Innehållsförteckning
Inget är någonsin lätt, särskilt inte valet av grafikkort. Om det så är att du är en kunnig veteran eller ovetande nybörjare – för båda dessa typer av personer kan processen av att välja ”rätt” grafikkort vara något som inte sker varken enkelt eller intuitivt. Därför har vi tagit fram denna guide, som förhoppningsvis kan leda dig lättare fram i resan som är rätt val av grafikkort för just dig och din dator.
NÅGRA VIKTIGA FRÅGOR…
Först några tydliga frågor som du kan ställa dig själv. Låt oss därför börja med några fem punkter som behövs besvaras av dig – samt att vi berättar vad de faktiskt innebär.
Hur stor är din budget?
Denna enkla fråga är grunden i det hela, och dikterar enkelt vad du har att välja mellan. Ta därför gärna fram en budget först, innan du ens börjar titta på vilket grafikkort du vill skaffa. Detta dikterar vilka typer av grafikkort vi realistiskt har råd för – varav kategoriseringarna längre ner.
Vad är dina förväntningar av ett grafikkort?
Frågan du behöver ställa dig är; vill jag spela alla spel? Några specifika spel? Eller vill jag ha ett grafikkort som är mer ’allround’. Svaret på alla dessa frågor dikterar vad du kan tänkas behöva, och är något som vi längre ner kategoriserar in i tre skikt av områden – några med flervalsalternativ i.
Vad är ditt fokus? Streaming, gaming, produktivitet etc.
Är det enbart spelande, eller vill du även ha bredd nog att kunna göra mer med ditt grafikkort. Tänk därför ut vad du ämnar göra, och addera dessa tankar i sökandet av ett grafikkort.
Vad har du för datorskärm och upplösning?
Dina grundförutsättningar dikteras givetvis av vilken skärm du har – d.v.s om en sådan faktiskt finns från start. Om inte, är det ytterligare kostnad som bör beaktas, och om du redan har en, vilken upplösning använder den primärt?
Beroende på om det är 1080p, 1440p eller 4K, så är det dessa upplösningar som också kommer diktera vad dina spels grundupplösning är, och till viss del hur pass detaljerade dina spel är. Förvisso är det viktigt att påpeka att en större upplösning i Windows, nödvändigtvis inte innebär att du behöver spela med den, men om du är någorlunda ny inför spelandet – är det värt att veta att merparten av alla de spel du startar kommer köras i den upplösningen som ditt Windows körs i. Du kan i regel alla spel, även kan sänka upplösning (och effekter). Var därför inte orolig att ditt grafikkort nödvändigtvis inte klarar din skärms upplösning – det finns sätt att justera saker och ting i efterhand. Detta är ändå en av PC-världens stora styrkor. Flexibilitet är något som är synonymt med datorer!
Hur mycket fysiskt utrymme finns i din dators chassi?
En punkt som kanske inte många tänker på är hur stor själva datorlådan är – med andra ord din dators chassi. Idag finns det olika standarder av storlekar, som i mångt och mycket har sitt ursprung från hur stora moderkort är. Moderkort är f.ö den mest grundläggande delen i datorer, och är den komponent med vilket du som användare sammanlänkar övriga komponenter. Processor, fläktar, grafikkort, hårddiskar och annat.
Dessa moderkort har gett upphov till ett par storleksbenämningar – vilka också blir viktiga i chassisammanhang. De tre vanligaste är ATX, Micro-ATX och Mini-ITX, bara för att nämna några.
Varför detta är extra viktigt är att ATX är störst och Mini-ITX minst (i alla fall mellan dessa olika standarder), och grafikkort finns idag i ett stort spann av olika längder. Det kan vara grafikkort som är långa och extra breda, och då behöver du säkerställa att du faktiskt får plats för grafikkortet i fråga. Därför bör du dubbelkolla vilket typ av chassi du har, och kolla hur långa grafikkort det har stöd för, innan du gör ett inköp. Bättre att vara förberedd!
Efter du besvarat ovan frågor, kommer vi till de olika tillverkarna av grafikkortskretsarna…
AMD, Nvidia och Intel ”for dummies”
Först ut har vi de olika tillverkare som huserar på grafikkortsmarknaden – i alla fall när det gäller det grundläggande chippet som möjliggör spelandet. En tumregel är att Nvidia även inkluderar möjligheter för bättre streaming och produktivitetsarbete, medan AMD på många sätt mer fokuserar på ’gaming’ – och att du får mer för pengarna. Slutligen har vi Intel och deras Arc-serie som är en ny uppstickare på marknaden, där kombinationen pris och prestanda är slutmålet.
Se exempelvis mer kring Intel Arc – och deras Intel Arc A750 8GB och Intel Arc A770 16 GB om ni undrar mer kring dessa grafikkort.
Gemensamt för alla dessa tillverkare är de tredjepartstillverkare av AIB-grafikkort (AIB = Add In Board), och detta kan simpelt förklaras att andra tillverkare får göra grafikkort med någon av chiptillverkarnas komponenter, varvid de sedan släpper ett grafikkort. Detta kan innebära att design, kylning, programvara och annat varierar beroende på vilket företag som tagit fram ditt grafikkort – så är det några ytterligare specifika detaljer som lockar just dig, kan även val av AIB-partners (korttillverkare) vara viktigt.
Några exempel på sådana är; MSI, ASUS, KFA, Gigabyte, ASRock med flera.
Prisklasser vs upplösning
Nedan kommer vi se ett gäng upplösningar, och grafikkortsförslag inom dessa. Vissa utgår från enbart pris, men några kan även tas upp enbart på grund av dess goda kylning, programvara eller andra skäl.
Tanken är oavsett att du ska dels se vad som egentligen kvantifieras som ett bra 1080p/1440p och 4K grafikkort i skrivande stund. Vad är bra med korten i fråga, och vad är värt att hålla utkik efter.
Ser vi till prisklasser – utifrån idag har vi dessvärre sett en prisökning de senaste åren. Detta på grund av flera anledningar; inflation, dyrare tillverkning, dyrare komponenter och att tillgängligheten av grafikkort även de spelat in. Dessutom har gränsen för vad grafikkort ska prestera skjutits fram på grund av en ’boom’ inom gaming – något som föranletts av den nya spelkonsolsgenerationen som släppts (Playstation 5 och Xbox Series X | S). Detta är spelkonsoler vars videominne når ända upp till 16GB i vissa fall, vilket innebär att utvecklare också kunnat anpassa sig efter dessa riktlinjer alltmer. Något som reflekteras i de grafikkort som släppts, då vi sett allt från 4GB upp till 24GB beroende på modell.
Därför kommer nedan kategorier utgå från 1080p, 1440p och 4K spelande – men ändå med ett visst svängrum då många idag ändå accepterar säg 30-45 fps i vissa sammanhang. Dock är en gyllene regel på PC marknaden att sikta på 60 fps i alla upplösningar.
Teknologier som erbjuds
De tre olika tillverkarna av dagens chipdesign erbjuder alla olika typer av extra teknologier som kan komma att vara värda att ta med i beräkningarna. Nämligen dessa:
DLSS 2.0 | DLSS 3.0 Frame Generation (Deep Learning Super Sampling) |
Nvidias egna teknik vilket med hjälp av AI skalar upp till en föreslagen upplösning. På detta sätt får du bättre bilduppdateringsfrekvens (fps), men bibehåller god bildkvalitet. I nuläget finns över 300+ spel med DLSS. |
FSR 1.0 | FSR 2.0 (AMD Fidelity Super Resolution) |
AMD:s uppskalningsteknik som använder egna algoritmer till att förstärka bildkvaliteten – och skalar upp från en lägre upplösning. Denna har idag en öppen källkod, vilket innebär att många utvecklare inte hålls tillbaka från att använda den – utan är fria att implementera om så önskas. Kvaliteten är bättre i FSR 2.0 och uppåt, men också implementerat i färre spel. |
XeSS (Xe Super Sampling) |
Intels svar på DLSS är AI-förstärkt uppskalning. På liknande sätt som DLSS används AI för att skala från en lägre upplösning, med målet att ge dig bättre bilduppdatering (fps). Det är precis som med DLSS inte aktiverat i alla spel – men finns idag i 60+ spel. |
AV1 Avkodning |
AV1-avkodning innebär bättre kvalitet vid exempelvis streaming, men med mindre bandbredd. På detta sätt kan du som användare komma undan med exempelvis en sämre internethastighet – och dessutom är tekniken snällare mot grafikkortet. Denna teknik finns enbart i nyare grafikkort; Intel Arc-serien, Nvidia Geforce RTX 4000-serien, AMD Radeon RX 7000-serien. |
Ray Tracing (Strålspårning) |
Raytracing introducerats i Nvidia RTX 2000-serie, och har idag blivit något som finns hos varje tillverkare. Förenklat sett simulerar tekniken hur ljusstrålar träffar och studsar på objekt i en 3D-miljö. På detta sätt ges en mer verklighetstrogen belysning. Det är därför en kostsam teknik rent prestandamässigt, och går oftast hand i hand med spel som har uppskalningsteknik tillgängligt. |
Samtliga av ovan tekniker kan vara saker värda att hålla utkik efter – även om de mer eller mindre är standard på ett eller annat sätt. Min rekommendation är att du dubbelkollar vilka spel du är intresserade av att spela, och utgår från vad det eller de specifika spelen använder sig av för teknik, och ser om det ger en bra insikt i vilket grafikkort som passar dig bäst.
Sett till uppskalningsteknikerna så har de alla fördelar och nackdelar. DLSS är den i nuläget mest effektiva på att skala upp och presentera bilden på ett bra sätt. Men samtidigt är det en teknik som Nvidia håller till enbart deras grafikkort.
FSR från AMD har ett bra omfång av spel – men framförallt är det en teknik som vem som helst kan implementera. Denna teknik är dessutom fri att använda oavsett grafikkort, och kan till och med användas av en del äldre grafikkort. Kvaliteten är inte lika god som DLSS i vårt tycke, då den inte fungerar på samma sätt som DLSS och XeSS, men den ger ändå ett uppsving – särskilt i FSR 2.0+.
XeSS är även den en teknik som kan användas av samtliga grafikkortstillverkare – men tekniken är någorlunda ny, och har inte nått samma klarhet i kvalitet som DLSS ännu. Med det sagt arbetar Intel på bra med att implementera den i så många spel det går. Tekniken är dessutom relativt lätt att implementera, och kan därför vara värd att hålla utkik efter.
NÅGRA GENERELLA KATEGORIER…
1080p gaming (FullHD) – låg till mellanskiktet av grafikkort
När det kommer till 1080p-spelande finns det idag mängder av alternativ – men då denna upplösning i många fall inte behöver en stor mängd gigabyte videominne, är det också 8GB grafikkortens hemmaarena.
Denna nivå passar väl för mer tävlingsinriktade spelare, och är en standard än idag för exempelvis personer som spelar Counter-Strike Global Offensive eller Apex Legends. En nivå som i det sammanhanget många gånger innebär att användarna ändå drar ner inställningarna i spelet till lägsta för att få mer fps i sitt spel. Givetvis skulle ett biffigare grafikkort hjälpa, men det är å andra sidan inte ett måste.
För att vara ett bra köp i denna prisklass skulle jag sikta på runt 2 500 – 4 000 kronor. Grafikkort kan hittas för under denna summa, särskilt om du kollar andrahandsmarknaden, men om du vill få ett visst mått framtidssäkring, men framförallt bra prestanda i tävlingsinriktade spel, eller spel på ett generellt plan, är det denna prisnivå som bör kollas in.
Ett bra exempel på god prestanda här är MSI Geforce RTX 3060 Ventus 2X, vilket är en mindre tvåfläktsvariant. Det finns givetvis exempel som är billigare, men utifrån våra tester kan vi åtminstone se att den håller sig nedkyld bra, och är samtidigt tystlåten. Ett grafikkort som representerar prissegmentet väl, och ett som dessutom på grund av sin mindre storlek även passar i mängder av olika datorchassistorlekar. Prestandamässigt når den ett gott resultat i merparten av dagens spel i 1080p, även om du kan behöva justera inställningar till viss del. Du får även tillgång till Nvidias uppskalningsteknik DLSS 2.0 vilket innebär bättre mängd fps. Med andra ord mer följsammare.
Med det sagt, är det rå prestanda ni är ute efter är exempelvis RX 6600 XT (oavsett tredjepartstillverkare) ett riktigt bra alternativ. Det tappar exempelvis DLSS 2.0 teknologi, men når istället högre bilduppdateringar (framerates) under spel – i alla fall jämfört RTX 3060. Båda korten är dock bra ingångsportar på PC för egentligen vem som helst.
i samarbete med PriceRunner
1440p (QHD) – mellan till mellanhögt skikt av grafikkort
Detta skikt av grafikkort är svårast, i det att det spänner sig över ett större prisintervall i vår mening. Givetvis hade önskan varit att det bibehållit sig runt 4 000 – 6 000 kronor som i forna dagar, men ack är de dagarna nog över (även om tipset är att kolla andrahandsmarknaden). Idag spänner denna prisklass mellan 4 000 – 10 000 kronor mer eller mindre. Mycket har sin grund i hur grafikkortsmarknaden ser ut i detta nu, med nya prisnivåer från AMD och Nvidia, och att vi i detta nu är i en övergångsperiod mellan grafikkortsgenerationer. Det finns givetvis enormt många anledningar till varför det ser ut som det gör – något som inte riktigt får plats här. En sak är dock säker; vill du få en acceptabel spelupplevelse vid 1440p finns det gott om grafikkort att välja mellan – frågan är mest; vad är din budget? När du vet det, kan du lättare urskilja något av följande grafikkort som det som möjligen passar dig bäst. Därför låter vi skapa ett par prisnivåer här:
4 000 – 5 500 Kronor / 1440p
I denna undre 1440p nivå, är det grafikkort som möjligen är mer sparsmakade sett till design och i viss mån kylning. De kommer dock fungera acceptabelt såklart – men att du som användare möjligen behöver göra vissa justeringar sett till dina spels inställningar.
i samarbete med PriceRunner
5 500 – 7 000 kronor / 1440p
Variationen som nu börjar ses i detta övre 1440p segment är bra spretigt – och i mångt och mycket är det dagspriset som styr här. AMD:s RX 6750 XT är bra om du finner det för ett så lågt pris som möjligt och ger goda fps antal i 1440p – men om du mot förmodan hittar RX 6800 / 6800 XT för under 5 000 kronor, kan det vara värt att se över, mycket på grund av den högre mängd videominne som finns på dessa (hela 16GB). Det finns förvisso även RTX 4060 Ti för de som även vill ta del av DLSS 3.0 Frame Generation samt AV1 avkodning, men då halveras tyvärr mängden videominne. RX 6750 XT – exempelvis MSI Radeon 6750 XT Gaming X Trio kan ses som en bra kombination av kylning och prestanda. Och hittas detta kort under 5 000 kronor är det ett bra exempel på ett 12GB grafikkort, som definitivt kommer kunna användas under lång tid, och som är en bra kompromiss mellan samtliga kort.
i samarbete med PriceRunner
2160p (4K) – Högsta skiktet av grafikkort
När det kommer till att spela i 4K samt med sikte på minst 60 fps så kommer du inte komma undan för ett billigt pris. 4K är inte heller en lika brett använd upplösning, så därför är adderade kostnader som även en bra 4K skärm något som behöver vara i åtanke innan du ens funderar på ett köp. Just därför riktar sig denna prisklass snarare mot de som är villiga att lägga en stor slant – och inte har några direkta barriärer.
Trots det vill jag dela in denna 4K-nivå i två prislägen; den undre och den övre delen. Den undre är grafikkort som når 4K/60 fps i flera nyare titlar, men som inte heller är konsekventa över hela brädet. Medan den övre delen består av grafikkort som utan tvekan klarar 4K/60 fps utan några problem i samtliga av dagens spel – i alla fall de i skrivande stund. Det kommer ytterligare en nivå efter dessa två – men det är mer för de mer galet dyra grafikkort där inga kompromisser görs alls. Mer om det längre ner.
4K – Undre delen. 7 000 – 11 000 kronor.
Det svåra är att hitta ett grafikkort som passar just dig, då detta segment blir ännu mer spretigt – särskilt om vi tar med utfasningen av grafikkort. Radeons 6000-serie och Nvidias RTX 3000-serie försvinner alltmer från butikerna, och lämnar kvar de nyare Radeon RX 7000-seriekorten samt Nvidia RTX 4000-serien. Detta innebär att en mer prismedveten person snarare behöver vara med på noterna när det gäller nedsatta priser, då flera av nedan förslag med all säkerhet kommer försvinna från butikerna. Vad som kommer vara kvar är exempelvis RTX 4070 Ti och RX 7900 XT. Två bra grafikkort, även om tidigare generationer gav bättre mix mellan prestanda och pris. Men vi närmar oss mer galna prisnivåer, så de potentiella köpare som hittas här kan å andra sidan inte bry sig om priset lika mycket måhända. Ett grafikkort som snart blir helt otillgängligt – men är värt att hålla utkik efter är RX 6950 XT eller RX 6900 XT, vilket båda har 16GB i videominne och verkligen bjuder på mycket prestanda för pengarna!
i samarbete med PriceRunner
4K – Övre delen. 11 000 – 20 000 kronor.
I detta övre skikt har pengar blivit en mindre faktor och istället hamnar det snarare i kategorin smak. Vad exakt är du ute efter sett till olika tekniker, och är det alla eller vissa spel du vill få bra ’framerates’ i? I denna prisklass finns det en oväntat stor bredd nämligen, och ju högre du går i pris, desto större chans att betydligt fler spel går att spela i 4K/60 fps. Men smakar det så kostar det!
i samarbete med PriceRunner
4K – ’No compromises. 20 000 och uppåt.
Slutligen når vi en kategori som är få förunnat – nämligen platsen där egentligen ett enda grafikkort huserar. Nvidias RTX 4090 är grafikkortet som inte håller igen på några plan, varken i prestanda eller sett till pris (tyvärr), och är rekorddyrt. Men det är också samtidigt ett grafikkort som med sina 24GB i videominne passar för alla typer av användare; spelare, Youtubers, klippare, produktivitetsanvändning och så vidare. Men priset är definitivt något som håller det tillbaka, och riktar sig antingen till företag, eller till användare som verkligen vill ha det bästa som finns och som inte känner att pengar är ett hinder.
Läs gärna vår recension för MSI Geforce RTX 4090 Gaming X Trio 24 Gb här.
i samarbete med PriceRunner
Några egna tips…
Utöver de mer generella kategorierna som ses ovan kommer jag här ge ett par förslag inom ett par kategorier. Dessa är förslag som ska hjälpa dig som potentiell köpare att kunna se mer konkreta förslag, och därigenom få idéer till vad som faktiskt passar dig.
Bästa mainstreamvalet enligt mig
För alla som börjar med datorspelande, är det få grafikkort idag som är tillräckligt blygsamma i pris – samtidigt som de presterar över förväntan – som AMD Radeon RX 6600. Grafikkortet är sakta på väg ut (håll utkik efter RX 7600 vilket kan leta sig neråt i pris alltmer). Men i skrivande stund är detta mitt förslag till de som vill börja med PC-spelande, men som behöver hålla i slantarna. Grafikkortet presterar väl i 1080p över ett spektrum av spel, och detta grafikkort slår Nvidia på fingrarna vad gäller just pris kontra prestanda. Med ett pris (i skrivande stund; 2023-06-20) på under 3 000 kronor är det verkligen mycket kraft för pengarna!
i samarbete med PriceRunner
Bästa grafikkortet för 1440p enligt mig
AMD fortsätter att dominera i 1440p i mitt tycke – och RX 6700 XT (oavsett tillverkare – nedan MSI-grafikkort är ett exempel, men det finns givetvis fler tredjepartstillverkare där ute) ger riktigt bra prestanda, men fortfarande för ett bra pris. Även här är det en tidsfråga innan grafikkortet är helt utfasad då den nya RX 7000-serien från AMD har precis lanserats; men än så länge skulle jag personligen rekommendera detta grafikkort.
Läs gärna vår recension för MSI Geforce RTX 4070 Ventus 3X 12GB här för mer info.
i samarbete med PriceRunner
Bästa avancerade grafikkortet
När det kommer till grafikkort som fortfarande har ett överkomligt pris men otrolig prestanda – faller det på Nvidia, och i detta fall RTX 4070. Det 12GB stora grafikkortet bjuder på nya tekniker såsom DLSS 3.0 och AV1 avkodning, men har också en riktigt bra prestanda i spel, där 4K definitivt finns med på bordet i många fall. Det är från en ny generation och är relativt framtidssäker, men även välkylt, estetiskt tilltalande och någorlunda överkomligt i pris.
i samarbete med PriceRunner
Avslutande ord
Detta är uppenbarligen inte den ultimata guiden i den mån att varje person söker olika aspekter i de prylar de införskaffar. Vissa är villiga att betala mer om utseendet är på ett visst sätt i deras grafikkort, medan andra enbart tittar på prestanda. Några bara måste ha de nya teknikerna som finns idag, medan andra enbart är ute efter rå kraft. Och slutligen finns det de som håller på varje krona, och de som inte känner att de har några barriärer sett till vad det kan kosta. Med andra ord har vi alla olika förutsättningar och förväntningar.
Så använd ovan förslag mer som en hjälp på vägen – och förhoppningsvis leder det er till ett beslut i just er situation. I slutänden handlar det om att ha kul i spel, eller för den delen kunna streama, eller rentav arbeta i produktionssammanhang (eller varför inte allt samtidigt), så tänk noga över ert beslut, och förhoppningsvis kunde jag hjälpa lite på traven!