Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: King of Seas

Förhandstitt: King of Seas

av Martin "Fyghar" Johansson

En kung mördas, barn blir pirater och ett hav utforskas. Det är kort och gott vad King of Seas har att erbjuda men jag undrar om det är en enkel kopia eller finns det något att hämta här?


Först och främst, det här spelet känns så inspirerat av Sid Meier’s Pirates! att det känns som att jag spelar en uppföljare och inte ett eget spel. Jag testade tyvärr på Pirates! för sent för att kunna lära mig att tycka om de löjligt krångliga kontrollerna, men det är inga som helst problem med kontrollerna här. När man väl har lärt sig dem såklart. Nu går jag dock händelserna i förväg, det är bättre att jag börjar från början… 

När jag startar ett nytt spel får jag välja om jag vill spela en tutorial eller inte, och jag väljer självklart att spela igenom den för att lära mig spelet. Det är dock inte mycket av en tutorial, förutom att jag får en skylt i ansiktet som visar vilka mina kontroller är. Jag tycker istället att det känns som ett intro som sätter upp premissen för spelets story. Premissen blir såhär: kungen blir mördad under tiden jag lämnar varor i en annan hamn och av någon jäkla anledning blir JAG anklagad?! På vägen tillbaka möter jag den kungliga flottan som utan någon direkt förvarning sänker mitt skepp. De tror att jag är död, sen blir jag upplockad av ett gäng pirater och vårdad av dem tills jag är återställd. Jag gömmer mig på det sista gömstället för pirater och nu är det upp till mig att ta reda på vem som faktiskt dödade kungen samtidigt som jag blir en ordentlig pirat. Det är en enkel premiss som kan leda till ett episkt äventyr, även om jag inte får spela igenom allting just nu. Jag tror att jag kommer fastna i den när spelet släpps på riktigt.

Nu kan jag snacka lite om kontrollerna och jag har lite att säga där. Det är först enkla och rätt intressenta kontroller. Skeppet svänger med A och D, du hissar segel med W och kan göra det tre gånger för olika hastigheter och trycker du på S drar du upp dem igen. Kanoner skjuter man med höger eller vänster piltangent och de avfyras då på höger eller vänster sida av skeppet. För att styra skeppet optimalt behöver man ständigt hålla koll på seglet för att kunna svänga ordentligt. Är inte särskilt kul att åka in i en bergvägg eller ett annat skepp mitt under en strid. De fungerar rätt smidigt, och jag kan tänka mig att de är ännu smidigare om man spelar med en handkontroll istället för tangentbord som jag gjorde. Om man vill kolla in sin inventory eller uppdrag kan man trycka på I och M öppnar upp kartan. Det är rätt smidiga genvägar men jag hade gärna kunnat kolla mina uppdrag när jag är i en hamn eftersom jag kommer behöva handla varor. Det känns rätt klumpigt att lämna hamnen, kolla uppdraget och sedan gå tillbaka in i hamnen för att handla. En småsak egentligen men det irriterade mig.

Grafiken känns riktigt mysig när jag seglar runt på havet, men jag märker på mina skärmbilder att det inte riktigt återspeglas. Jag är dock inte ett lika stort fan av karaktärsdesignen. Den hade funkat för sig själv men jag tycker att det blir en för stor skillnad i den grafiska stilen mellan karaktärerna och spelets miljö. De matchar liksom inte helt, eller ens nästan.

Däremot matchar musiken och ljuddesignen desto bättre. Jag njuter av vågornas ljud när jag seglar för att sedan bli på helspänn när den dramatiska musiken dundrar igång när ett skepp bestämmer sig för att anfalla mig. Det känns som att jag är mitt i Pirates of the Caribbean när musiken spelar och kanonerna dånar! Om de bara kunde ändra ljudet för när kanonerna är klara, för jag tittar ständigt omkring mig för att se vad det är som har åkt ner på golvet.

King of Seas kan bli ett riktigt kul spel baserat på vad jag har spelat och sett hittills. Det finns lite brister men det kan bara vara en smaksak från mitt håll. Jag är dock nästan 100% övertygad att om du gillade Sid Meier’s Pirates! kommer du även att gilla det här spelet. Plus att det inte är exklusivt till PC, vilket innebär att alla kan få spela det  – något jag hoppas kunna rekommendera alla att göra.

Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet kommer även till Nintendo Switch, Playstation 4 samt Xbox One.

Recensionsex tillhandahållet av 3DClouds.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar