Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: V Rising

Förhandstitt: V Rising

Suga musten ur spelarna...

av Danny Larsen

V Rising är ett spel med en öppen värld där du ska samla på dig allt du behöver för att överleva dagsljuset, slå tillbaka människorna, ta tillbaka makten och bli härskare över mänskligheten igen. Det här är din chans att återigen bli herre på täppan och bygga upp det som du en gång hade, men har du vad som krävs?


Hundratals år har gått och du vaknar upp ur din dvala. Vad har hänt utanför och vad finns kvar av den gamla världen? Du är en vampyr som känner blodsuget och hämndbegäret mot människorna som slog tillbaka vampyrerna till mörka blöta grottor. Efter det förkrossande kriget där mänskligheten hade samlat ihop en enorm armé stor nog att slå tillbaka vampyrerna hade de inget annat val än att gömma sig och vänta in rätt tid att komma tillbaka och visa vem det är som bestämmer. Den tiden har nu kommit!

Efter att ha skapat vår egen vampyr och gett den ett namn vaknar vi upp gömd nere i en mörk grotta. Vi letar oss sakta uppåt och plockar på oss de saker som finns utspridda i kaoset runtomkring oss. Väl ovan jord finner vi en värld som inte känns igen, vi vet ej vart vi ska eller vad vi ska göra för att kunna röra oss framåt i kampen att återta världen.

Kriget går inte vampyrernas väg…

Vi blir guidade fram genom att lära oss hur vi tillverkar några enkla saker som svärd, klubbor och rustning. Dessa får duga tills vi kan påbörja att bygga en plats där vi kan expandera vårt område och sakta samla på oss vad vi behöver. En sak som vi desperat behöver är blod och blodessens, detta får vi genom att döda djur vi stöter på eller en och annan människa. Med essensen kan vi bygga hjärtat för vårt framtida slott, och med hjärtat som kraftkälla för vår bas får vi nu tillgång till några enkla saker som vi kan tillverka för stunden. Här har vi kort och gott vad man kommer lägga mycket tid på i spelet, samla på sig resurser genom att hugga ner träd, krossa sten och jaga djur, eller ge sig ut på jakt efter mänskliga bosättningar och hitta saker där. Resurshantering kommer vara A och O då man bara kan bära så mycket, samt att man måste göra det innan solen går upp.

Spelet har en natt- och dag-cykel som man måste vara uppmärksam på, gör man inte det och är långt bort från sin bas när klockan klämtar för soluppgången kan det gå väldigt illa. Man kan dock komma runt solskenet genom att smyga mellan träden och hoppas på att ett moln kommer och ger lite skugga, om inte kommer man snart att skrika av smärta medan solens tunga lapar bort ens hud och man brinner upp.

Det är viktigt att bygga nya svärd, yxor och rustning, då man inte går upp i nivå som i andra spel. Här består ens styrkor av vilket vapen man har tillverkat och vilken rustning man har på sig, genom att uppgradera sig med dessa föremål kommer man lättare kunna hugga ner, krossa och ta sig an svårare fiender som man stöter på.

För att kunna uppgradera sina saker behöver man att bygga lite saker i sin bas; en sågstation för att kunna tillverka plankor, en arbetsbänk för att få upp nya saker man kan tillverka eller en blodstation där man kan konvertera t.ex. råttor till essens. Med essens får de saker vi bygger energi för att kunna fungera, samt att vi måste hålla basens hjärta fyllt med det annars kommer den att förstöras. Jag har hoppat in i spelet tre gånger och fått startat om hela min bas då jag inte hade tillräckligt med essens, vilket i sig inte var kul men att jag glömde bort att kolla innan jag avslutade spelet om jag hade tillräckligt för att basen skulle klara sig tills jag kom tillbaka igen.

Stor karta att utforska.

När man startar upp spelet kan man välja att hopp online på antingen en PvP, PvE eller en solo-server. Solo-server som jag tänkte köra på för denna förhandstitt gick inte. Det är ett problem som har funnits ett tag och även efter en hotfix som skulle lösa problemet går det inte att starta upp. Det finns en mängd servrar att välja mellan och jag tog såklart en PvE-server då jag ville kunna spela spelet utan att bli mördad av andra spelare. Man ser andra spelares baser utsprida över kartan som är väldigt stor och det finns mycket man kan utforska. Ibland stöter man på andra spelare som är ute på uppdrag, men man kan även finna fallna spelare som ligger ute i vildmarken där de fallit offer för NPC:er eller fiender i spelet. Man kan plocka upp dem och sedan dra deras kropp till ett säkert ställe. Jag tror att om man har ett helt gäng som hoppar online på samma server kan man nog snabbt bygga upp en stor bas och ge sig ut på upptäcktsfärd över kartan för att snabbt hitta material och hjälpas åt att bygga en spektakulär borg tillsammans.

Utöver att bygga upp sin bas och tillverka nya vapen och saker som kommer göra en starkare kan man också ge sig ut och röra sig runt på den enorma kartan. Det finns mänskliga bosättningar som man kan hitta eller kanske hitta någon rolig hemlighet undangömd på kartan. Det finns som sagt väldigt mycket man kan hitta på att lägga sig tid på om det så är resurssamlande eller utforskande.

Ibland kan det vara lite svårt att veta hur man ska tillverka något nytt som man har låst upp, t.ex. hade jag svårt i börja att veta hur tusan jag skulle tillverka läder och det fanns ingen maskin som jag hade som jag kunde använda. Det finns ett altare som man kan bygga där man kan få fiender att jaga efter. Den första är en Alfa-Varg och genom att döda den låser man upp förmågan att förvandla sig till en varg och kunna röra sig snabbare över kartan. Men det är den andra som man låser upp därefter som ger en en ritning till en maskin som låter en tillverka läder, ibland är det inte så tydligt på hur man ska göra eller hitta vissa saker så man får bara ge sig ut på uppdrag och hoppas att det kan leda någonstans.

Spelet spelas ur en isometrisk vy, precis som Diablo-spelen och man styr och slår med musen och använder WASD för att röra runt på karaktären. Ganska ordinärt kontrollschema för den här typen av spel. Precis som i Diablo har man snabbval nere på ens meny där man snabbt kan byta mellan svär, yxa eller klubba om du är ute för att samla på dig saker. Man har även specialattacker som man låser upp allteftersom man kommer längre in i spelet, en kan vara att man gör en virvelvind och snurrar runt och attackerar i snabb takt med svärdet eller en där man gör ett superslag.

Mänskliga bosättningar att attackera.

Grafiskt tycker jag om spelet. Det har en härlig lite gotisk känsla på omgivningarna, med förfallna murar som finns utsprida i skogen och det ser riktigt bra ut i solsken också. Trots att jag vill hålla mig undan det och vila upp mig i min kista ibland. Spelet har en variation på omgivningarna och även fast det mesta har en förfallen stil är det svårt att inte gilla vad man ser. Karaktärerna har inte en superrealistiskt utseende utan lite överdrivna, speciellt min vampyr som har grön hud och gröna lysande ögon. Det är en grafisk stil som jag lite förväntar mig då mycket av det känns som Diablo på mångt och mycket.

Musiken är väldigt avslappnande och rogivande, vilket är ganska skönt då man ändå kommer spendera mycket tid med att samla på sig material. Spelet har också ett väldigt bra ambient ljudbild sett till ens omgivning. Vinden som susar, fåglar som kvittrar eller vatten som porlar; det är väldigt bra i kombination till det visuella och musiken.

I mångt och mycket tror jag att man kommer kunna lägga många timmar i spelet om man vill bygga upp sin borg och ge de där människorna vad de tål. Har man några kompisar som man kan leka runt med på en server kommer man att kunna dela upp lite av samlandet och ha styrka när man ger sig på bosättningar och stöter på svårare fiender. Vad jag har upplevt än så länge av min tid i V Rising har det gett mig en god bild av spelet och jag tror att när det släpps i full release att det kommer falla många på läppen, mer än vad det redan har! Vad jag saknar personligen är en lite mer tydlighet i hur man kan tillverka vissa saker som man ibland får leta och hoppas på att man är på rätt väg, och kanske lite mer berättelse inbakad då jag är ganska svag för det.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.

V Rising. Lägsta pris 210 kronor enligt Steam 2022-06-08.

Recensionsex tillhandahållet av Stunlock Studios.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar