Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Civilization VI – New Frontier Pass

Förhandstitt: Civilization VI – New Frontier Pass

av Fredrik Olsson

Civilisationer reser sig och dukar under, tidseror flyr och säsongspass utökar spellängden än mer. Civilization VI må vara en tidsslukare, men frågan är om detta säsongspass verkligen behövs? Här är våra första intryck av det nya ”New Frontier Pass” (Säsongspass) som släppts – dags att attackera Napoleon (igen)!


New Frontier Pass börjar med att ge spelare tillgång till två nya civilisationer, Maya riket och Gran Colombia – anförda av Lady Six Sky och Simón Bolivar. Som vana Civ-spelare antagligen redan insett så innebär detta nya ledarförmågor, unika förmågor för de två rikena, nya enheter och distrikt. Frågan är bara… är det värt de 400 kronor som paketet kostar? Och då får du ändå vänta in resten, ända fram till Mars 2021!

Nåja, man ska inte klaga på att man får mer av det goda… men är det värt slanten idag?

Just på grund av detta, så valde vi att istället göra detta till en förhandstitt och sedan framåt Mars 2021, så återkommer vi med en mer genomförlig recension. Då vi givetvis inte har hela bilden här, utan snarare kan ge en uppskattning utifrån vad vi har och vad som komma skall.

Värt att nämna, är att du som spelare kommer behöva båda expansionerna till Civilization VI – ”Gathering Storm” och ”Rise and Fall”.

Riken i uppgång!

Som redan nämnt så kommer två nya civilisationer, men det tillkommer även nya underverk (Bermuda Triangeln, Paititi och Ungdomens källa), som tillför allt från läkande ”buffar”, till guldbonusar jäms med handelsrutter. Sedan ser vi ett gäng nya stadsstater (Caguana, Singapore, Lahore, Vatikanstaten, Taruga, Hunza), som alla ger bonusar på sina individuella sätt skulle du träffa på de.

I spelomgångar (förutsatt att du äger ”The Gathering Storm”, så kan du även träffa på katastrofer såsom skogsbränder och meteorregn, men även större versioner av redan befintliga katastrofer. Däremot så har detta balanserats upp med ett par nya enheter, som t.ex. ”Soothsayer” – en supportenhet som själv kan trigga katastrofer (om du vill). Eller varför inte möjligheten i att offra enheter i vulkaner! Allt så där härligt vetenskapligt, som folktro kan vara!

Ja, visst finns det här ett och annat nytt, men på det stora hela är det tämligen svagt – särskilt då de två civilisationerna (oavsett hur välgjorda de är), bara räcker en stund. Som spel så håller det givetvis, men det är snarare grunden av Civilization VI som lyser igenom, mer än dessa nygjorda adderingar. Visst är det mysigt när man ser en meteorskur flyga rakt in i en motståndares rike (Rätt åt dig din nedrans Gandhi!), men det är inte allt för sällan du har den turen – eller ens får vara med om det.

Om meteorerna denna gång ändå träffat min motståndare…

Riken i stagnation?

Frontier Pass ser ut att ge mycket – men bara för de som väntar. I nuläget är det ett alldeles för högt pris för de två civilisationerna, samt ett par stadsstater och lite enheter. Visst har du ”Apokalypse” som ett spelläge. Men det innebär att du får tillgång till ”Soothsayer”, samt några nya katastrofer. Visst är det underhållande, när spelet når en apokalyptisk nivå sett till klimatet, och du behöver skynda på att fly planeten mer eller mindre, men det är dock enbart kul för stunden.

Som första intryck, så lovar det ändå gott, och det planerade schema som finns att beskåda kommer säkerligen vara kvalitativt innehåll – men i nuläget är det värt att vänta. Inte bara för att det minst är nio månader kvar innan det är komplett, men mest för att detta första paket tillför allt för lite.

Är ni en ”die hard”-fantast av Civilization så kan det definitivt vara värt att köpa in redan nu, men för oss andra, så kan det vara smartare att vänta tills allt är ute. Vem vet, kanske priset rentav gått ner då…

Aktuellt samt kommande DLCs för New Frontier:
  • Paket 1: Maya & Gran Colombia Pack . Lägger till två nya civilisationer och ledare, ett nytt spelläge – Apokalypse, nya stadstater, resurser och naturliga underverk. Tillgänglig nu.
  • Paket 2: Etiopien Pack. Lägger till en ny civilisation och ledare, ett nytt spelläge, ett nytt distrikt och två nya byggnader. Tillgänglig juli 2020.
  • Paket 3: Lägger till två nya civilisationer och ledare, ett nytt spelläge, nya världsunderverk och en ny karta. Tillgängligt september 2020.
  • Paket 4: Lägger till en ny civilisation och ledare, ett nytt spelläge, nya stadstater och många nya stora människor. Tillgänglig november 2020.
  • Paket 5: Lägger till en ny civilisation och två nya ledare, ett nytt spelläge, ett nytt distrikt och två nya byggnader. Tillgängligt januari 2021.
  • Paket 6: Lägger till en ny civilisation och ledare, ett nytt läge för mig, nya världsunderverk och en ny karta. Tillgängligt mars 2021.

Dessa paket kräver ”Gathering Storm” expansionen: Pack nr 1.
Dessa paket kräver ”Rise and Fall” expansionen: Paket nr 5
Dessa paket kräver antingen ”Gathering Storm” eller ”Rise and Fall”: Paket nr 2, Paket nr 3.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Civilization VI – New Frontier Pass. Lägsta pris 39.99€ på Steam 2020-06-05.

Recensionsex tillhandahållet av 2K (Firaxis).
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar