Innehållsförteckning
I sann ITX-anda levererar Fractal Design ännu ett litet chassi, där småformsfaktorn står i första rum. Vi slänger därför in de komponenter som behövs och känner av hur väl det går att arbeta i det lilla chassit – men framförallt ser vi om det kommer i närheten av sitt namne i den större ”Define 7” modellserien.
Design & Formfaktor
För att vara ett ”litet” chassi är ändå Define Nano S förhållandevis stor och rymlig. Dess dimensioner är på 20,3 x 34,4 x 41,2 cm, vilket definitivt är större än gemene mini-ITX CHASSI, så till den grad att detta chassi utrustas med ett ATX nätaggregat, istället för de mindre SFX modellerna. Med en volym på 26,8 liter vittnar det därför mycket riktigt om ett större omfång inuti, vilket blir tydligt sett till dess stöd. För med stöd på upp till 280 mm stora kylare i frontpanelen och 240 mm kylare i toppen, är det gott om utrymme för AIO lösningar om så önskas, eller fläktar i allmänhet. Sedan att det även har stöd för grafikkort på 315 mm gör det hela ännu mer imponerande. Allt känns väldigt spatiöst trots den mindre storleken i jämförelse med midtower chassin. Med totalt sex fläkt platser, två expansionsplatser och ljudisolerade sidor, kan man därför lugnt säga att det kommer utrustat till tänderna av möjligheter.
Rent estetiskt påminner det mycket riktigt om dess storebröder i Define-serien med en rak industriell (nästan funkisinspirerad) stil, utan några som helst krusiduller. Något som är extra tydligt i det helslutna chassi som kom till oss. Define Nano S finns förvisso även i en version med tempererat glas, men de båda har det gemensamma i att de är kolossalt strama i sitt utseende. En front i borstad aluminium ’look’, och en enda blå diod för att visa när den är igång kan ses. Enkelt men funktionellt helt enkelt!
Användning, installation & unika egenskaper
När det kommer till installation av komponenter går det än en gång bara att prisa Fractal Design för sin föredömliga manual som inte lämnar några frågetecken, samt det faktum att det finns gott om utrymme för kabelhantering (under höger sidokåpa). Förvisso hade jag gärna sett mer än de två USB 3.0 portarna i fronten (samt ljudkontakter för in/ut), men med tanke på den mindre formen kan jag delvis ändå förstå valet att hålla tillbaka – även om jag saknar USB-C port. De två sidokåporna har enbart större skruvar, som därför lätt skruvas för hand. Här hade jag dock gärna sett att de hade haft en liknande ”klicka på”-design, som t.ex. Meshify 2 Compact där det istället är knappar, men man kan inte få allt här i världen.
Överlag är dess rymliga konstruktion en barnlek att arbeta i, och tillsammans med en smidig baksida av dubbelhäftade remsor, kan alla kablar lätt fästas fast för att inte vara i vägen. Framförallt däremot hjälper dess ”större” ITX storlek till att få värmen ur chassit. Det är inte ofelbart dock, då jag skulle vilja haft fler val sett till luftflöde – framförallt i dess toppanel. Den är avtagbar och lämnar efter sig ett väldigt tunt byggt galler, som jag gärna sett fått lite mer uppmärksamhet. Antingen via ytterligare något tillägg sett till ett annat toppgaller, eller en mer fast konstruktion då den nuvarande toppen (under topplattan) känns väldigt vobblig och skör. Du kan mycket riktigt placera två fläktar här, för att få ditt luftflöde mer effektivt inuti chassit, men det tar ifrån dess ljudisolering en hel del. Det är med andra ord en svår avvägning. Ska man gå hela vägen med att ljudisolerade hade jag gärna sett ännu tjockare ljudisolering (särskilt i toppen), eller utrustat den med mer öppna ytor som leder in luft i chassit. Det är givetvis en svår avvägning, men är det som står ut mest.
Men med det sagt, har de två medföljande fläktarna tillräckligt med ’umph’ för att cirkulera in ny luft från fronten, genom chassit och sedan ut med hjälp av den 120 mm fläkt på baksidan. Ja, du kan poppa upp toppanelen och slänga på fler fläktar, men jag skulle nog mest rekommendera detta chassi för de mer ljudisoleringssugna pc-byggarna där ute, och hålla det kvar som det är.
Vem är denna för..?
Vad Define Nano S faktiskt levererar i slutänden är ändå något som kommer fungera ypperligt för spelare såväl som kontorsarbete – även om den senare än mer kommer kunna njuta av dess tysta chassi. Med rätt fläktsupport kan ’gamers’ utan tvekan få ut mycket av dess oväntat rymliga innandöme, och du kan utan problem få plats med några riktigt feta grafikkort, samtidigt som datorn i sig knappt märks av. Dess utseende är numera en standard på många sätt från Fractal Design, vilket innebär att den snarare kan uppfattas torftig, men den gör jobbet och den gör jobbet fenomenalt i regel. Dess goda anslutningsmöjligheter, samt ett pris på runt 700 kronor gör detta även till ett kap. Har du därför suget efter ett mindre chassi, där du fortfarande kan använda ditt gamla nätaggregat (ATX), då kan Define Nano S definitivt vara något för dig!
-
3,5 ”HDD / 2,5” SSD-positioner2
-
2,5 ”dedikerade SSD-enhetspositioner2 (passar SSD-enheter upp till 13 mm tjocka)
-
Expansionsplatser2
-
Frontportar2x USB 3.0, Ljud in / ut, Strömbrytare med LED (blå), HDD-aktivitets LED (blå), Återställningsknapp
-
Totalt antal fläktfästen6
-
Främre fläkt2x 120/140 mm (ingår är 1 Fractal Design Dynamic GP-14 fläkt @ 1000 varv / min)
-
Topp fläkt2x 120/140 mm
-
Bakre fläkt1x 120 mm (ingår 1 Fractal Design Dynamic GP-12-fläkt @ 1200 varv / min)
-
Bottenfläkt1x 120 mm
-
DammfilterFrämre fläktar, nedre fläktar (matas ut från framsidan av fodralet)
-
KabeldragningsgenomföringarJa
-
Fasta kardborrebandJa
-
Fångade tumskruvarBåda sidopanelerna, bakre hårddisk- / SSD-fästena
-
Vänster sidopanelRensa genomskinligt fönster
-
Höger sidopanelIndustriellt ljuddämpat stål
Kompatibilitet
-
StrömförsörjningstypATX
-
Moderkortets kompatibilitetITX
-
Främre kylare120/240 mm eller 140/280 mm (max bredd 147 mm, max längd 312 mm, vissa radiatorer sträcker sig bortom skruvhålen)
-
Toppkylare120/240 mm (maximal komponenthöjd på moderkortet 35 mm. Stora kylflänsar på RAM eller effektregulatorer runt CPU kan komma i konflikt med denna begränsning.)
-
Bakre kylare120 mm (max bredd 125 mm, vissa radiatorer sträcker sig bortom skruvhålen)
-
Nedre kylare120 mm (max tjocklek och längd: 85 mm x 160 mm)
-
PSU max längd160 mm
-
GPU maxlängd315 mm med främre fläktar monterade (kort som är bredare än det dubbla spårfästet rekommenderas inte)
-
CPU-kylare max höjd160 mm
-
Kabeldragningsutrymme17-35 mm
-
Maximal rekommenderad GPU-tjocklek39 mm
Mått
-
Fodralets mått (BxHxD)203 x 330 x 400 mm
-
Fodralets mått – med fötter / utsprång / skruvar203 x 344 x 412 mm
-
Nettovikt5,0 kg
-
Fallvolym26,80 liter
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner