Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Len’s Island

Förhandstitt: Len’s Island

av Martin "Fyghar" Johansson

Det finns gott om survivalcrafts ute i spelvärlden idag. Det kan vara svårt att komma in på den marknaden och faktiskt stå ut från mängden så det ska bli intressant att se om Len’s Island kan lyckas med det.


När jag startar ett nytt spel får jag först skapa en karaktär och sedan slänger spelet mig rätt ut i vildmarken och jag står där som ett fån. Jag har ingen aning om vad det är jag ska göra eller vad mitt mål är så jag börjar utforska för att se vad jag har att arbeta med. Det finns träd att hugga ner, sten och lera att hacka sönder samt gräs att klippa med en machete. Dock har jag ingen aning om hur jag använder materialet jag samlar in eftersom jag till en början inte hittar något direkt gränssnitt. Det hade varit trevligt om spelet precis i början bara hade nämnt att jag ska trycka på Tab för att få upp min inventory som dessutom även är min byggmeny. Det är en bra och naturlig plats att ha en sånt kommando på, men av vana gick jag igenom de tangenter som brukar öppna upp min inventory och när ingen fungerade fick jag leta upp vad jag skulle trycka bland spelets inställningar. Efter det kunde jag sakteliga börja bygga upp ett litet hus och inreda det med lite möbler. 

När jag går runt och samlar in material noterar jag att de två mätarna jag har nere till vänster på skärmen sakta blir mindre. Den nedre mätaren blir mindre när jag arbetar och jag gissar då på  att det är min stamina. Den övre sjunker sakta när den nedre blir mindre och jag lyckas inte riktigt lista ut varför. När jag sedan hittar lite blåbär att stoppa i magen fylls båda mätarna och jag lyckas då koppla att den övre mätaren är min karaktärs hälsa och om staminan är tom kommer hälsan långsamt att gå neråt. Nu blev det helt plötsligt mycket viktigare att hitta mat att stoppa i magen så jag inte dör under mina försöka att överleva på ön.

Under mina resor för att hitta mat hittar jag en liten stad där de både säljer och köper saker jag kan få tag i. Mat är dyrt, väldigt dyrt, och jag behöver gång på gång sälja allting jag har samlat på mig för att lyckas för att lyckas skrapa ihop några mynt för att sedan köpa mig något att äta. Om jag vill ha fem blåbär kan det kosta mig 15 mynt och sen måste jag börja samla ihop material igen för att kunna köpa mig mat. Det går att odla mat själv men spelet berättar inte vad det är som krävs för att de ska växa. Jag har en liten odlingslåda där jag har planterat lite olika frukter och växter. Dock har jag inget sätt att vattna dem på även om jag har placerat en vattenbrunn strax intill.

Mitt största problem med spelet i sitt nuvarande skede är mängden av information jag inte får till mig. Det är en vanlig grej för spel i survivalcraft-genren att inte få reda på allt i början men jag vill ändå veta lite grundläggande saker. Resten av spelet flyter nämligen på rätt bra. Kontrollerna är enkla, grafiken enkel och charmig samt ljuddesignen som ger ett lugn när man utforskar ön. När jag säger att kontrollerna är enkla menar jag att de är enkla. Jag springer runt med musen och klickar när jag vill interagera med något. Sen trycker jag på Tab när jag vill få upp min inventory och börjar bygga eller använda saker. På tal om byggläget är det lite klumpigt ibland. Det påminner mig en hel del om The Sims men jag kan inte rotera kameran fritt för att se om saker hamnar rätt och jag har svurit mer än en gång när en vägg har placerats på en annan istället för bredvid där jag ville ha den. 

Len’s Island är ett spel som kan bli bra men jag är osäker på om det kommer vara något för mig. Det finns en story som gömmer sig i mörka grottor samt hemska varelser som  Efter lite mer putsande kan det säkert bli kul för mig också, men där är vi inte riktigt än.

Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.

Len’s Island. Lägsta pris 20,99€ enligt Prisjakt.nu 2022-01-02.

Recensionsex tillhandahållet av Flow Games Studio.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar