Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Trine 4: The Nightmare Prince

Förhandstitt: Trine 4: The Nightmare Prince

av Lovisa Fischerström

Trine 4: The Nightmare Prince är uppföljaren till de tre tidigare populära spelen där äventyr, magi och pussel står i centrum. Den här gången följs hjältarna åt för att hjälpa prins Selius som inte riktigt kan kontrollera sin magi och titt som tätt istället råkar göra sina mardrömmar till verklighet.


Trine 4 utspelar sig i en magiskt vacker sagovärld där vi följer hjältarna Amadeus, Pontius och Zoya, en trollkarl, en riddare och en tjuv. Har du spelat de tidigare Trine-spelen är du bekant med karaktärerna, och har du det inte, så blir du det snabbt då spelet börjar med tre separat banor där du får lära känna dem och prova på hur de funkar att spela med.

Det som är spännande med Trines upplägg är att du måste kunna alla tre karaktärer för att kunna ta dig igenom banor och de pussel som du stöter på vägen. Trollkarlen behövs för att sväva runt föremål, riddaren för att slåss och slå sönder saker på vägen och tjuven för att hon med sin båge och sitt rep kan klättra och nå saker på håll. I singleplayer mode kan du när som helst växla karaktär för att ta fram de förmågor du behöver för just det tillfället, och i multiplayer kan du välja om ni alla ska kunna spela med varsin karaktär samtidigt, eller om bara en karaktär ska kunna få spela åt gången. Det krävs samarbete och tankeverksamhet genom hela spelet, vilket förhöjer spelupplevelsen enormt. Även om det i sig skulle vara ett roligt plattformsspel med endast en av karaktärerna så gör det faktum att alla tre behövs att spelet hoppar upp ett snäpp i min bok.

Det är en lagom nivå på pusslen, du fastnar aldrig så länge att det blir tröttsamt eller tråkigt och om du har dåligt tålamod kan du välja att få ledtrådar antingen efter 2 minuter eller efter 6 minuter. Pusslen handlar mestadels om att förstå vilken karaktär som behövs för att göra vad, och i vilken ordning de behöver användas. T.ex. att ett block måste svävas upp av Amadeus för att sedan frysas fast med en ispil av Zoya och till sist slungas i väg av Pontius. Just den här förhandstitten har jag spelat själv, men då jag har erfarenhet av de tidigare Trine-spelen så vet jag hur otroligt roligt det kan vara att spela ihop med kompisar i soffan. Ibland kan det vara bra att slå sina kloka huvuden ihop för att lista ut ett klurigt pussel och ibland kan det bli för många kockar. Dessutom kan du spela både lokal co-op eller online, med mellan 2-4 spelare och spelet kommer till alla möjliga plattformar så som PS4, Xbox One, PC, Linux och Switch.

Du kan fritt välja vilken bana du vill spela när du kommit vidare i spelet.

Du behöver inte ha spelat något av de tidigare Trine-spelen för att ta dig an detta, du får snabbt all info du behöver och storymässigt funkar det precis lika bra att hoppa in direkt i det fjärde spelet. Det är mysigt, vackert och sagolikt och gediget gjort. Karaktärerna gör exakt det du vill när du vill det, och möjligheten att byta karaktär när helst du vill är helt sömlös. Ju längre du kommer i spelet så kan du dessutom utöka dina förmågor i ett skill tree och kan på så sätt låsa upp nya förmågor du kan behöva. Och oavsett om du framöver väljer att spela med kompisar eller själv så kommer du garanterat ha många timmar av skoj framför dig.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.

Trine 4: The Nightmare Prince. Lägsta pris ca 300 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-09-12.

Recensionsex tillhandahållet av DeadGoodMedia.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar