Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Starmancer

Förhandstitt: Starmancer

av Victoria Sandberg

Som den artificiella intelligensen ombord på ett rymdskepp som blivit separerat från flottan är det upp till dig att väcka kolonisterna och se till att ni hittar tillbaka till flottan. Klarar du av bråken i besättningen eller hur många ska behöva dö innan ni uppnår ett fungerande samhälle?


I Starmancer är det upp till dig att bygga en koloni i rymden. En katastrofal händelse på jorden har sänt hela mänskligheten ut i rymden, men av någon outgrundlig anledning har ditt skepp blivit skadat och separerat från den större flottan. För att reparera skeppet och ta er tillbaka till flottan får du börja med att väcka kolonister, eller snarare odla dem från deras dna i en tub. När din första kolonist har vaknat till liv kan du börja reparera ditt skepp.

Ett flertal valutor tillåter dig att bygga olika maskiner, möbler och odla nya kolonister som hjälper alla ombord med att få en dräglig tillvaro samt producera varor som kan säljas. Tidigt i spelet stöter du nämligen på någon form av varelse som kan tänka sig att idka handel med dig och hjälpa dig att återfå förlorade data, om du hjälper honom med en grej först.

Materialet till varorna dina kolonister kan skapa samlar du in genom att besöka planeter, asteroider och andra skepp, men dina kolonister måste ha uppnått en viss nivå inom gruvarbete för att kunna ta med alla de råvaror de hittar. På samma sätt kan alla kolonister öka sin nivå inom ett antal olika områden så som odling, kemi och ingenjörskap. Olika varor och maträtter kräver olika hög nivå inom respektive område.

Ombord på skeppet är det upp till dig att alla kolonisterna har syre, mat och någonstans att sova med mera. Om de blir utsatta för bakterier under en lång tid kan de bli sjuka och överhettade maskiner kan ta fyr och sprida bränder på ditt skepp. Som du märker finns det mycket som kan gå fel, och kolonister som utsatts för alltför många prövningar blir retliga och kan börja slåss med de andra kolonisterna. Dör en kolonist blir de andra väldigt nedstämda, men det är lätt för dig att återuppliva en död kolonist om deras dna återförs till skeppets kärna.

Alla de föremål som du kan placera ut på ditt skepp behöver först efterforskas, och en stor del av utforskningsträdet kräver att dina kolonister har utvecklat fritt tänkande. Utöver att placera ut föremål kan du fritt bygga ut ditt skepp med luftslussar och dedikerade rum. Allt eftersom tiden går får du möjlighet att odla fram fler kolonister och fiender kan börja angripa ditt skepp.

Det gäller att balansera arbete och vila, maskinrum med skönhet och framför allt inte låta strömmen ta slut. Starmancer har många parametrar som gör att du som spelare måste ha ett helhetsperspektiv och prioritera rätt saker. Till en början tyckte jag dock att allting gick väldigt långsamt och den tutorial som du får förklarar tyvärr inte särskilt tydligt hur olika mekaniker fungerar. Detta leder till en hel del försök och misslyckanden samt ett gäng internetsökningar för att hitta funktioner och betydelser av olika händelser och apparater.

Kontrollerna med mus och tangentbord faller sig ganska naturliga då du kan vrida kameran med mushjulet och flytta kameran med wasd eller piltangenterna. Musiken är vad man kan vänta sig av ett spel med sci-fi tema; en elektronisk, mystisk och lite sorglig bakgrundsmusik och ljudet av maskinerna som surrar.

Detta är en förhandstitt på Starmancer och i dagsläget är det många buggar och problem som antagligen kommer att vara ordnade tills dess att den fulla versionen släpps, men som Early access kraschar spelet relativt ofta och autosparningen går inte riktigt att lita på. När spelet närmar sig sin fulla version hoppas jag att detta kommer att vara åtgärdat samt att handledningen kommer att vara lite mer djupgående och möjligtvis att det i spelet finns någon form av infolista med hur olika saker fungerar, då det är lätt att glömma hur alla parametrarna justeras. Annars tror jag att detta kommer att bli ett bra spel för den som tycker om den här sortens koloni-sim och rymdtema. Dock är det kanske inte det bästa nybörjarspelet inom sin kategori som det ser ut nu på grund av sin knapphändiga handledning.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Starmancer. Lägsta pris 171 kronor enligt Steam 2021-08-16.

Recensionsex tillhandahållet av Ominux Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar