Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Imagine Earth

Förhandstitt: Imagine Earth

av Joel Svahn

Efter flera år av miljöförstöring och överpopulation ser livet på jorden rätt så surt ut. Turligt nog finns det fler planeter som bara väntar på att ta emot flyttsugna jordbor, och det är ditt jobb att hålla koll på allt.


Ett av mina favoritbrädspel är Terraforming Mars där du spelar som ett enormt superföretag med ett enda uppdrag, att göra Mars till en beboelig planet. I Imagine Earth är premissen densamma, det enorma jätteföretaget ”Imagine Earth Ltd” har hand om koloniseringen och underhållet av de nya jordlinkande planeterna. Du har nyss blivit anställd som administratör över dessa nya kolonier och med lite hjälp från dina medarbetare är det bara att börja! Detta megaföretag lägger dock ett stort fokus på något som man missade med jorden 1.0, hållbarhet.

En koloni på en ny planet börjar självklart med människor. Efter att ha anlänt med rymdskepp behöver dessa nya invånare mat och underhållning. Fabrikerna för dessa resurser behöver energi, men kraftverken som skapar energin är inte trevliga att bo i närheten utav och smutsar ner luften. Allt kostar pengar och det får du lättast genom att få fler boende att flytta in på den nya planeten och betala skatt. Men ibland räcker det inte till och då får man i stället börja använda sig av de resurser som redan finns på planeten.

Guld, titan, uran och många fler råvaror finns att tillgå. Dessa går att förfina till en hel mängd olika verktyg så som medicin, bomber och gödsel. Men vill du verkligen använda dessa verktyg? I stället kan du sälja dem till ett väldigt förmånligt pris och genom det bosätta fler, men samtidigt är det där berget väldigt i vägen. För att sälja måste du också bygga en landningsplats för handelsskepp, så du kanske ska satsa på något annat?

Mitt under alla dessa val plingar det till, jag har en ny licens redo att användas. Nya byggnader är nämligen inte bara att bygga, först måste jag skaffa mig patentet. Men att skaffa sig patent är en långsam process då mina chefer bara vågar köpa patent till kolonier som det faktiskt går bra för. Så det är upp till dig att inte bara få folk till din koloni, utan du måste också få dem att må bra för att verkligen bevisa att du är värd dessa livsviktiga patent.

Det är med de nya byggnaderna som du kan upptäcka nya former av energi, återväxa skog som du blev tvungen att riva under all stadsplanering och interagera med kvarglömda artefakter från högteknologiska aliens som inte längre finns kvar. Ännu viktigare är också att du kan, om du inte alls bryr dig om ett miljötänk, skapa sköldar som skyddar dina byggnader från de allt kraftigare naturkatastroferna och potentiella piratattacker.

Alla dessa olika byggnader är distinkta från varandra och det blir väldigt snygga kolonier som du sätter ut på dina planeter, men du kan inte bara stirra och ta det lugnt, i Imagine Earth är det viktigt att vara snabb. Spelet pågår nämligen i realtid, och du är inte alltid ensam om att vilja kolonisera en planet. Andra företag eller utomjordingar vill också expandera och växa, sälja värdefulla mineraler eller bara vara allmänt i vägen. Samtidigt kan dessa andra kolonier erbjuda riktigt bra möjligheter till handel, specialbyggnader eller om man vill leka ambassadör för mänskligheten.

Genom hela kampanjen guidas du utav trevliga arbetskamrater som alla har olika mål och ideal kring vad som är den perfekta planeten. Vissa bitar har inte riktigt fallit på plats än, men jag har stora förhoppningar kring veckans kommande uppdateringar. Det viktigaste jag kan säga om Imagine Earth just nu dock är att det är unikt, jag har ALDRIG stött på något lika ambitiöst eller nytänkande förut, och efter sex år av utveckling är det ett riktigt bra tecken.


Specifikation

Denna recension baseras på PC/Steam versionen.

Imagine Earth. Lägsta pris cirka 250 kronor enligt Steam 2021-05-18.

Recensionsex tillhandahållet av Serious Bros.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar