Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: ARK: Survival Evolved

Förhandstitt: ARK: Survival Evolved

Jag VILL bli uppäten av en dinosaurie!

av Fredrik Olsson

Någonsin velat känna ett enormt odjur mellan benen. Nu har du chansen att få rida på en raptor. Och vem vill inte det?

Vad är detta?

Ark: Survival Evolved är ett action/äventyrs spel med fokus på överlevnad och crafting. Du spelar främst i förstapersonsperspektiv, men kan om du vill även spela i tredjepersonsvy om så önskas. För att överleva måste du skapa en bas, med en eldstad och sedan förse dig med verktyg och vapen. Du måste även se till att du hela tiden håller dig varm, mätt och helskinnad.

Du sätts ner på en karta som består av en hel drös olika dinosaurier och andra kreatur. Faktiskt så finns det runt sextio typer av dinosaurier i spelet; en variation som leder oss till spelets andra stora grej. Tämjande av dinosaurier ger spelet en ytterligare dimension och tillsammans med med en enorm karta (cirka 36 kvadrat kilometer stort) så finns det mycket att upptäcka och göra.

I själva byggandet måste spelare samla resurser a´la minecraft. Slå ner träd, skaffa ved, bygg väggar och golv och tak och se ditt hem bli större och större. Något som är väldigt tillfredsställande och beroendeframkallande. Och mängden av resurser förser dig som spelare med mycket speltid.

Det finns helt enkelt något nytt att upptäcka nästan hela tiden.

Din spelkaraktär ökar dessutom i nivå, vilket låser upp nya saker man kan bygga; något man får vara strategisk med, då man inte får allt för många poäng.

Men allt eftersom du spelar, så finner du mer äventyr och action som sätter upp världen som levande och indragandes.

Men det finns dåliga saker också. 

I nuläget är spelet väldigt o-optimerat och något man bör veta är att spelet i nuläget är ett ”early-access” spel. Det vill säga så är spelet fortfarande under utveckling och man bör ha det i åtanke när man sätter sig med det.

Men om vi ändå ska gå in på negativa sidor; spelet är opolerat på flera plan. Dels att det är o-optimerat (du behöver en riktigt riktigt bra dator om du vill spela det på höga grafikinställningar), men också att det är helt utan story och har en tråkig och minimal karaktärsskapare i starten av spelet. Det finns ej heller någon förklaring till hur man skaffar resurserna, även om det tydligt visas vad man behöver. Man lär sig till slut, men vore bra med en mer tydlig genomgång av spelet.
Dessutom så är det tydligt att gränssnittet inte är klart ännu (jag hoppas det iaf), för det är otympligt och känns oklart på flera fronter.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Prisbild ca 250 kr ( Steam )

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar