Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Hades

Förhandstitt: Hades

av Peter Tjernström

Diablo och Path of Exile är båda spel som har lämnat ett stort och svårfyllt avtryck i hack ’n slash genren av spel. Supergiant Games försöker dock slå sig in i denna genre med Hades! Ett spel som tar stark inspiration av dessa två jättar och blandar det med roguelike genren i stil med Enter the gungeon. Kan skaparna av Bastion ta sig an detta? Det tror jag.


Du introduceras snabbt till Hades story genom att slängas rakt ner i den. Spelet börjar med att Zagreus, prinsen av undervärlden och Hades son försöker fly från sagda undervärld. Han har blivit trött på sin far och allt som har att göra med denna version av helvetet att göra. Här slängs du direkt i kontroll av Zagreus som kommer utrustad med ett svärd, det första av vapnen man kan utrusta sig med i spelet. Snabbt kommer Zagreus i kontakt med de andra gudarna på Olympus. Hans farbröder, fastrar och kusiner försöker hjälpa han att ta sig upp till Olympus så att han kan komma till platsen han hör hemma. Dessa representerar en stor del av spelet i form a blessings. Zagreus kan få många olika blessings från Olympus (även vissa från andra platser också) och varje gud hjälper dig på olika sätt. När du hittar en gåva från en gud får du ett val av tre olika blessings. Dessa kan göra dig starkare på olika sätt som att öka skadan på dina vanliga attacker, specialattacker eller ”casts”. Du kan även få passiva buffar som påverkar dig på andra sätt. På att tala om de olika attackerna så har du tre olika. Din vanliga attack som du kan använda hur mycket som helst. Din specialattack som har en viss cooldown baserat på vapnet du använder samt din ”cast” som alltid är likadan men som kan ändras av blessings. Din vanliga attack och specialattack är olika baserad på vilket vapen du använder. Du kan även undvika attacker med mellanslag då du snabbt hoppar undan attacker. Din förmåga att undvika kan även ändras med blessings så att blixtar slår ner eller att du rör dig snabbare efter du använt förmågan.

Alla dessa blessings som jag pratat om är dock inte permanenta. Dessa tappas när du dör och du hamnar tillbaka längst ner i undervärlden tillbaka till din far. Däremot finns det mer permanenta uppgraderingar att få tag på. Du kan spendera ”Darkness” som samlas in när du försöker fly för att ge dig permanenta uppgraderingar. Zagreus kan även ge gåvor till sina vänner och vissa fiender i undervärlden, detta ger dig ”trinkets” som Zagreus kan använda för starka effekter ute på sina äventyr. Längre in i spelet låser du även upp mål inom spelet som att ta dig till zonen Elysium. När du gör klart någon av dessa achievements får du belöningar i olika former. Det kan vara resursen ”Darkness”, nycklar för att låsa upp nya vapen eller andra saker för att göra ditt liv lättare.

Hades är ett fint spel med en otroligt bra grafikstil. Allt syns tydligt för spelaren och du vet alltid varför du dör. Detta är en viktig sak i ett spel med så pass högt tempo och Supergiant Games har verkligen lyckats med att göra allt tydligt och lätt att förstå. Ljuddesignen är även något som jag snabbt blev kär i! Bakgrundsmusiken fastnar lätt i ens huvud och ljudeffekterna ger dig en känsla av att du är en gud som dödar allt framför dig. Detta kombinerat med de grafiska effekterna som kommer upp när du knuffar in en fiende i en vägg gör spelet till ett beroendeframkallande monster. Något som jag alltid tänkte när jag spelade var ”En gång till” och ”Under om detta vapen är bra”. Spelet ger dig mycket val och det kommer alltid vara underhållande att välja enligt mig! Håll koll på denna pärla om du är ett stort fan av roguelikes och gillar ett bra hack ’n slashspel. ( När release av full version närmar sig, så kommer vi med all säkerhet återkomma till denna titel red.anm)


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen. 

Hades. Standardpris 20,99€ enligt Steam 2019-12-30.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar