Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Hokko Life

Förhandstitt: Hokko Life

av Victoria Sandberg

Ännu ett spel där du bygger upp en sömnig by till en blomstrande ort med många invånare, men med en twist. Du designar allt! Jag menar verkligen allt från varje stolsben till bron över floden!


Hokko Life är ett kreativt spel där du somnar på ett tåg och hamnar på en station långt ifrån stadens brus. När du stiger in på restaurangen på byns torg inser du att alla invånarna är djur. Du blir välkomnad och tillåts bo i ett litet gästrum på ovanvåningen tills vidare. Nästa morgon ber butiksinnehavaren på andra sidan torget dig att hjälpa honom med att rensa bort ett träd som fallit över vägen till ner till byn. Genom detta blir du introducerad till möjligheten att samla resurser. Senare i spelet låser du upp allt fler resurser allt eftersom du upptäcker nya områden.

När du anländer bor det endast tre personer i byn, utöver de två som driver butiken och restaurangen. En utav dessa tre heter Sally och tillåter dig att designa och bygga dina egna möbler hos henne, efter att du hjälpt henne och några andra med att fixa till byns torg. Det är här som spelet sätter igång på riktigt. När du får tillgång till Sallys designbord kan du köpa olika blueprints som du använder för att skapa allt från stolar och bord till broar och stora dekorationer. Varje blueprint har sina specifika krav, främst på storlek, men annars är du helt fri att skapa hur du vill!

I designläget har du olika bitar, bland annat trä i olika former. För varje bit du lägger till i din design behöver du ha en resurs av det material biten kräver. Till exempel om du vill bygga en pall med en sits och fyra ben behöver du fem plankor. Varje bit kan förändras i storlek, roteras och flyttas i alla dimensioner. De kan även färgas i en uppsjö av färger när du låst upp recepten för de olika färgerna. När du samlat på dig mer resurser och lite pengar kan du låsa upp fler bitar och bygga allt fler intressanta föremål. Alla dessa föremål kan du sedan placera ut i världen nästan precis hur du vill. De går att rotera och i vissa fall placera uppe på varandra. Du kan även kopiera dina möbler så att du slipper designa samma stol flera gånger.

Spelets huvudfokus är alltså att du kan designa i princip vad du vill och placera ut dem i världen så att du och alla invånare i Hokkobyn kan använda dem. Men du behöver så klart resurser för att bygga alla dina kreationer och dessa kan vara lite kluriga att få tag i. Träden måste du återplantera med frön eller lämna stubben så att de växer tillbaka. För att få sten måste du hitta ett nytt stenblock varje gång för att samla in. Samma sak gäller övriga resurser så som blomblad till färger eller gräs till tyg. Vissa saker så som lim och liknande som du inte kan samla in naturligt finns i butiken vid torget. För att hitta alla resurser som du behöver krävs det att du tar dig vidare till nya områden genom att bygga broar och trappor, vilka kräver specifika blueprints.

Efter några dagar i spelet kan du även bjuda in en gris som startar upp en butik som låter dig bygga nya hus till nya invånare. Innan någon ny invånare kan flytta in får du en lista på möbler som du måste designa och placera i huset. De nya invånarna möter du när de äter lunch eller kvällsmat i restaurangen. När du har ett hus med de nödvändiga möblerna kan du välja vilken av de karaktärer du pratat med som ska flytta in. När du väljer att bygga ett hus är det upp till dig att placera det vart du vill och det är även möjligt att flytta på husen i efterhand. Du kan även själv välja att flytta in i ett av husen du byggt.

Hokko Life är ett ganska långsamt spel utan några egentliga begränsningar. Du har ingen stamina som avgör hur mycket du kan göra under en dag och behöver egentligen aldrig sova. Dagarna är relativt långa och ger dig gott om tid att springa omkring och fånga fjärilar och fiska för att samla ihop pengar till nya verktyg, blueprints eller hus. Butikerna har öppettider men vill du hoppa fram till öppningsdags är det bara att sova några timmar. Du kan när som helst gå till första bästa säng och sova i två till sex timmar eller till nästa morgon.

Designen är nästan äckligt gullig, men i många fall väldigt realistisk när det kommer till möbler och andra föremål du placerar ut. Att du kan placera ut alla föremål nästan precis hur du vill gör att spelet känns än mindre begränsat i vad du kan skapa och du kan på det viset leka med spelets design så att du skapar din egen lilla värld.

Ljuden är inget speciellt, men ger den där mysiga bakgrundsauran med sin lugna musik och fågelkvitter som vi kommit att associera med den här sortens kreativa och lantliga spel. Spelet har delvis stöd för handkontroller, men det ger dig betydligt mindre valmöjligheter när du till exempel ska placera ut möbler eller andre objekt.

Jag har spelat Hokko Life i early access och tycker att det är ett mysigt spel med stora möjligheter! Det känns redan så gott som klart och än så länge saknar jag inga funktioner förutom kanske större möjlighet för fisken att faktiskt nappa.  Jag tror att fans av spel som Animal Crossing eller Stardew Valley kommer att älska det här spelet då det i sin lugna takt ger dig möjligheter att skapa din drömby med trevliga invånare och pyntad med dina egna kreationer. De små elementen av att samla och sköta om sina resurser ger spelet en något högre grad av mening än om du hade haft möjligheten till att direkt skapa vad du vill.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Hokko Life finns som Early access för 203 kr på Steam 2021-07-05.

Recensionsex tillhandahållet av Team17.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar