Hem ArtiklarGuide Halloweens fem bästa atmosfärhöjande spel!

Halloweens fem bästa atmosfärhöjande spel!

En liten guide i denna höstmånad!

av Fredrik Olsson

Oktober har blivit en månad som rättfärdigar både botaniserande bland gamla speltitlar men framför allt att den mörkmurriga månaden ger dig tid att gömma dig under täcket… oavsett om du mirakulöst befinner dig framför datorn, i soffan eller hållandes en Steam Deck medan du gör detta! Därför ville jag komma med fem personliga tips på spel att testa när nu höstmörkret omfamnar oss.


Plats 5 – Pumpkin Jack (Recension)

När detta Halloweendrypande plattformsspel kom 2020 stod det klart att det infriade alla önskningar om en modern klassiker gällande högtiden den så fint lutar in i; Halloween. Du tar dig an rollen som Pumpkin Jack, som ska assistera gamle Djävulen™ genom att förgöra fiender runt om i Arc En Ciel riket. Allt medan du får råd och assistans från en uppkäftig kråka.

Vad detta spel gör så bra är att det verkligen går hela vägen med Halloween-temat. Dess grundläggande spelmekanik är tacksamt lättillgänglig, och plattformandet håller hög kvalitet. Att kunna dricka lite varm choklad medan du krossar diverse fiender i en underbart spöklik miljö gör detta till en perfekt start in i högtiden!

SteamPlaystationXboxNintendo Switch


Plats 4 – Doom 3

För de med en begränsad budget, sug för retro (gud vad märkligt att säga om detta spel) och krav på kalla kårar, ja då är det klassiska Doom 3 ett någorlunda säkert kort. Planeten Mars dras med obegränsad mängd ondska, och vad är då bättre än att skicka in en stackars marinsoldat, redo att gömma sig i den mån det går i de få ljuskällor som spelet har.

Varför Doom 3 specifikt är ett härligt förslag under denna period är just dess lek med skuggor och ljus. Än idag skapar spelet en härligt suggestiv känsla, som parat med ett gäng demoner blir en härlig stunds spelande för egentligen vem som helst. Att spelet som en gång var bland det tuffaste (rent hårdvarumässigt) du kunde spela, idag nära nog går att spela på en halvdan potatis, gör att vem som helst kan få sig en dos klassisk Doom 3. Ett spel som särskiljer sig från sina föregångare, och verkligen hade en ambition att skrämma dig. Om den gör det än i dag, kan bara du besvara!

SteamEpic Games Store – PlaystationXboxNintendo Switch


Plats 3 – System Shock 2

Retrovurmandet fortsätter, denna gång i en kultklassiker som förmedlar såväl ’body-horror’, survival och klassiskt FPS-RPG. En AI vid namn SHODAN bryter sig loss sina fjättrar och hånar och jagar dig medan du smyger genom korridor efter korridor… alla nerlusade med infekterade före detta människor. Just spelets tunga atmosfär, som idag antagligen kanske uppfattas mer lättsam (teknologin är ändå gammal här), gör att System Shock 2 ändå lyckas krypa under skinnet på dig. Att du samtidigt även uppgraderar mängder av unika färdigheter och lär dig paranormala krafter gör att balansgången mellan högteknologi och mysticism blir svår att värja sig mot.

Vad som framförallt gör just System Shock 2 till ett skönt förslag på denna lista är inte bara dess grundläggande spelupplägg, utan samtidigt arvet det representerar. Mängder av spel (mest känd säkert Bioshock) kom till att lyfta många grundsegment och idéer från detta spel och dess föregångare – och gör System Shock 2 till ett måste för älskare av FPS-RPG spel, där varje hörn kan innebära en ny fara. Plus att det aldrig är fel med att testa äldre spel!

SteamGOG.com


Plats 2 – Bloodborne

Få saker symboliserar Playstation, som det gotiska skräckspelet och så tillika Soulsspelet Bloodborne. Som en ensam resenär ska du hugga dig igenom horder av sjukliga monster – det ena mer horribelt än det andra. Dess känsla av att vara helt utelämnad, vind för våg skapar en nerv sällan skådad i ett spel – Souls såväl som ett ”ordinarie” spel. Just nerven i att försöka överleva och nysta fram vad som faktiskt hänt i den förfallna staden Yharnam driver dig vidare och vidare, in i den härliga mardröm och vansinne som är Bloodborne.

Varför just detta spel passar under denna höstmånad är mycket på grund av dess balans mellan svårighetsgrad och gotisk skräcktematik. Spelet bjuder in dig till att bli misstänksam för varje skugga, då allt är dödligt, om det så är en förväxt råtta eller en skranglig hund. Just därför kan Bloodborne vara ett perfekt tips för er som vill få något rejält att bita i under Halloween!

Playstation


Plats 1 – Little Nightmares 2 (Recension)

Där tidigare nämnda spel har sin beskärda del av ryslighet bjuder Little Nightmares på en sällan skådad nivå av utsatthet. Spelandes som ett barn som försöker överleva, och även skydda sin vän Six skapas en atmosfär, tjock nog att kunna skäras i. Det minimalistiska gränssnittet tillåter ännu mer inlevelse, och för varje korridor av statyer, bara väntar du dig att något ska röra på sig… rycka till. I slutänden är det du som rycker till mest, särskilt när förvridna lärarinnor jagar dig med sina förlängda halsar, och galna porslinsbarn vill se dig död.

Spelet tar huvudplatsen på denna specifika lista främst på grund av sitt öga för detaljer – och framförallt på grund av att spelets äventyr verkligen fastnar – och drar sig inte för att få dina nerver att spännas. Allt ackompanjerat av ett otroligt nedstämt och melankoliskt landskap, och en ljudbild som även den ger ett härligt svårmod. Att sitta med denna titel under Halloweens mest mörka timmar kommer onekligen passa in i högtiden – oavsett om ni ens firar Halloween eller ej. 

Obs! Första spelet går givetvis minst lika bra, men uppföljaren går bra att spela på egen hand imo.

SteamPlaystationXboxNintendo Switch

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar