Innehållsförteckning
Efter ett par månaders användande av Steam Deck har nu domen tilldelats, och den är överlag positiv – även om enheten ej är perfekt på något sätt. Steam Deck kommer vara ett komplement för några och livsviktig för andra. I vilken av dessa läger just du hamnar återstår att se!
Inledning
Det Steam Deck primärt ger är PC-upplevelsen på ett bärbart och mer strömlinjeformat manér. Den gamla tidens krångel av ex. installationer är idag mer ett minne av forna dagar; något som framförallt Steams installationsprocess och hantering förenklat till den grad att den är lätt nog för en sexåring att greppa. Vad som däremot inte är för alla sexåringar är just möjligheten att ens äga en egen stationär dator – eller ens ha motivationen till att vilja ha en.
Detta för oss därför till Steam Deck, vars design och målsättning är att förenkla hanteringen av spel samt spelandet i sig, så till den grad att det hela får en mer konsol-liknande upplevelse.
Komfort och konstruktion
Den mattsvarta konstruktionen, med sin 7 tum stora IPS LCD-skärm är en rejäl. Bara i bredd är den hela 6 cm större än Nintendo Switch – och då med mer djup och höjd. Det är en pjäs som tack vare sina mjuka former och fokuserade ergonomi ligger avsevärt mer gynnsamt i dina händer än den platta och plana Switchen. Den är dock inte perfekt på några sätt för även här somnar händer förr eller senare av långtidsspelande, även om det tar betydligt längre tid. Tack vare kurvaturen på enheten är detta tacksamt nog något som ger den en mer ergonomisk hållning och därför längre ”hållbarhet” gällande hur den är att hålla under långa perioder.
Skärmen i sig känns stor, men är ärligt talat tämligen ordinär. Om Valve åtminstone erbjudit en mer kvalitativ skärm för 512 GB-modellen (den dyraste) så hade det varit toppen, men icke sa Nicke. Det är inget som förvisso är ett måste – det går alldeles utmärkt att spela på den som den är – men en OLED-skärm i dess line-up hade varit ett stort plus. Detta då den ändå är lika mycket för entusiaster som för gemene gamer, hade det varit mer förståeligt på den dyraste nivån.
Skärmen i sig når sitt tak på 60 Hz, upplösning på 1280 x 800px (16:10) och har som mest en ljusstyrka på 400 nit. Precis som på exempelvis den ursprungliga modellen av Nintendo Switch kan ljus reflekteras om man sitter ute och spelar. Som skärm är den inte på några vis dålig, bara alldaglig och oinspierad. Den agerar även pekskärm, vilket kan användas i många spel, och det är en fördel, men i kontrast till ex. OLED-skärmar står den sig tämligen underväldigande. Den duger alldeles utomordentligt givetvis, men om du förväntar dig en mer lyxig och kontrastrik sådan, kommer du bli besviken.
Valve har med sin design ämnat kompromissa så lite som möjligt – även om jag i ärlighetens namn finner knappar och dess överliggande konstruktion aningen mer luftiga och på gränsen till plastiga än ex. en ordinarie Xbox-kontroll – men det duger utmärkt för vad det är. Tar man med i beräkningarna dess prestanda och DIY (do-it-yourself) attityd vinner den över mig betydligt ännu mer.
Styrning
Vad gäller just knappar, styrspakar och styrkors finns de representerade väl här. Kvaliteten hos dessa ligger nära Xbox numera klassiska handkontroll och blir särdeles starka i sin jämförelse då deras placering och utseende påminner starkt om varandra. Vad däremot står ut är de två styrplattor som medföljer. Två stycken 32,5 mm stora fyrkantiga styrplattor som kommer med haptisk feedback. Vad detta i praktiken är, är ersättare för en datormus (även om du givetvis kan koppla både mus och tangentbord via blåtand om så skulle önskas). I spel såväl som Steam Decks operativsystem (både det i konsolläge och det i desktop-läge) fungerar de relativt följsamt och ger inte bara en haptisk reaktion när du använder de, utan är överraskande exakta. Visst skulle jag vilja ha än mer exakt styrning – men huruvida det är på grund av min vana av hög DPI eller ej är svårt att säga. En sak är säker, de hjälper dig att navigera på ett intuitivt sätt, om än inte på ett så känsligt manér som jag hade önskat.
Inte nog med det, finns det även på baksidan fyra knappar lutandes mot dess kurvade form. Dessa kan man binda själv – och fungerar ypperligt, särskilt i de stödda spel där du ges möjlighet att mappa om knappar (vilket är merparten av PC-spel så klart). I kombination med styrplattorna, en inbyggd sex-axlad gyro och dessa mappningsbara baksideknappar får vi en klarare bild på vad det är som gör Steam Deck mer unik. Att allt detta går att ställas in i dess Linuxbaserade operativsystem gör det bara till en mer njutbar upplevelse för en gammal PC-användare som mig…
Programvara + Steam Deck Verified
Ser vi då till SteamOS, som operativsystemet heter, är det förhållandevis lättskött – nåja, i alla fall i dess konsolläge. Många poängterar flexibiliteten som en av Steam Decks största styrkor, men jag skulle även vilja påstå att dess främsta styrka är att samma flexibilitet inte ens behövs lyftas för många människor. Vad jag menar med detta är att enheten direkt ur lådan är lättanvänd och användarredo. Logga bara in på ditt Steamkonto och börja ladda ner spel. Visst kräver operativsystemet att man bekantar sig med det en gnutta, men det fina i kråksången är just hur strömlinjeformat och konsollikt det är. Det finns mängder av justeringsmöjligheter under ytan, men om du vill bara ha den opererandes likt en Nintendo Switch – bara för att starta och spela – då går det alldeles utmärkt.
Om du däremot är mer av en entusiast eller nyfiken nybörjare kan de flesta inställningar nås genom ett enkelt tryck på den fysiska knappen med tre punkter. Denna når inte bara aviseringar och vänlista, utan även snabbinställningar för ljud/mikrofon, Wifi, blåtand etc. samt även en överskådlig vy över vilka val man har vad gäller enhetens prestanda. Du kan enkelt låsa spel till en bildfrekvens och därmed säkerställa att du får en mer konsekvent sådan. Men inte bara det, du kan till och med ändra uppdateringsfrekvensen av själva skärmen. Vad detta i praktiken innebär, är att du exempelvis kan dra ner skärmen till 40 Hz, och sedermera uppdateringsfrekvensen till 40 fps, vilket innebär att de ges en mer följsam stunds spelande för dina ögon. Lägg till att du här även kan ställa in SteamOS eget skalningsfilter – med vilka du skalar bilden och får ännu högre fps. Detta är inte längre något som förpassats till mer avancerade PC-användare, utan presenteras här på ett enkelt och överskådligt sätt som kan nås och användas av vem som helst. Skulle du därför vilja lära dig att anpassa ditt spelande alltmer ju längre du använder Steam Deck är det upp till dig. Valet finns där!
Bara det faktum att jag kunde spela Elden Ring i bärbart läge – låst till 30 fps och få en väldigt följsam stund är bara ett av många goda skäl till varför denna skalbarhet och prestandapåverkan lyfter Steam Deck till nya höjder. Ärligt talat flöt det på bättre än på min ordinarie PC vid tillfället, särskilt då man tar med i bilden att spelet hade många tekniska fel och optimeringsbrister i den ordinarie PC-versionen.
Om det är så att ni vill gå in mer på djupet finns ett desktop mode där du istället på vissa sätt styr precis som i Windows. Skillnaden blir dock stor om du är Windows-användare – det skriker Linux. Tack och lov har en mängd program följt med från start och gränssnittet känns igen från Microsofts operativsystem, men att installera program som kommer utifrån de program du tar ner via den ’Discover’-app som finns, är inte för alla. Linux är ärligt talat ett operativsystem som kräver att du lär dig mängder med saker och bara för installation av tredjepartsprogram som blir en påfrestande historia – särskilt om du envisas med att inte använda trådlös mus och tangentbord. Kombinationen av Linux-användarfientliga approach och Steam Decks handhållna situation gör att detta Desktop-läge definitivt är mer för entusiaster än gemene man. Men tack och lov kan man enkelt byta tillbaka till SteamOS mer konsolliknande läge för enklare kontroll.
Oavsett kan du komma en bit på vägen själv i det mer avancerade Desktop-läget, men du bör vara redo att plugga på, eller kolla lite Linux ’how to’-videos om så vore fallet.
Detta för oss därför in på just specifikt spel. De kategoriseras in i fyra segment:
- Verifierade spel: Dessa spel har testats av Valve eller utvecklarna själva till att fungera väl med Steam Deck. Detta gäller då styrning, prestanda och allmän kompatibilitet.
- Spelbara spel: Denna kategori är spel som testats och är kompatibla, men ännu inte verifierats. De kan spelas, men det kan vara någon aspekt som ännu inte fullt ut fixats. Det kan vara allt från att text uppfattas för liten, att prestandan behövs trixas med lite eller bara att man behöver vara uppmärksam på att ex. ett login via det digitala tangentbordet krävs. Verifierade spel är bara att starta upp – men dessa spel kan potentiellt kräva mer.
- Otestade spel: Dessa har som titeln säger inte testats fullt ut av Valve och kan därför inte garanteras till hur väl de fungerar. De kan fungera, de kanske inte fungerar – det märker man helt enkelt när och om man startar upp de.
- Ostödda spel: Denna sista kategori är spel som inte ens tänkts på att testas ännu. Där ovan kategori i många fall kan innehålla spel där Valve påbörjat arbetat för support/optimering så är det i denna kategori spel som bara inte går att spela bra på enheten än. Det kan vara att hela spelet eller delar av spelet inte är kompatibelt ännu.
I nuläget finns över 2 000 verifierade spel och det ökar lavinartat. Bara i detta nu är spel som Stray, PowerWash Simulator, Marvel´s Spider-Man Remastered, Elden Ring och Valheim verifierade för att nämna några. Det är lätt att stirra sig blind på de tusentals spel som ännu ej är stödda, men i den takt Valve ålägger sig att ta sig an de spel som finns på plattformen går det snabbt. Förvisso finns en hiskelig mängd spel även i de spelbara och otestade kategorierna vilket adderar ett par tusen spel till, men ändå. Rom byggdes inte på en dag och så även med Valves förråd av spel… även om de fylls på dagligen.
Steambutiken får ett ansiktslyft
Vi rundar av programvarubiten med specifikt Steambutiken och ditt spelbibliotek. På vänster sida av enheten hittas Steam-knappen och trycker du den når du hastigt både butik, bibliotek, nerladdningar, djupgående inställningar och annat. Att nå biblioteket av spel och enkelt filtrera ner på exempelvis de som är verifierade eller varför inte vilka andra preferenser du önskar är föredömligt enkelt på alla sätt och vis. Givetvis finns det flikar även i ditt spelbibliotek, med vilket du ser vilka spel som är bra på Steam Deck (d.v.s. verifierade), men även ”alla spel”, ”installerade spel”, ”favoriserade spel”, ”samlingar” (där du ser hela ditt spelbibliotek nedbrutet i spelgenres) och slutligen ”utanför Steam”. Detta sista är de program eller spel som du installerat själv via sätt utanför Steam Decks ordinarie läge. Exempelvis om du installerar Game Pass i webbläsare, installerar tredjepartsprogram (som du vill nå i gamingmode) eller allmänna genvägar. Det varierar i hur lätt eller svårt det är att fixa med – allt beror på vad det är du vill få in – men överlag kan du precis som Steam på datorn addera genom att lägga till ”icke-Steamspel i ditt bibliotek”… oavsett om det är spel, genvägar eller program.
Vad gäller butiken slutligen gäller samma sak som ovan i det att hela gränssnittet av Steam anpassats till enheten och att du smidigt kan se kommande spel, alla som är bra för Steam Deck, olika kategorier, sökfunktion och din önskelista. För att vara en butik med tusen och åter tusen spel är detta den bästa butikhanteringen i bärbart format. Den är inte perfekt i det att det finns så otroligt mycket att bläddra igenom, men att Valve kunnat anpassa Steams butik till att vara överskådlig och lättförståelig ska inte annat än att applåderas.
Batteritid
Ser vi till dess batteritid är det en tudelad historia. Jag hade här velat se en mer effektiv och hållbar användning. Inte så mycket för att batteriet i sig är dåligt, men att i kombination med de prisbilder som finns, känner jag att det är lite snålt. Å andra sidan är batteritiden högst individuell på ett sätt.J Ju större spel, desto mer ström drar det. Skulle du sitta med Elden Ring på högsta inställningarna tar det bara någon timme innan batteriet är tomt. Om du drar ner inställningarna kan du tjäna lite tid, men det kommer ändå ta slut relativt fort. Just större AAA-spel, där hög fps och enormt mycket krav på arbete från dess grafikkort, innebär oundvikligen att batteritiden äts upp.
Detta är dock det mer extrema exemplet och här kommer det in varför det är tudelat. Om du däremot är mer för indiespel eller mindre spel i allmänhet, är det åtta eller mer timmar som gäller. I och med att enhetens batteri styrs av vilken typ av spel du spelar kan du givetvis lika lätt få många timmar som få. Och vill du lätt ladda upp den, går själva laddningsprocessen relativt snabbt, i och med dess snabbladdande USB-C 3.0 port.
Lagring
När det kommer till lagring finns det tre alternativ från start. 64 GB via eMMC (minneskort) och 256 GB samt 512 GB via NVMe SSD. Skillnaderna sinsemellan dessa är primärt läs- och skrivhastighet, men även pris. Du har även oavsett modell tillgång till en ytterligare MicroSD-kortplats med stöd för SD, SDXC och SDHC. De senare modellerna är dyrare men betydligt snabbare MicroSD-minnen, och finns i mängder av storlekar. Detta innebär i praktiken att du enkelt kan uppgradera din lagringsmängd genom att bara föra in ett sådant minne.
Jag äe ändå nöjd när det kommer till lagringsmöjligheter finner att det finns ett alternativ för alla. Jag skulle förvisso inte rekommendera att man tar 64 GB-versionen, mest för att försäkra sig om att mer påfrestande spel inte får några hickups – även om den versionen säkerligen kommer vara spelbar.
Om jag utgår från de spel som startats upp från det MicroSD-minneskort vi testat, går det utan problem rekommendera att köra spel direkt från dessa kort. I vårt fall köpte vi en av de snabbaste minneskorten, så håll det i åtanke, men upplevelsen var relativt när dess ordinarie NVMe SSD hastighet, vilket överraskade mig. Givetvis har vi inte testat varenda spel där ute (vilket säkerligen kan uppvisa skillnader i hastighet), men detta innebär att du som användare utan tvekan kan få en god upplevelse under användning oavsett om det är minneskort eller direkt på disk.
Värme + ljud
När det då kommer till värmefördelningen märks det snabbt av under användningen av mer krävande spel. Förvisso helt förståeligt, och värmen i sig är aldrig för varm att ta på, så det är ju bra. Men det är något man bör ha i åtanke men framförallt inte vara orolig för.
Detta för oss in på ljud och hur Steam Deck gör sig av med värme, vilket sker primärt via dess toppsida, där en fläkt slussar ut varmluft. Här står Steam Deck ut mer från ex. Nintendo Switch, i det att under mer prestandakrävande spel drar detta upp ljudet avsevärt. Det är ett vinande ljud som hörs, som förvisso inte är så högt som det är gällt. Och kom ihåg att det är enbart i jämförelse med Nintendo Switch tydligt mer hörbart. Rent generellt är det ett ljud som man utan tvekan kan leva med, men om man är ovan eller bara van vid Nintendo Switch så kan det verka högt – vet bara om att det är som det ska. Utslussningen av varmluft är bra, och jag har aldrig varit med om att Steam Deck fryser eller liknande oavsett vilket spel jag testar på det. Fläkten drar igång och då det är liten sådan blir ljudet mer påtagligt – även om det som sagt upplevs som ett lågmält gällt vinande.
Självfallet går det hand i hand med vilket typ av spel du spelar, eller rentav vilken tid på året du spelar. Sitter du utomhus på sommaren går fläkten igång mer frekvent, medan under vintertid krävs lite mer för att det ska köras på de högsta hastigheterna. Den gör sitt jobb väl och ska bli intressant att följa under en längre period för att se hur väl den håller.
Olika versioner
Vi har nämnt att Steam Deck kommer i tre utföranden gällande lagringen, men det gäller till viss del även enheten på det stora hela.
Här följer de tre alternativen;
Steam Deck – 64 GB eMMC-utgåva – 419€ (ca 4 500 kr)
Detta är den lägsta nivån som innehåller enbart en ordinarie lagring via multimediacard. Hastigheten blir därför avsevärt begränsad och kan som högst nå runt 400MB/s, även om de vanligaste hastigheterna ligger istället någonstans runt 220 MB/s i läshastighet och runt 130 MB/s i skrivhastighet. Det är ganska jämförligt med hårddiskar, vilket innebär att läshastigheten inte lär vara häpnadsväckande. Många nyare spel kommer kräva SSD via den snabbare NVMe-gränssnittet, och då kan det med all säkerhet bli en långdragen laddningssekvens att härda ut.
Utöver dess lagring, medföljer inget annat utöver ett bärfodral. Det i sig är välformat och upplevs kvalitativt gjort.
Steam Deck – 256 GB NVMe SSD-utgåva – 549€ (ca 5 900 kr)
I denna version medföljer istället en snabbare NVMe SSD som följer med, vilket innebär bättre laddningstider och framförallt större utrymme. Men utöver det, medföljer en digital profilbunt med en del lulllull för Steam – samt tidigare nämnda bärfodral. Denna nivå är bättre i det att lagringen givetvis är större men även att hastigheten inte bara är snabbare, utan även mer pålitlig i sin läsning. Om du t.ex. använder flertalet program samtidigt så får du mindre ’slow-downs’ på grund av komplicerad läsning från disk, då prestationen från disken helt enkelt är starkare. Under daglig användning är det dock sekunders skillnad mellan denna och eMMC-utgåvan, vilket inte är allt för mycket. Men vad det kan vara är en framtidssäkring för kommande spel som kan komma att kräva mer av din SSD.
Steam Deck – 512 GB NVMe SSD-utgåva – 679€ (ca 7 250 kr)
Detta är den mest extravaganta versionen – där lagringsutrymmet är dess största skillnad. Med 512 GB storlek och snabb NVMe SSD kommer de flesta spelen fungera felfritt. Vad som står ut med denna utgåva är även att glaset försetts med ett anti-reflektivt etsning. Du får bättre kvalitet i direkt solljus helt enkelt.
Utöver det medföljer en mängd digitalt lullull, med allt från exklusiva profilbilder m.m och virtuellt tangentbordstema. Det är sött att det följer med, men det är dess specialglas och större lagringsmängd som ska vara det som lockar, för att denna ska vara aktuell.
Slutgiltiga intryck
Med ett par månaders användande under bältet är en mängd saker glasklara. Steam Deck är här för att stanna, och även om man vill påpeka att konkurrensen med Nintendo Switch verkar vara stor – är det lite som att jämföra äpplen med päron.
Vad Steam Deck gör är att ge dig som användare en mer flexibel handhållen plattform – en där du själv sätter gränserna – oavsett om det är vid lättsamt konsolspelande eller djupt linux- och PC-användande. Det är upp till dig. Dess komfort, kvalitativa prestanda och intuitiva inställningsmöjligheter i konsolläget gör detta till en värdefull del i en spelares vardag. Särskilt om du är en konsolspelare letandes efter en skön mittpunkt mellan ’hardcore’ PC-gaming och konsolspelande… men med ett enormt biblioteket av PC-spel vid ditt förfogande. Ja, alla spel har inte stöd än, det finns tusen på tusen spel som saknar verifiering. Men skaran ökar drastiskt, och du kan räkna med att de flesta kommande storspel kommer ses över från Valves sida. Ju fler spel de kan ge, desto gladare blir Steam Deck ägarna. Vilket sedan blir en god cirkel, när fler ägare kommer in i bilden, och Valve vill tillfredsställa även dessa med än mer spel.
Användarupplevelsen är bra, men inte fantastisk – det finns utrymme här att utveckla. Och ’desktop’-mode kan jag lugnt säga inte är för alla, särskilt om du inte kopplat in mus och tangentbord (oooh boy). Men på det stora hela är upplevelsen lyxig i det att mängder av storspel kan spelas, och du kan justera de precis så som du själv vill. För trots SteamOS-konsolläge är det mycket av möjligheter som bara är ett klick ifrån att ändra, och det faktumet borde göra att andra aktörer snart vill äntra marknaden med sina egna handhållna enheter. För nu har PC-spelandet kommit i land och är hunnit markera med flaggan i den spröda marken… och på flaggan vajar Steam Decks logga!
FYI
Senare i år kommer Steam även lansera en deockningsstation med vilken du smidigt kan koppla enheten till förkopplade externa bildskärmar, spelmöss, tangentbord, USB-utrustning med mera. Skulle det vara som så att du är intresserad av att använda Steam Deck än mer som en dator, så kommer detta vara ytterligare ett komplement.
Datorkraft
GPU: 8 RDNA 2 CUs, 1,0–1,6 GHz (upp till 1,6 TFlops FP32)
APU-ström: 4–15 W
256 GB NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4 eller PCIe Gen 3 x2*)
512 GB NVMe SSD med hög hastighet (PCIe Gen 3 x4 eller PCIe Gen 3 x2*)
Alla modeller har en microSD-kortplats med hög hastighet
Kontroller och inmatning
Kantknappar (vänster och höger)
Knappar för visning och meny
4 st bindningsbara greppknappar
Tryckkänslighet för justerbar klickstyrka
Skärm
Anslutningar
Ljud
Av/på
Expansion
Storlek och vikt
Programvara
Steam Deck. Lägsta pris (64GB modell) 419€ via Steam.