Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: DRAGON BALL: THE BREAKERS

Förhandstitt: DRAGON BALL: THE BREAKERS

av Jesper Gustavsson

Den populära animen Dragon Ball är nu tillbaka med ett nytt spel. Jag har just deltagit i en beta av spelet och här är mina första intryck. Dags att samla drakbollarna och fly från onda Raiders!


Precis som i många andra multiplayer-spel är berättelsen i DRAGON BALL: THE BREAKERS tunn. Spelet börjar med en cutscene där människor blir indragna i en spricka i tid och rum där fiender som en gång försökt förstöra jorden gör allt i sin makt för att utrota mänskligheten. Turligt nog blir du räddad av tidspatrullen, men om du blir indragen igen kommer du att behöva samarbeta med andra för att fly. Premissen går inte djupare än så, utan är bara där för att förklara gameplaymomenten. Jag tycker de fungerar, men jag hade gärna sett att de lade till lite mer bakgrundshistoria så att sådana som jag, som inte kan så mycket om serien, kan känna koppling till spelets karaktärer. Rent grafiskt vet vi vad vi får. Detta är utan tvekan Dragonball och ser ut att vara i samma motor som Xenoverse 2 och Kakarot, vilket är ett sammanträffande, eftersom du kommer att kunna föra över spardata från det förstnämnda.

Min egenskapta karaktär i hubvärlden…

Efter att ha skapat en manlig eller kvinnlig karaktär i en relativt enkel karakärsskapare hamnar du i en hub-värld där du kan spela spelets enda spelläge, casual mode. Du kan köpa nya kläder och låsa upp nya förmågor med resurser du får från matcherna. Spelet går ut på att du antingen är en Survivor eller en Raiders. Survivors mål är att hitta kraftnycklar för att låsa upp ett rymdskepp de kan fly med, medan en Raider försöker elliminera dem. En spelomgång består av tre faser: en söka-, en skydda- och en flyfas. I sökafasen ska du hitta kraftnycklar som finns utspridda i spelets fem områden (A-E). När du gjort detta aktiveras Startup system (skyddafasen). Om laget Survivors lyckas skydda detta system aktiveras en Super Time Machine (flyfasen) i mitten av kartan som du och dina lagmedlemmar ska fly med. Om Raidern lyckas förstöra Startup System måste ni istället fly med hjälp av en Escape Time Machine som dyker upp någonstans på kartan. Som Raider är ditt uppdrag istället att döda alla Survivors på kartan innan de får chansen att fly.

Kontrollerna är relativt enkla att komma in i. Som Survivor har du tillgång till en pistol, en dodge-knapp, en smygarknapp och ett antal Active Skills. Dessa kan vara till exempel en bomb, en änterhake eller en radar som hjälper dig att hitta olika föremål. På banan finns en del kistor som kan ge dig nya vapen som bland annat Rocket Launchers och change-kristaller som ökar din Dragon Change-mätare. Det finns tre nivåer av Dragon Change och när du når dem kan du välja att förvandlas till en Superkrigare under en kort stund. Som en Superkrigare kan du skada Raidern, men jag tyckte oftast deras bästa användningsområde var att flyga bort och gömma sig istället. Om du dör blir du nämligen orörlig, men du har chansen att blir räddad. Dock blir du bortplockad från spelet antingen om timern rinner ut eller du dör en annan gång. Detta leder till en automatisk förlust, vilket för mig kändes lite orättvist, eftersom jag inte hade någon vän att spela med och koordinera upp matchen, vilket känns som ett måste i den här typen av spel.

Något som jag fann märkligt var avsaknaden av musik. Ibland kunde musiken bara sluta spela och det enda som hördes var ljudeffekterna. Detta är säkert på grund av att spelet fortfarande är tidigt i utvecklingen, men det kändes ändå värt att poängtera.

I betan finns bara en Raider (cell) att spela som och under min dryga 2,5-timmars spelsession fick jag bara möjligheten att spela som Raider EN gång, trots att jag hade markerat det som ”preferred” när jag sökte efter match. Som Raider utvecklas karaktären under tid och blir starkare ju längre in i spelet du kommer. Till en början är du en larv, men om du saboterar för Survivors transformeras du till starkare former, vilket gör det lättare för dig att sätta stopp för Survivors. Som en larv kan du bara hoppa och springa, men ju mer du utvecklas desto mer förmågor får du. I betan tenderar matcherna att bli enformiga då det bara finns en karta och en Raider att spela som. Med mer Raiders och banor ser jag dock att spelet kan kännas mer varierande, beroende på vilka förmågor de andra Raiders kommer få och hur layouten på de andra banorna kommer att vara. Det hintas om rankade matcher i beskrivningen av det spelläget som finns i betan (casual mode), men jag tror det krävs mer än bara det för att hålla spelet levande i mer än en månad när det släpps.


Specifikation

Denna recension baseras på en Beta av PC-versionen.
Spelet kommer även släppas till Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch. 

DRAGON BALL: THE BREAKERS. Lägsta pris är i skrivande stund okänt 2021-12-07.

Recensionsex tillhandahållet av Bandai Namco.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar