Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Not For Broadcast

Förhandstitt: Not For Broadcast

av Mattias Malm

Vi befinner oss i ett alternativt och dystopiskt åttiotal. Ett politiskt parti med tveksamma åsikter har tagit makten och världen verkar helt plötsligt te sig MYCKET märkligt! Är det någonting som fortfarande är som det ska? Ja, befolkningen gillar fortfarande att titta på TV och det betyder att de måste få sina nyhetssändningar, men någon måste ju sitta vid rodret och välja vad befolkningen ska se eller inte och att allt går rätt till! Vem är då denna “någon”? Du såklart!


Enligt utvecklaren NotGames så har det länge funnits ett behov i spelvärlden, ett behov som fans ska ha skrikit efter till och med; en nyhetssändnings- och Live Action variant av Papers Please! Huruvida detta stämmer eller inte låter jag vara osagt, men om det nu skulle stämma, så kan jag säga att Not For Broadcast är ett spel som kommer stilla begäret!

Spelet börjar med att du sitter vid kontrollstationen till en nyhetssändning. Du blir uppringd av en kollega som vanligtvis sköter nyhetssändningarna, men han kan tyvärr inte närvara så han lämnar helt sonika över rodret till dig och låter dig sköta sändningen. Men frukta icke, ty han sitter med dig via telefon hela sändningen och guidar dig steg för steg i vad du ska göra. Det man ska göra under en sändning är att ladda VHS band med reklamfilmer, se till att rätt kamera sänds ut med personen som pratar till tittarna, se till att det inte blir bildstörningar i sändningen och glöm för guds skull inte bort att censurera svordomarna!

Precis som i tidigare nämnda Papers Please, så har du alltså ett på papper ganska monotont arbete att utföra, men uppgifterna är ganska omfattande och kräver ofta din fulla uppmärksamhet. Nya element introduceras dessutom successivt genom spelets gång. Till en början är det ganska lätt. Man ska bara välja att sända kameran som nyhetsankaret pratar i och byta till en reklamfilm när en klocka har räknat ner till noll. Men ganska snart får man någonting att bita i. Då är det ett samtal mellan två individer som ska redigeras.. Live! Man får då reda på att man ska ha kameran på den som pratar, men vinkeln bör inte hållas mer än tio sekunder och reaktionsbilder bör bara vara i tre sekunder. Följs inte detta så riskerar man att tappa tittare! Tittarna representeras av en mätare med ett grönt, gult och rött fält. Man ska givetvis sträva efter att det i huvudsak ska vara grönt, sjunker mätaren alldeles för mycket till det röda, så får man börja om!

Det är en fördröjning med två sekunder mellan det som sker i studion och det som sänds ut till tittarna, så det är detta som är det största hjälpmedlet under redigerandet. Man får ha ögon som en hök för att se när det är rätt läge att byta mellan kamerorna och plötsligt så börjar det tjuta till höger om oss! Där har vi en skärm som indikerar störningar av sändningen, detta illustreras i form av gröna väggar och hinder. Du ska då med hjälp av mushjulet styra en vit kula, så att den inte hamnar i de gröna fälten. Gör den det så blir sändningsbilden brusig och då tappar man tittare!

Mitt i allt det här så kan dessutom gästerna i programmet få för sig om att svära och eftersom att detta ska vara för hela familjen, så måste du helt enkelt censurera dessa med ett bleep. Här kommer två sekunds fördröjningen till hjälp igen. Två sekunder efter att man hört det fula ordet så håller man ner mellanslag tills svordomen har passerat. Man ser ovanför censurerings knappen en liten ljudvåg där svordomen är rödmarkerad, så är man osäker kan man alltid kika där, men då måste man ta blicken från skärmarna.

Dina val påverkar även innehållet i spelet. Dels utifrån vilka reklamfilmer du väljer att visa och hur du framställer offentliga personer i sändningarna, men också mellan arbetsdagarna! Då blir spelet lite av ett textbaserat äventyr där du ställs för lite moraliska frågeställningar i din karaktärs privatliv.

Jag gillar verkligen Not For Broadcast än så länge och det enda jag egentligen vart missnöjd över, är att jag inte kunde spela hela spelet! Spelet befinner sig än så länge i ett Early Access/Beta stadie och väljer man att köpa det så får man än så länge bara ta del av de tre första nivåerna, vilket på ett ungefär är totalt tre timmars speltid, men jag hade som sagt kul!

Jobbet som nyhetsproducent är stressigt och man får mycket att hålla reda på, men det känns aldrig omöjligt utan triggar snarare igång mitt engagemang att försöka göra ett så perfekt jobb som möjligt! Spelet bjuder dessutom på härligt vrickad och absurd brittisk humor, som man bara måste få uppleva själv! Efter varje avklarad sändning, så kan man gå till ett arkiv. Där kan man titta på hur sina sändningar blev, men man kan också titta på vad som hände bakom scenerna, vad såg och hörde inte tittarna?

Jag vill egentligen bara se utvecklaren fortsätta vandra på den stig de har börjat trampa upp. De har än så länge bjudit på variation när det kommer till nyhetssändningar och det tror jag kommer ske naturligt för dem. Jag önskar se mer av det påstådda dystopiska samhälle, som spelet ska utspela sig i. Det finns ett tveksamt politiskt parti som troligtvis spelar en stor roll i detta och jag vill helt enkelt att den rollen de spelar i det hela ska bli tydligare längre fram.

Så kort och gott; gillar man Papers Please  och brittisk humor alá Monty Python, så ska man definitivt hålla utkik efter Not For Broadcast, eller om man är väldigt sugen; köpa och testa Early Access versionen själv!


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Not For Broadcast. Lägsta pris 132, kronor enligt Steam 2020-02-10.

Recensionsex tillhandahållet av NotGames.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar