Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Almighty: Kill Your Gods

Förhandstitt: Almighty: Kill Your Gods

av Joel Svahn

Jag skrattar rått. Inget kan stå i min väg. Jag är alfan, jägaren. Allt annat är mitt byte. Med ett enormt eldklot får jag mina fiender att flyga åt alla håll och kanter, för att sen hastigt störta ner mot marken med en avslutande explosion. Allt är dött… Tror jag. I stridens hetta har ett enormt kräftdjursliknande monster tagit sig upp på stranden där slakten ägt rum. Jag slickar mig om läpparna och byter till en annan uppsättning av vapen, ikväll blir det gratinerad krabba till middag.


I Almighty: Kill Your Gods spelar du som en av de få kvarvarande jägarna av en annars fördömd grupp med söta djur. Gudarna tog sin hämnd på dessa varelser efter att de blivit lata och slöa då det förlitat sig för mycket på nya uppfinningar. Nu har den jägargrupp som kallas för ”Alfa” sakta börjat dyka upp igen och du är en av dem.

Vi börjar med det visuella. Spelet är inte alltid det snyggaste, speciellt om man kommer nära. Mycket ser likadant ut och partikeleffekterna är verkligen… partiklar. Men ett skönt soundtrack får ändå blodet att koka med rockigt distad gitarr och sköna trumbeats. 

Du är en jägare, och en jägare har flera olika vapen i sin arsenal. Till att börja med dina handskar, eller rättare sagt den magi du valt att lägga i dem. Beroende på vilken magi du använder kan du skjuta en varierad mängd av olika skott på dina byten. Eldbollar, giftbollar, månstrålar och sköldar är bara några av förmågorna du kan använda, och du kan lägga en magi i varje handske. Min personliga favorit är elektriska minor i kombination med eldbollar som får fiender att flyga all världens väg när allt exploderar. Skulle något komma för nära kan du också självklart smocka till det för en rejäl dos skada. Det är genom dessa handskar och val av magi som du skapar din alldeles egna ”klass”. Du hittar fler vantar och magiska stenar i kistor runt om i världen, eller så kan du bygga dem med olika typer av material du hittar under dina äventyr. 

Kristaller! Det varje alfa egentligen vill ha.

Men vad är det du jagar? Oftast är det mineraler och material av olika slag, likt Monster Hunter-serien, fast för det mesta den delen där du samlar på skinande stenar. Dessa kan sedan användas för att uppgradera din alldeles egen ö, där du är ledare över o-alfa varianten av varelserna som tidigare nämnts. Din ö har nämligen blivit totalförstörd, allt brinner, de flesta är döda och dina vakttorn har rasat. Du har en lååååång väg att gå för att nå den nivå av prestige och inkomst som din ö brukade inbringa, så just nu är Almighty: Kill Your Gods rätt så repetitivt. Du åker till en ö som har de material du behöver, samlar på dig sakerna, får ut dem genom en portal, gör så tills gudarna blir för arga, åker hem. Tur nog är själva stridssystemet rätt så tillfredsställande!

Som tidigare nämnt har du en enorm variation när det kommer till olika typer av vapen och vapenkombinationer. Med dessa vapen ska du inte bara besegra fiender vars kött du vill bygga hus med (ja, bygga hus), utan du ska också försvara den portal som tar hem all din surt förvärvade loot. Under ett kort tidsfönster kan du lägga allt du har samlat på dig i portalen som sedan stänger sig. Men denna process kan avbrytas av gudarnas underhuggare som inte alls tycker att du ska få uppgradera din lilla ö. Det blir en utmaning att hålla portalen vid liv så pass länge att den lyckas skicka hem prylarna, och fienderna är många. Allt från flygande små myggor, till fotsoldater, trollkarlar och enorma krabbor. Det är otroligt tillfredsställande att till slut besegra den där sista bjässen som stoppat dig från att få hem precis den där sista prylen du behöver, och varför inte frakta hem delar av denna fiende efteråt?

Efter femton minuter saknar krabban två klor.

Du hoppar, springer och använder din smidighet och snabbhet för att varva dina mycket långsammare fiender. Men till sin hjälp är de större och kan ofta spränga ihjäl dig på bara ett eller två skott — och de största har liv så att det räcker och blir över. Då hjälper det att ha en kompis eller två som kan distrahera, hela, eller skydda samtidigt som du mattbombar allt som står i er väg. Senare i spelet är samarbete snarare en sorts krav då spelet blir extremt svårt om du försöker göra allt själv. Det finns också en sak till som står i vägen för samarbetet, fördelningen av loot. Den existerar knappt och det är en slump vem som i slutändan lyckas få vad utav de riktigt stora prylarna som man skickar iväg.

Hoppas du gillar precis det här trädet, för det är nog det enda som finns.

Det finns även en hel del optimering att arbeta på. Jag sitter på ett 2060 Super och lyckas knappt pressa fram 40 FPS på medium. Men även mina bekanta med mycket bättre riggar än min egen ligger på samma FPS på samma inställningar. Detta är trots allt Early Access, och mycket behöver jobbas på, speciellt när det kommer till motivation att fortsätta spela då det i nuläget inte direkt finns något mål och spelet riktning är något otydlig. Men jag har stora förhoppningar om Almighty: Kill Your Gods och tror verkligen att detta kan bli något extremt bra. Striderna är inte lika smidiga som i trailern, det finns cirka tre byggnader totalt på varje ö som bara byter vinklar och att spela ensam är en mardröm, men i grund och botten finns det något väldigt kul med att vara en liten hornbeklädd varelse som skjuter eldbollar och hoppar upp två meter i luften.


Specifikation

Denna recension baseras på PC/Steam versionen.

Almighty: Kill Your Gods. Lägsta pris cirka 180 kronor enligt Steam 2021-05-12.

Recensionsex tillhandahållet av Versus Evil.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar