Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Becastled

Förhandstitt: Becastled

av Victoria Sandberg

En stad växer fridfullt fram mitt ute i ingenstans omgiven av härlig natur och stora vidder – men alla måste förbereda sig för nattens fasa, Månfolket! Klarar du dig hela två veckor eller fortsätter du att utöka din stad ännu längre?


Becastled är ett tower defense där du skyddar ditt slott från Månfolket som attackerar varje natt. Du börjar med små resurser och bara några få invånare utan något som helst skydd mot omgivningen. Det finns ingen handling som leder dig framåt, du ska helt enkelt klara dig varje natt utan att ditt slott blir förstört. En trevlig introduktion berättar för dig hur du bör påbörja byggandet av din stad och hur du förbereder dig för första natten. Hela introduktionen och alla menyer är på svenska om man så vill, och det finns flertalet språk att välja mellan. 

Det är lite ont om tid när man kör igenom introduktionen och jag misslyckades första spelomgången för att jag tog lite för lång tid på mig att läsa instruktionerna. Det går nämligen inte att pausa spelet på annat sätt än att ta upp menyn, men efter bara två omgångar tycker jag att man fått grepp om grundfunktionerna och vilka resurser och byggnader som finns att tillgå.

En spelomgång är klart genomförbar vid en sittning även för den som bara har en timme till övers. Det finns många inställningar inför starten av varje omgång. Utöver åtta svårighetsgrader kan spelaren välja hur många in-game dagar som omgången ska bestå av eller om tiden bara ska fortsätta tills du tröttnar och känner för att börja om, eller tills du förlorar. Du kan även välja var på kartan du ska börja, till exempel på en liten kulle, på en öppen yta eller spela på en karta med flera små kullar. Så gott som allt går att justera till din spelstil och svårighetsgrad.

Det finns som sagt flertalet resurser. Solsken som fungerar som monetär valuta, sten och trä för byggnader, boskap som kan fångas in och vilt som kan jagas för mat, åkrar som kan kultiveras samt invånare som krävs som arbetare för att utvinna resurserna. Det finns även vargar som har lyor i närheten av din nygrundade stad. Dessa kan användas som en extra försvarslinje mot Månfolket om de passerar genom vargarnas område på väg till din stad, men vargarna attackerar även dina bybor och soldater om de behöver passera.

Klara vackra färger!

Spelet är uppbyggt av rutor med olika resurser (lite likt bordsspelet Settlers från Catan) och du måste låsa upp varje ruta genom att betala en mängd trä innan du kan bygga byggnader eller använda resurserna på den ytan. Resurserna kan inte ta slut i ett område men de kan vara otillräckliga eller utvinnas för långsamt för att du ska kunna utvidga din stad i den takt du önskar. Sker detta behöver du låsa upp flera ytor med samma resurs. Alla dina tillgängliga resurser är hela tiden synliga i översikten i toppen av skärmen.

De flesta byggnader du kan placera ut behöver minst en arbetare för att producera men kan uppgraderas för att kunna ge arbete åt fler invånare och genom det producera resurser snabbare. Även hus kan uppgraderas för att rymma fler invånare om det blir ont om plats. Men att ha tillräckligt med resurser och invånare är inte det enda du behöver tänka på. Du behöver även hålla dina invånare glada för att det ska flytta in nya personer i din stad. Detta gör du genom att placera ut speciella byggnader så som marknadsstånd och värdshus. Kyrkan kan även återuppliva invånare som har dött under ett nattligt anfall.

En dag i spelet är bara några minuter och under den tiden måste du expandera och utveckla ditt försvar med murar, torn och bybor som tränas till någon av de fyra olika sorternas soldater. Tiden som är kvar innan natten kommer anges av en timer mitt i din resursöversikt i toppen av skärmen. Tiden visas både med en sol som sakta krymper och med en timer i realtid när du håller muspekaren över solsymbolen. Under natten kan du endast förflytta dina soldater och inte bygga eller utvinna något.

Till sist ska vi så klart nämna Månfolket, som är din enda men enträgna fiende. Till skillnad från dina glada och soligt färgglada invånare är fienderna gråa och har blåa lysande ögon. Under dagen råder fred men du kan se en pil som pekar åt vilket håll nattens anfall kommer att komma ifrån om du håller muspekaren över timern, så att du kan fokusera ditt försvar i rätt riktning. Månfolket är till en början få och relativt svaga när de attackerar för första gången men för varje natt blir de fler och allt starkare tills de börjar ta med sig katapulter och andra långdistans-vapen. Lyckas du oskadliggöra alla fiender innan natten är slut återgår tiden genast till dag, men lyckas fienderna ha ihjäl alla dina soldater är det bara att hoppas på att dina murar håller dem ute tills dagen gryr. Månfolket tål nämligen inte sol utan dör genast när solen går upp.

Som tidigare nämnts kan fallna invånare återupplivas om det finns en kyrka i staden, annars måste du träna upp nya soldater och återuppbygga din stad under dagen som kommer. Det finns ett byggargille som du kan bygga för att de ska reparerar dina byggnader och murar under dagarna, om de inte förstörts fullständigt under natten. Inga av dina arbetande invånare, de som inte är soldater, kan inte bli dödade under natten utan återgår till sitt arbete igen kommande dag.

Menyerna är enkla och det finns inget utvecklingsmoment där du låser upp en massa nya byggnader du måste hålla koll på eller flera motståndare som du måste komma överens med. Musiken är sprudlande och glad för att sedan byta till en mystisk och lite hotfull ton under natten. I övrigt hörs slamret av hammare och yxor i staden som ett trevligt bakgrundsljud.

Jag tycker att det är ett spännande tidsfördriv när man inte orkar med en massa historia men ändå inte själv vill gå i närstrid i ett FPS-spel. Omgivningarna är mysiga och färgerna om dagarna sprakande i trevlig kontrast mot den grå-blå natten. Figurerna och byggnaderna samspelar fint med omgivningarna i stil och trevlig detaljeringsgrad. Trots den korta speltiden per omgång bryr jag mig om mina soldater och invånare och vill skydda dem så gott jag kan med murar och katapulter. Det är lätt att tänka ”bara en dag till” och jag fick ett litet lyckorus för varje natt som min stad klarade sig igenom oskadd. Spelet finns som early access på Steam.

Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Becastled. Lägsta pris 127 kronor på Steam 2021-03-02.

Recensionsex tillhandahållet av Mana Potion Studios.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar