinära modellen ett finfint alternativ. Om du vill ha bättre kylning och i förlängning bibehållen prestanda – ja då är istället denna modell med värmespridare ett ypperligt val.
Prestanda och Playstation 5
För inte allt för länge sedan fick du lägga ut en halv förmögenhet för denna typ av prestanda och storlek – men inte nu längre. Priserna har sett en god reduktion under senaste året, och på grund av detta är det två saker som står ut specifikt för denna Fury Renegade med värmespridare; dess goda Playstation 5-stöd och prestanda samt kylning du får där. På PS5 arbetar du betydligt oftare mot din disk, och på grund av detta kan temperaturer vara mer påtagliga. Särskilt då utrymmet i konsolen är mer sparsmakad än på gemene moderkort. I detta fall var dock höjden på denna mer kylda Fury Renegade M.2 NVMe-SSD nära nog perfekt, och kom aldrig att bli något problem. Vare sig i den fysiska installationen eller sett till värmehanteringen. Att den dessutom når en bra bit över de rekommenderade kraven från Sony innebär att du inte lär ha några hastighetsproblem alls – och processen att installera var mer eller mindre felfri.
Värt att köpa?
Det enkla svaret är ja. Har du en Playstation 5, kan vi inte annat än rekommendera denna värmespridarmodell hjärtligt. Prestandan och dess fysiska storlek passar perfekt, trots att den kommer med kylfläns. Att den dessutom gör sig utomordentligt i en dator, och ger en god pålitlig prestanda under lång tid, gör att vi även där rekommenderar den starkt. Det är i nuläget en av de bästa M.2 NVMe-SSD:er vi täckt, och det ska bli intressant å se om Kingston kan toppa denna. Oavsett om det är genom mer prestanda, bättre kylning eller mer konkurrenskraftigt pris!
Formfaktor | M.2 2280 |
Gränssnitt |
PCIe 4.0 x4 NVMe
|
Kapacitet 2 |
500 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB
|
Kontroller | Phison E18 |
NAND | 3D TLC |
Sekventiell läs/skriv 1 |
500 GB – 7 300/3 900 MB/s
1 TB – 7 300/6 000 MB/s 2 TB – 7 300/7 000 MB/s 4 TB – 7 300/7 000 MB/s |
Slumpmässig 4K läs/skriv 1 |
500GB – upp till 450.000/900.000 IOPS
1TB – upp till 900.000/1.000.000 IOPS 2TB – upp till 1.000.000/1.000.000 IOPS 4TB – upp till 1.000.000.000 IOPS |
Totalt antal skrivna byte (TBW) 3 |
500GB – 500TBW
1TB – 1,0PBW 2TB – 2,0PBW 4TB – 4,0PBW |
Energiförbrukning |
500GB – 5mW tomgång / 0,34W medel / 2,7W (MAX) läs / 4,1W (MAX) skriv
1TB – 5mW tomgång / 0,33W medel / 2,8W (MAX) läs / 6,3W (MAX) skriv 2TB – 5mW tomgång / 0,36 W avg / 2,8W (MAX) läs / 9,9W (MAX) skriv 4TB – 5mW tomgång / 0,36W i genomsnitt / 2,7W (MAX) läsning / 10,2W (MAX) skriv |
Förvaringstemperatur | -40°C~85°C |
Driftstemperatur temperatur | 0°C~70°C |
Mått |
Värmespridare:
80 mm x 22 mm x 2,21 mm (500 GB-1 TB) 80 mm x 22 mm x 3,5 mm (2 TB-4 TB) Kylfläns: 80 mm x 23,67 mm x 10,5 mm |
Vikt |
Värmespridare:
500GB-1TB – 7g 2TB-4TB – 9,7g Kylfläns: 500GB-1TB – 32,1g 2TB-4TB – 34,9g |
Vibrationsfunktion |
2,17G topp (7-800Hz)
|
Vibration fungerar inte |
20G topp (20-1000Hz)
|
MTBF |
1 800 000 timmar
|
Garanti/Support 4 |
Begränsad 5-års garanti med gratis teknisk support
|
Recensionsex tillhandahållet av Kingston. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner