Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: King Arthur: Knight’s Tale

Förhandstitt: King Arthur: Knight’s Tale

av Joel Svahn

Är du en modig riddare med råg i ryggen och en moralkompass som alltid pekar rätt? Om så är fallet kommer det vara en utmaning att få en plats vid det nya runda bordet, för vid hedersplatsen sitter inte den man tror.


King Arthur: Knight’s Tale är ett turbaserat stridsspel som utspelar sig efter den noble kungens död… och uppståndelse. Du spelar som Mordred, Arthurs ärkefiende och mördare. Din plan hade precis gått i lås, och världen försattes i kaos när du och Artur högg ner varandra samtidigt. Men i slutändan gick något fel och både du och Artur är åter i livet.

När du vaknar är allt åt helvete och på något konstigt vis blir det din uppgift, du som var den ultimata superskurken, att återbygga Camelot. Men hur det i slutändan kommer att se ut är upp till dig. Under spelets gång kommer du behöva fatta olika typer av beslut och beroende på vad du väljer kommer din moralkompass att bokstavligt talat flytta sig. I vissa fall kan det leda till bonusar, men om dina nuvarande kompanjoner inte tycker om riktningen du tar kommer de att lämna dig.

Om du är bekant med kung Artur-mytologin så dyker det upp namn på både personer och platser som är mycket intressanta under spelets gång. Speciellt karaktärerna har i vissa fall fått sig en intressant twist.

Grafiskt har man gjort smarta val där karaktärerna är lite mer färgglada än omgivningen; det får dem att stå ut. Däremot går resten av spelet i brunt och grått och jag hoppas innerligt att detta kommer förändras närmare release. Musiken är bra, men även där hoppas jag på mer variation i framtiden.  

Själva köttet på spelet består av turbaserade strider. Du flyttar karaktärerna i ditt lag, sen flyttar fienden sina. Spelet använder sig av ett action point-system där varje handling kostar olika mycket poäng att utföra. Dessa poäng är dock väldigt flytande och du kan lätt få fler genom olika förmågor eller speciell utrustning. Det funkar dock åt båda hållen och en extra tung rustning kanske tar bort ett poäng eller två. En förmåga kanske ger poäng, men bara till att röra sig och inte till attacker. Lättaste sättet att få fler poäng är dock att inte göra något en runda och spara dem. Jag gillar det här systemet skarpt. Det är en stor skillnad från de mer striktare systemen och jag måste inte optimera varje runda, utan kan spara poängen till senare.

King Arthur lyckas hålla sig strategiskt med alla de olika system som används under striderna. Till att börja med har du två olika typer av hälsa. Den ena typen, orange, är en rätt så stor siffra, men är egentligen bara en sköld till det gröna. Den gröna hälsan går nämligen bara att få tillbaka mellan uppdrag och är dina karaktärers egentliga välmående. Får du slut på det gröna är det bara att gräva en grav, för den karaktären kommer inte tillbaka.

Förutom liv har du armor, rustning. Dessa små hjälmar skyddar otroligt effektivt i nuläget och tar bort all inkommande skada, men detta kommer nog snart att ändras. Det snabbaste sättet att hantera fiender rustning är att hugga dem i ryggen för en rejäl dos bonusskada, eller varför inte tända eld på dem? Du kan också spara några action points och göra två attacker nästkommande runda. För att komma förbi de hinder spelet sätter upp har du flera olika verktyg till ditt förfogande. 

Sist men inte minst har varje karaktär en hel hög med förmågor. Dessa är inte bara unika för varje klass, utan också för varje karaktär. Ett smart val som får mig att bry mig om mina stackars knektar ännu mer. Det finns både variation mellan klasserna och karaktärerna för att alla ska kännas unika.

Allt som allt är King Arthur: Knight’s Tale väldigt litet just nu. Två storyuppdrag och sju väldigt korta sidouppdrag är klara på nästan tre timmar. Jag kan se något bra lite längre fram, men det är svårt att avgöra nu då väldigt många av funktionerna (moralkompassen och karaktärsutvecklingen) bara går att se under en längre spelperiod. För min del blev spelåret 2021 plötsligt ännu mer intressant. 


Specifikation

Denna recension baseras på PC/Steam versionen.

King Arthur: Knight’s Tale. Lägsta pris ca 350 kronor enligt Steam 2021-03-05.

Recensionsex tillhandahållet av Neocore Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar