Hem ArtiklarGuide Nördliv Hårdvara – Playstation 4 vs Xbox One

Nördliv Hårdvara – Playstation 4 vs Xbox One

av Fredrik Olsson

ps4vsxboxone

Bakgrund:

Jag (Fredrik) hade aldrig en Playstation när jag växte upp, och inte heller Xbox förrens långt senare. Så jag har aldrig funnit mig mer favoriserande för den ena eller den andra.
Det var långt mycket lättare att se skillnaderna och uppskatta enheterna för det de gjorde bra, istället för ren fanboyism av någon av de två. Därför när jag sedan en tid tillbaka blev ägare för både en Xbox One och ett Playstation 4, så kände jag att det vore en bra idé att jämföra de två samt komma med en rekommendation om vilken plattform som var bäst för nya gamers.

Och då med betoning på ”nya” gamers; då jag vet att många favoriserar den ena eller andra, främst på grund av spelen som kommer från plattformen (helt rättvist så klart), men ibland på ett nästan blint favoriserande sätt, där man inte ens kan/vill se fel och brister hos sin ”favvo” plattform. Därför kommer här en direkt jämförelse inom ett visst antal områden, som reflekterar min upplevelse. Självklart blir det något subjektivt, men det är ju ändå min egen upplevelse som jag utgår ifrån.


playstation4

Första intryck – Utseende av konsolen

Sony har valt ett utseende som känns modernt och som går bra oavsett stående eller liggande. Med en två delad yta; där där största sidan är matt och har textur, så är den mindre delen blank. Något som ger konsolen en klar estetik som känns uttänkt. Utseendet är diskret med sina sluttande vinklar, men ändå uppenbart stiliserad.

Designen är helt enkelt stilren, med enhetens blåa ljus, så har den en genomtänkt estetik och känsla.

Användarvänlighet & gränssnitt

PS4ans gränssnitt är gjort utifrån en horisontell meny, som visar de senaste alt. samtliga spel/program. Enkelheten att nå de senaste spelade spelen är där, dock saknar jag möjligheten att kunna  mappa upp mer alternativt ha de olika typerna av mjukvara grupperade. Det hade varit bra om alla spel låg på en plats och program på en plats.

Förvisso är det med detta gränssnitt tydligt vad du har. Då allt syns på den horisontella menyn. Men har man inte begränsat till de senaste utan visar alla, så blir det mycket att bläddra igenom.

PS4ans gränssnitt är dock väldigt responsivt och allt laddas in snabbt utan att man märker av det. Genom att gå upp ett steg (ovanför den horisontella menyn), når du även väldigt enkelt din vänlista, chat, trophies, inställningar med mera; även detta över en horisontell meny. Genom dessa två rader har du allt samlat på ett överskådligt sätt. Du kan dessutom lägga in egna bilder på din profil, egna teman och andra saker för att göra din meny mer personlig.

Spelbutik och digitalt utbud

Spelbutiken är snabbt nådd, då den finns som standard först till vänster i menylistan, och har i sig fördefinierade kategorier, som kommer fram intuitivt från en vänstermeny.
De populäraste, kommande och nya releaser finns från start uppifrån listan, för att sedan gå ner till spelgenre för spelgenre och även med en tydlig sökfunktion på sidan.

Sökfunktionen funkar men är något omständlig, då man väljer tecken i en lista. Ett steg i taget.
Alternativ med en sökruta, där du själv skriver in hela ord vore tacksamt. Men även utan detta så fungerar söksystemet bra.

Handkontroll

Större kontroll mot tidigare version hos PS3an, i gjuten passform med en klar tyngd i främre delen, så att den vilar i händerna lättare. Något lätt i vikt, men funkar fullgott och är en bra uppdatering. Styrspak och styrplatta känns gedigna, och har bra motstånd. Med högtalare även på handkontrollen samt en pekplatta på framsidan, så finns möjlighet för mer finlir i menyer samt lite lull lull i spelupplevelsen. Men om du ska använda dig av pekplattan, så kan det vara en omställning och kan kännas gimmickartat när allt sköts lika bra med styrspak/styrplatta.

Utseendet är likt tidigare Dual Shock, men med mer omfång och mer robust känsla. Den har inbyggda batterier och kan laddas via USB kabel till vilken källa som helst.

Spel – Exklusivitet och utbud

Sony har sedan tidigare ett rikt unikt förråd av Indie titlar från inhouse och externa utvecklare
Några exempel på inhouse ”indie” spel är:
Journey, Entwined, Escape House, Flow, Resogun och Helldivers.

Exempel på exklusiva spel(serier) hos Sony.
The Last of Us remastered, Bloodborne, DriveClub, Final fantasy X/X-2 HD, God of war III, Infamous serien, J-Stars Victory Vs, Killzone serien, Little Big Planet 3, The ORder 1886, Persona serien, Uncharted serien.

Exempel på kommande spel:
Dragon Quest Heroes, Dreams, Grand Kingdom, Gran Turismo 7, Horizon Zero Dawn, NieR, Odin Sphere, OneeChanbara, Ratchet & Clank, Shadow of the Beast, Star Ocean 5, Steins;Gate 0, Super Stardust Ultra, The Last Guardian, Uncharted 4: A Thief’s End, World of Final Fantasy, nytt Ys spel och Until Dawn

Program/Blu-ray

Program hanteringen ex. Youtube (laddas ner via Playstation Store) är likaledes snabb i hantering och så intuitiv det går på en konsol.
För att titta på film, så funkar enheten väldigt enkelt. Sätt bara i en film och titta.

Upplevelse av att spela!

De tjugotal spelupplevelser jag hittills fått, har visat på att enheten är väl optimerad samt håller hög framerate, och framförallt ger en ”smooth” spelupplevelse. Oavsett genre.

I framtiden: Saker komma skall!

Playstation Now – Cloudbaserade spel. Spela spel ur Sonys katalog över molnet.
På detta sätt kommer vi kunna spela alla äldre titlar som inte finns för PS4an.

Generell uppfattning

Sony har skapat en snygg enhet med bra utformning i menyer, om än spartansk.
Fokuset på spel är tydligt i spelutbudet, där de överskuggar Xbox One på exklusiva titlar; både indie och AAA-spel. Med en skarp handkontroll och snabbhet och enkelhet i användning, så är detta en bra spelenhet för de mer hardcore spelande spelarna där ute.

Spelutbudet präglas mycket av mer filmiska spelupplevelser på AAA-spels sidan. Bra story och välgjorda animationer hör till Sonys signum. Utpräglade genres för enheten är J-RPGs, Plattformande, Action-äventyr och rena Actionspel.


xboxone

Första intryck – Utseende av konsolen

Microsoft har valt en mer funktionell stil, där enheten är fyrkantig och gjord för att smälta in.
Dess yta är hälften blank, hälften räfflad. En konstruktion uttänkt på ett mer praktiskt vis, med uppenbar känsla för att optimera dess hårdvara.

Designen är enkel som bäst, men fyller sitt syfte. Konstruktionen är större än PS4an, och tappar lite i stilfaktor, men väger upp i funktionalitet. Uppenbart gjord för att ligga ner.

Användarvänlighet & gränssnitt

Xbox Ones gränssnitt är väldigt påminnande av Windows 8, med stora tydliga knappar och områden att välja mellan.
Du har ett gränssnitt med fyrkanter i större fyrkanter, dvs knappbaserat. De fyra områdena som är utsatta är Dina stift, Startsida, kompisar och Xbox Store.

Startsidan innehåller de senaste program/spel du använt, kompissidan håller reda på dina vänners senaste aktiviteter och Store är så klart den digitala marknaden.

Fördelen är här att Xbox One har möjlighet att sätta fast de program/spel som du önskar på den första delen ”Mina Stift”. På detta sätt så når du snabbt de spel/program du vanligast använder.

Gränssnittet i sig är dock en aning laggigt, och inladdning av program är något slöare än PS4an. Menysystemet är till synes enkelt, men om man vill personifiera sin enhet, ändra inställningar så är det flera steg som krävs för att nå dessa. Du kan ändra bakgrundbild till några förinstallerade och kan ändra din avatar med så den ser mer ut som dig, om så önskas.

Med uppdateringen i antågande av gränssnittet, iom Windows 10, så hoppas jag att de fixar upp menyer; gör dom mer intuitiva, färre knapptryck och framförallt snabbare i sin åtkomst.

Spelbutik och digitalt utbud

Är man van vid Xbox så är det tack och lov ganska bekant. Även om Xbox 360 hade bättre möjligheter att filtrera sökningar på Xbox Store. På Xbox One, finns ett par fördefinerade sökfilter redan synliga. Men du kan inte själv söka efter olika definitioner. Sök funktionen i sig är under all kritik.

Sökfunktionen är kopplad med Bing och fungerar tyvärr inte så bra, då den ibland får upp olika alternativ. Och ibland inget alls, trots att det du söker ska finnas i Xbox Store. Ett plus för att man själv skriver in hela ord. Ett stort minus för dess dåliga funktionalitet.

Handkontroll

Xbox Ones handkontroll har en mer platt framsida i jämförelse med Xbox 360s mer rundade kontroll. Av någon märklig anledning har Microsoft förminskat  storleken på styrspakarna. Deras storlek är mindre, och tillsammans med deras känslighet, så gör de sig inte alls lika bra i handen som 360 kontrollern. Av någon konstig anledning så har de även tagit ner motståndet mer i Xbox One kontrollens styrspakar, och gör den jobbig under längre spelsessioner.

I övrigt så är estetiken och ergonomin bättre mot Playstation kontrollen. Xbox levererar på denna punkt, då kontrollen ligger bättre i handen och ser bättre ut, men fallerar dessvärre på att den känns billig i sin konstruktion.

Rumble funktionen tillsammans med en plastigare känsla, gör att när vibrationer går igenom kontrollen, får den att kännas billig och halvdan.

Väldigt tråkigt, med tanke på Xbox 360s överlägsna kontroll.
Den går även på batterier, även om man kan använda kabeln som kom med, men räkna med att byta batterier ofta om du spelar mycket.

Spel – Exklusivitet och utbud

Indiespel scenen är livlig även här, men inte mycket inhouse (Live Arcade).
Några exempel: LocoCycle, Max: The Curse of Brotherhood

Exempel på exklusiva spel(serier) hos Microsoft.
The Crew, Dance Central Spotlight, Project Spark, Forza Horizon & Forza Motorsport serien, Crimson Dragon, Halo: The Master Chief Collection, Halo: Spartan Assault, Kinect Sports Rivals, Sunset Overdrive, Xbox Fitness

Exempel på kommande spel:
Crackdown, Fable Legends, Fantasia: Music Evolved, Forza Motorsport 6, Gears of War 4, Gigantic, Halo 5: Guardians, Quantum Break, Rare Replay, ReCore, Scalebound & Sea of Thieves

Program/Blu-ray film

Program tas ner som Appar, och kan adderas precis som spel under ”Mina stift”.
Hantering av program har även fungerat bra, även om det är ett minus att man måste ta ner en App för att se på blu-ray film.
Vissa filmer har ej heller startat på Xbox One. Men jag hoppas att det bara är barnsjukdomar.

Upplevelse av att spela!

En ojämn kvalitet i spelupplevelser av de spel som spelats (och då tar jag inte med Halo Master Chief Collection som haft fel sen start). Lagg i spelupplevelserna är inte ovanliga i större spel, och en hel del dåligt optimerade spel finns, som fortfarande uppvisar lagg, trots lång tid ute. Upplevelsen i spel som varit utan lagg, har varit okej. Märkligt nog uppvisar många spel en upp och nergång i framerate under spelen. Det är okej om det är 30 FPS, men när det går under 30 så tycker jag det är märkligt för en så ny maskin.

I framtiden: Saker komma skall!

Bakåtkompabilitet mot Xbox 360 spel.
Windows 10 integration kommer att binda samman PC och Xbox på ett bättre sätt, och främja cross plattforming.
DirectX 12 utlovar en bättre hantering. Kan vara en gamechanger!

Generell sammanfattning

Microsoft har skapat en funktionell och duglig maskin vars bredd av nöjen inte bara innefattar spelande. Det är även en bra enhet för Microsofts tv/film utbud som kan köpas enkelt via Xbox Store.
Handkontroll passar er med större händer och har en god ergonomi. För barnfamiljer så faller den bra in med dess kinect, då exempelvis Dance Central serien är ett riktigt välproducerat dansspel för kinecten.

Spelutbudet präglas mycket av mer snabba upplevelser och multiplayer fokus. Välproducerad action samt bra bilspel hör till Microsofts signum.
Utpräglade genres för enheten är Bilsimulatorer, Första persons skjutare, Dansspel för kinect.


Total sammanfattning och jämförelse, samt slutgiltig rekommendation:

De två enheterna har funnits ute ett tag nu, och med det i åtanke så finns det inga ursäkter för Microsoft längre. Deras system borde vara mer optimerat vid det här laget.

Frågan är om den stundande stora uppdateringen inför Windows 10, har gjort att fokus lagts på annat. Xbox One kan inte riktigt rekommenderas, då Playstation 4 klår den på nästan alla områden. Spelupplevelse, handkontroll, spelutbud och gränssnittshantering är bara några av de områden där Sony klår Microsoft stort*. Från min sida så är det Playstation som står högst, helt enkelt på grund av ett bättre utförande på alla sätt, samt ett större utbud och variation av spel. Xbox One har intressanta framtidsprospekt, iom Windows 10 uppdateringen och bakåtkompatibiliteten.

Men om du är ny gamer så spelar dessa två saker ingen roll, utan man vill som ny spelare få ut det mesta av sin konsol och framförallt ha spel att välja på. Där faller Xbox One dessvärre igen.

Så för att sammanfatta:
För nya spelare, så är det dels snabbheten och enkelheten i PS4an som gör att jag rekommenderar den över Xbox One. Den är snygg, bättre gränssnitt, enklare att hantera och har ett brett spelutbud. Helt enkelt bäst för en ny spelare!

Om vi ser på er som har spelat mycket där ute, så faller det på en sak.
De typer av spel Ni spelar. FPS sidan är mer självklar på Xbox och de mer filmiska och storybaserade upplevelserna på Playstation. Så utgå från vad Ni spelar, och köp utefter det.

Jag hoppas att detta är till nytta, och att oavsett vilket system du väljer, får en riktigt skön spelstund.


* – En rekommendation är att ni som funderar på att införskaffa Xbox One, avvaktar tills dels den stora uppdateringen i samband med Windows 10 gjorts och de första barnsjukdomar som följaktligen med detta har åtgärdats. DirectX 12 stödet kan vara en stor gamechanger!

/Nördliv-Fredrik


För en betydligt mer personlig genomgång av dessa två system, lyssna på avsnitt 34 som sänds live på Twitch den 15:e Augusti runt kl 21. Alternativt ta ner poddavsnittet som kommer finnas tillgängligt efter den 15:e augusti på er podcast App i telefonen.

Nördliv på iTunes
Nördliv på Twitch

Sök efter Nördliv och prenumerera så kan ni lyssna på ett betydligt mer personlig version av vad jag tycker än ovan 🙂

Hoppas ni lyssnar, och har ni några tankar om ovan inlägg, maila då gärna in till oss på info@nordlivpodcast.se

Mycket nöje!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar