I bakvattnet av streamingtjänster och Video-on-Demand som exempelvis Netflix, så står det nu även klart att spel minst lika gärna kan ligga under en prenumerationsform. Här kommer en guide till de största prenumerationsbaserade speltjänsterna idag.
Jump
Info: En tjänst fokuserad på indiespelsscenen. Hundratals spel kan nås på denna tjänst som finns med en 14 dagars testperiod.
Värt att veta: Tjänsten är intressant då den kan ge tillgång till spel du annars aldrig hade testat eller sett för den delen. Dock så rymmer den mycket skåpmat också, men för en billig slant, och framförallt testperioden så är det lätt att åtminstone testa på den, om man vill se om det är något för en.
Plattformar: PC, Max och Linus – Supporterar även Rift och Vive VR.
Pris: $4,99/månad
EA Access
Info: EAs egna tjänst, där du kan ta del av deras bibliotek hur mycket du vill. Tjänsten innehåller ett femtiotal spel, samt ger tillgång till vissa spel tidigare än deras releasedatum. Medlemmar kan även få 10% rabatt på digitala köp.
Värt att veta: På pappret många spel, men det rymmer många uppföljare här i, vilket gör att spelmängden i realiteten dras ner. För i ärlighetens namn, om du exempelvis ska spela ett sportspel, så lär du inte spela NHL 15, när du kan spela det senaste. Med det sagt så är det ändå många stora spel som gömmer sig här, Dragon Age Inquisition, Titanfall 2, Battlefield 1, och det kommande Battlefield V som faktiskt blir tillgängligt tidigare. Sitter man på Xbox One och är ute efter en prenumerationstjänst, då kan denna vara av intresse.
Plattformar: Xbox One
Pris: $4,99/månad alt. $29.99/per år.
Origin Access
Info: Origin använder i mångt och mycket grunden från EA Access, men adderar betydligt fler tredjepartsspel. Även här kan du ta del av vissa spel innan många andra. Denna tjänst gäller dock enbart PC. Det finns två nivåer: Basic och Premier.
Värt att veta: Denna tjänsts största fördel är att den erbjuder tredjepartsspel, från Ubisoft, THQ Nordic, Warner Bros IE till Square Enix och självfallet EA själva. De två nivåerna skiljer sig i antal spel, och att den dyrare Premier även inkluderar allt extrainnehåll (DLC, Expansioner). I den billigare Basic, så kan man testa nya spel tidigare, men högst i 10 timmar.
Tjänstens största dragplåster är den tidiga tillgången till vissa spel; dock gäller detta primärt nya EA spel. Huruvida man anser att det är värt slanten i månaden eller året, är upp till er.
Plattformar: PC
Pris: Basic: 40,50 kr/månad alt. 249 kr/per år | Premier: Basic: 149 kr/månad alt. 999 kr/per år
Xbox Game Pass
Info: Microsofts egna prenumerationstjänst erbjuder ett ständigt växande bibliotek av spel, primärt Xbox One spel, men även ett gäng Xbox Play Anywhere titlar som även går att spela på Windows 10.
Värt att veta: Denna tjänst är primärt för Xbox One, men en PC version blev nyligen bekräftad från Microsofts sida att vara under utveckling. Med det sagt så finns det ändå ett gäng spel för PC, men du kan bara spela de om du sitter med Windows 10. PC versionerna av några av dessa spel har varit dåligt optimerade, så det finns problem rent tekniskt med ett gäng. Men överlag så är det en väldigt enkel och prisvänlig tjänst, som även erbjuder 14 dagars testperiod. Tyvärr är både Windows Store och Xbox Ones gränssnitt bedrövligt – men om du letar kan du hitta många guldkorn, för att inte tala om att Microsofts kommande spel kommer släppas här samtidigt som release på övriga medier.
Plattformar: Xbox One och Windows 10
Pris: 99kr mån | 237 kr för 3 månader alt. 474 kr för 6 månader.
Utomik
Info: En väldigt bred tjänst innehållandes en stor mängd spel – 860 spel. Har enbart stöd för PC i nuläget.
Värt att veta: Fokuset för Utomik är storlek – där mängder av spel, stora som små finns med. Dock så är det väldigt få riktigt nya spel. Med denna tjänst så kan man skaffa antingen en personlig prenumeration, eller en familjeprenumeration för upp till fyra användare. Det finns även en 14 dagars testperiod, och möjlighet att sätta familjeinställningar för barnen. Tjänsten är lite ryckig, och med ett dåligt sortiment av nya spel, så är det verkligen mycket skåpmat här. Däremot är familjeplanen en riktigt bra idé och utförandet är på det stora hela välgjort.
Plattformar: PC (Windows 7 och framåt)
Pris: 1 användare: 69kr/mån | 4 användare 99kr/mån.
Humble Monthly
Info: Till skillnad från föregående tjänster, så är detta mer liknande Xbox Games with Gold, i det att alla spel kopplas mot Steam och därefter blir dina. Men prenumerationstjänsten innebär att du varje månad får ett gäng spel, som ska övergå värdet av 12 dollar som tjänsten kostar.
Värt att veta: På plussidan är att du verkligen behåller spelen även om du avslutar tjänsten, på minussidan är det dock inte många nya spel – även om det ibland kan förekomma. Sedan att du även får dessa in i ditt Steamförråd gör att du verkligen aldrig behöver oroa dig för att tjänsten ska ta slut, och du inte ska kunna spela spelen. För att inte tala om det faktum att du samtidigt ger till välgörenhet, vilket alltid är najs.
Plattformar: PC (Windows 7 och framåt)
Pris: $12 per månad.
Det finns givetvis fler, men dessa är några av de större och mer utvecklade. Twitch Prime är värd att åtminstone nämna, och sedan så går det så klart inte heller att nämna att konsolernas egna tjänster Xbox Games with Gold och Playstation Plus är bra alternativ – då dessa ger ett par spel till ditt bibliotek per månad. Dessa är dock primärt till för att erbjuda onlinetjänsten på plattformarna.