Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Unrailed!

Förhandstitt: Unrailed!

av Emil Levin

Kan pixelart, pussel och ren charm vinna över oss även denna gången?


Unrailed! Det är en sån där titel som för tankarna till liknande en ords-titlar såsom Journey, Fez eller Minecraft; lite mystisk, men med en hint om vad det handlar om. Du förstår att i Journey kommer du antagligen ge dig ut på en resa, i Fez att du kommer ha en trevlig huvudbonad och i Minecraft att du helt enkelt kommer gräva och bygga. Rakt och enkelt. Unrailed saknar enligt mig lite av charmen som de tidigare nämnda har, men det betyder inte att det dåligt, absolut inte.

Unrailed erbjuder nämligen ett par super engagerande flerspelarlägen som man lätt kan sitta med både en och två timmar utan att direkt märka att tiden går. Efter två timmar kanske det börjar bli lite småsegt; vilken tur att Unrailed då erbjuder flera effektiva uppgraderingar för både vagn och tåg som fortsätter göra spelsessionerna skojiga, i alla fall en liten stund till.

Banorna är varierande, kanske inte så mycket i miljö (än), men i hur de är uppbyggda. De är nämligen annorlunda varje ny spelsession även om de, enligt mig, känns lite väl lika banor jag spelat tidigare. Men upplägget erbjuder ju inte så mycket variation egentligen och det vi får är definitivt tillräckligt för att roa mig och mina medspelare, för Unrailed är verkligen ett spel man vill spela med sina vänner. Vad går det hela ut på då?

Ur ett fågelperspektiv kastas vi in i en blockig värld med mjuka färger. Framför dig har du en en liten tåghållplats och ett lok som snart börjar puttra på och rulla framåt på de få spår som finns utplacerade framför hållplatsen och lokets framtida bana. Du (och dina vänner) måste helt enkelt lägga räls framför det evinnerligt tuffande tåget så det inte spårar ur. Helt enkelt leda det till en ny hållplats i andra änden av banan, ibland med vissa bonuskriterier såsom att bara lägga ett visst antal rälsar eller att bara en spelare får bära ett visst redskap, för det är nämligen ännu en aspekt. Rälsen bygger förstås inte sig själv (tekniskt sett gör den faktiskt det men ni vet), den behöver givetvis råmaterial och det är något som ni måste springa runt som skållade bävrar och samla på er för att sedan lägga det i en av tågets vagnar, vars funktion det är att hålla material så att en annan vagn kan konstruera räls på löpande band, som ni i sin tur kan placera ut och hålla hela maskineriet rullandes.

”Åh nej – en krasch!”
Kul nog mäts avståndet på hur långt man kom in i banan i meter. Perfekt motsvarighet till ett klassiskt poängsystem.

Man behöver ibland hugga ned träd eller berg som står i vägen för rälsens framgång, ibland bygga broar. Dessutom får man hålla ett öga på de tjuvar och djur som befinner sig på kartan. Tjuvarna plockar gärna ditt nyutvunna råmaterial och kastar det utanför kartan och djuren gillar att ställa sig i vägen och hindra ditt redan stressiga bygge. Med sina redskap kan man tillintetgöra dem och på så sätt förhindra deras krokben.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Unrailed! Både lägsta pris och release datum är okänt i skrivande stund 2019-10-10.

Recensionsex tillhandahållet av Digital PR.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar