Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Mosaic

Förhandstitt: Mosaic

av Lovisa Fischerström

I Mosaic är protagonisten en vanlig arbetare fast i ekorrhjulet och som arbetar för världens största teknikföretag som delar namn med spelets titel. Omgivningarna ger en tydlig bild av ett alldagligt liv, men med en något mystiskt underton.


Du vaknar upp i din säng av att alarmet på mobilen ringer, du får plocka upp telefonen för att stänga av det och blir på så sätt bekant med faktumet att mobilen är ett konstant verktyg du kan använda dig av. Du kan kolla dina sms, läsa nyheterna eller spela spelet BlipBlop, den enda appen du har. Här är en tidig blinkning till dagens samhälle där mobilen i stort sett konstant är fastlimmad i handen på folk, vilket också märks när du senare tar dig ut ur din lägenhet och möter andra människor som även de är fast i sina mobiltelefoner.

Spelet är en typ av surrealistiskt äventyrsspel med fokus på berättande med en ganska mörk känsla. Du styr din karaktär med musen genom att klicka på saker du kan titta närmare på eller helt enkelt genom att klicka åt det hållet du vill gå. Du kan t.ex. välja om du vill tända lampan när du går in i badrummet för att borsta tänderna på morgonen eller att titta in i din tomma kyl innan du tar dig iväg till jobbet. Grafikmässigt är det både fint och fult på samma gång, men med en känsla av att vara genomtänkt. Det är kantiga figurer och enformiga färger, vilket i sin tur bara ännu mer talar sitt tydliga språk om mystiken och enkelspårigheten i människors liv. Allt tillsammans ger en väldigt dystopisk känsla och man kan inte annat än undra vart allt ska ta vägen.

Det är ett något förvirrande spel utan indikationer på vad du ska göra eller vad syftet över huvud taget är med din existens i den här världen, vilket återigen ger en blinkning till vår riktiga värld och det ekorrhjul många av oss är fast i. Den spelbara demo som jag har tagit mig an är bara runt 30 minuter vilket gör det svårt att få en helhet av spelet, men det gör att jag definitivt suktar efter mer. Spelskaparna är också tydliga i början med att påpeka att detta är ett spel under utveckling, och slutprodukten kan ju mycket möjligt komma att vara uppdaterat på en del håll, men jag får ändå känslan av att det fortsatt kommer vara mycket famlande i blindo, men på ett bra sätt.

Jag kan inte riktigt sluta tänka på den mystiska miljön och obehagliga soundtracket och vad som ska hända den här gråa människan som utgör spelets huvudkaraktär. Dessutom verkar spelskaparna bakom ha tagit detta till en extra nivå. Appen BlipBlop som går att spela i spelet finns även som riktig app att ladda ned till din smartphone och företaget Mosaic som protagonisten jobbar för har en egen hemsida som ser otroligt verklig ut där de berättar mer om sina appar och sin verksamhet. Allt detta ger mig en otrolig Black Mirror-känsla då jag knappt vet vad som är på riktigt längre eftersom spelets värld helt plötsligt även finns i min riktiga värld. Tur att det bara var en demo på ca. 30 minuter..


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet planeras att släppas till PS4, Xbox One, Nintendo Switch samt Mac och Linux.

Mosaic. Både lägsta pris och release datum är okänt i skrivande stund 2019-10-01.

Recensionsex tillhandahållet av Raw Fury.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar