Innehållsförteckning
En ny generation av spelkonsoler har sett dagens ljus och med anledning av det vill vi därför ge en mer generell guide för vad som är värt att tänka på inför ett köp och för vilken typ av användare dessa lämpar sig bäst för. Målet är att fokusera på de saker som görs unikt för varje konsol och förhoppningsvis ge en bättre inblick i vilken av de två som passar bäst för dig. Det är inte längre bara en fråga om att ta konsolen med störst antal storspel på, det finns andra aspekter som är minst lika värdefulla att ta med i beräkningarna.
Introduktion för de två konsolerna…
Det som står ut denna generation är att dessa spelmaskiner fokuserar mer eller mindre helhjärtat på ”gaming” – vilket tidigare inte varit lika självklart. Visst finns möjligheten att ladda ner tjänster som fokuserar på film och streaming, men i slutänden är det spelandet som gäller här, vilket är riktigt skönt. Är ni ute efter en mediahubb eller ett streamingcenter kommer därför vilken som helst av dessa två vara alldeles utmärkt. Med det sagt, nu går vi till de individuella konsolerna istället!
Utseende & form
Det må vara en subjektiv aspekt, men PS5:ans luftiga och höga form har en praktisk användning. Dess plana sidor låter utan problem luft forslas ut via dess ventilation och trots att den mycket riktigt tar upp mest plats av de två (särskilt om den står upp) är det ändå en vit elegant ’look’ den försetts med. Det kommer med all sannolikhet komma fler slimmade modeller om några år, men här och nu gör den ändå jobbet utmärkt och kommer hitta sin plats i ett modernt hem, eller för den delen i ett barns rum, utan några problem. Då det medföljer en bottenplatta (för både stående eller liggande läge) står den stabilt – och vår rekommendation är att ni låter det stå upprätt så dess fläkt får hettan att på ett mer naturligt sätt stiga uppåt än om den skulle ligga ner. Nu går det utmärkt egentligen att låta den ligga ner, huvudsaken är att allt för trånga utrymmen undviks då det kan komma att påverka prestandan.
Värt att tänka på är att den höga formen på konsolen och de tunna sidorna med sin ventilering kan komma att täppas igen med damm med tidens gång, så var beredd på att rengöra den. Här har till och med Sony själva visat att elektroniken är så pass säkert förvarad inuti boxen att de gjort designen lätt att dammsugas. Självklart bör det göras på ett så försiktigt sätt som möjligt – men det ska gå utan problem.
Användarvänlighet, förstagångsinstallation & gränssnitt
Det nya gränssnittet är strömlinjeformat och enkelt – i alla fall sett till den första menyn. Spel placeras direkt på förstasidan, men av någon märklig anledning är det enbart en viss mängd spel som syns (de senaste). Playstation 4:ans möjlighet att skapa mappar är av någon outgrundlig anledning borta (i skrivande stund, det ska implementeras i en framtida uppdatering) men trots detta är dess blixtsnabba gränssnitt överskådligt och simpelt nog för vem som helst att använda direkt från start.
Sett till förstagångsinstallationen av konsolen hade jag gärna sett en mer okomplicerad sådan. Även om du har Playstation Plus behöver du ladda ner dina sparfiler, vilket i en tid där molnsparning är standard för andra plattformar, har Playstation 5 gjort det hela mer bökigt. Det kan hända att Sony strömlinjeformar detta jäms med resans gång, men jag hade gärna sett att sparfiler automatiskt laddades ner så fort du laddar ner ett spel. Att behöva gå djupt in i inställningarna, aktivera Playstation Plus-sparningarna och bara kunna ladda ner en ’save’ i taget är inte bara segt, utan ogenomtänkt. Lägg därtill att jag erfarit att Playstation Plus-sparningar ett par gånger inte hittas, eller ens gått att laddas ner, och att du kan komma att behöva använda minneskort istället, har gjort det än mer frustrerande. Detta behöver ses över för att göras mer intuitivt och framförallt snabbare än hur det är i nuläget.
Förstagångsinstallationen är relativt lätt på det stora hela, men där Microsofts konsol styrs via en app på ett intuitivt sätt, är denna installation mer traditionell med inställningar och profiler som kan komma krångla vid dess implementering. På det stora hela är det dock lätthanterligt, men med några avvikelser som sagt.
Med ett knapptryck på Playstation-loggan når du för övrigt hastigt menyn för konsolens grundläggande funktioner. Hemknappen, notifikationer, ljud, mikrofon, din profil och några till. Detta är den bästa och största skillnaden från Playstation 4. Menyn nås hastigt inifrån spel och gör att du utan problem kan ändra inställningar lätt – även om det leder till letande bland underliggande menyer från och till. Annars är detta en någorlunda intuitiv meny som verkligen känns fräsch och unik. Ett plus i kanten får Playstation 5 för att de infört små guidade videos, som lätt kan nås medan man spelar vissa förstapartsspel. Det kan vara korta videos som visar var man ska gå och som sedan kan låta dig starta nivåerna från där dessa videos visar. Smart tänkt – även om det är ett fåtal spel som har stöd för detta i nuläget (Ex. Astro´s Playroom och Sackboy: A Big Adventure).
Spelbutik, digitalt utbud
När det kommer till dess spelbutik är det kvicka menyer som tar dig direkt till de senaste spelen. Den nås framförallt direkt från första sidan och har bra filtreringsmöjligheter, vilket på det stora hela resulterar i en riktigt rapp historia som känns tydlig för vem som helst.
Utbudet i sig är rikligt och ger inte bara tillgång till mängder med Playstation 4 spel att köpa – men framförallt en enorm kostnadsfri samling storspel om du har tjänsten Playstation Plus. ”PS Plus-samlingen” (som den fritt översatt heter) kan tas ner kostnadsfritt om du sitter med PS Plus, och innehåller en stor mängd storspel; God of War (2018), Detroit Become Human, Uncharted 4: A Thief’s End, Ratchet & Clank, Bloodborne, The Last Guardian, Monster Hunter World, Resident Evil 7, Persona 5, Crash Bandicoot N.Sane Trilogy, Fallout 4, Final Fantasy XV: Royal Edition, Battlefield 1, Mortal Kombat X, Call of Duty: Black Ops III, Days Gone, Batman Arkham Knight, Until Dawn, inFamous: Second Son och The Last of Us: Remastered.
Har du PS Plus tillkommer även ett Playstation 5-spel varje månad (utöver de PS4-spel som ges), vilket gör att man snabbt får ett rikligt bibliotek av spel. Det roliga med mängder av Playstation 4-spel, är att många av dem kommer utan ’framerate’-tak. Vad detta innebär, är att ett gäng spel kan spelas i 60 fps redan från start, vilket innebär en betydligt mer följsam spelupplevelse utan att tumma på den grafiska kvaliteten. Spel som tidigare varit låsta på 30 fps, får nu ett nytt liv kan man säga, just på grund av detta.
Handkontroll, tekniska aspekter och uppgraderingsmöjligheter
Till skillnad från Microsoft som mer eller mindre enbart förbättrat få aspekter av sin handkontroll (på gott och ont), har istället Sony på riktigt satt ut för att utveckla sin nya handkontroll till något alldeles speciellt. Den nya handkontrollen har inte bara en ny och fräsch utformning, utan kommer även med haptisk feedback, vilket i grund och botten innebär att du får en häftig feedback som egentligen inte setts tidigare på konsolmarknaden. L2- och R2-knapparna kan variera sitt motstånd och på det stora hela känns det verkligen som att Sony tagit störst steg framåt här. Det bör sägas att den haptiska känslan i handkontrollen är svår att försöka förklara – men det kan vara allt från små individuella steg på en metallyta till små vattendroppar som vibrerar genom handkontrollen – det ger en betydligt mer detaljerad känsla än hos någon annan tillverkare. Visst handlar det om att utvecklarna behöver anamma handkontrollen i sitt designtänk och utförande, annars kommer den vara väldigt sparsam i sitt användande av den haptiska feedbacken, men för de spel som har det, märks det direkt. Den USB-C försedda handkontrollen laddas lätt och snabbt upp med dessa inbyggda batterier och har i sig en mer avlång form än sin föregångare, vilket gör att den känns ännu större i händerna. Huruvida den haptiska feedbacken får handkontrollerna att hålla länge är svårt att sia om i nuläget, men den känns responsiv som handkontroll och samtidigt något plastig – om än tajt.
Med stöd för 4K och 120 fps kan man lugnt säga att stödet finns för eventuella framtida spel att verkligen flyta på bra – även om dessa lyser med sin frånvaro (mer eller mindre) vid lanseringen. Dessutom har Playstation 5 märkligt nog bara två steg i upplösning (1080p eller 4K) men ingen 1440p vilket vore bra för de som vill spela på datorskärmar. Tyvärr finns också en avsaknad av VRR, ”variable refresh rate” som eliminerar screen tearings på de spel där bilduppdateringsfrekvensen går upp och ner. För att vara en så pass ny konsol är det märkligt att Sony inte valt att åtminstone föra in VRR i maskinen från start. Sony har dock uttalat sig om att de arbetar på VRR support, men att det i nuläget inte finns något datum för när detta kan komma att implementeras.
Det är givetvis en detalj, men med framtiden vid dörren, där spel med all säkerhet siktar på enbart/som lägst 60 fps (låt 30 fps dö nu… snälla!) kan man hoppas att de antingen får spelen rejält låsta på 60 fps eller att de lyckas få in VRR längre fram i sin programvara.
Det största är inte den grafiska lyster som man får i spel, utan snarare åtkomsten till spelen i sig. Med den nya SSD:n som Sony själva tagit fram står en sak dock säker: både äldre och nya spel (gjorda med SSD:n i åtanke) blir tydligt snabbare att starta upp. I exempelvis Spider-Man: Miles Morales färdas man över karta på ett ögonblick och att starta upp spel går blixtsnabbt – och då bör det poängteras att detta skrivs precis när konsolen släppts. Kommande samt äldre spel kan komma att få optimeringsuppdateringar och därigenom få en helt annan känsla, bara i hur snabbt man kommer in i spelen.
Spel – Exklusivitet, utbud och unika tjänster
När det kommer till spel utbudet är det givetvis en ny konsol och med det ett mer begränsat utbud (i skrivande stund) sett till specifikt Playstation 5 exklusiva titlar. Trots det finns det ändå ett par: Spider-Man: Miles Morales, Demon´s Souls, ASTRO´s Playroom för att nämna några. Just dessa spel står verkligen ut, då de på ett individuellt plan ger en fingervisning i vad Playstation 5 kommer att bli. Med raytracing i Miles Morales, ett öga för detaljer i remaken av Demon´s Souls och integreringen av den nya DualSense-kontrollen i ASTRO´s Playroom visas potentialen på ett väldigt tydligt sätt.
I övrigt finns det stöd för väldigt många Playstation 4-spel där Sony i många fall varit duktiga i förväg med att utrusta spel med NoCap fps. Med andra ord är uppdateringsfrekvensen olåst i grundversionen av vissa spel, vilket innebär att de på PS5:an går upp till en fast 60 fps – vilket verkligen gör underverk för spelupplevelsen. Spel som Ghost of Tsushima och Days Gone blir mer eller mindre som nya spelupplevelser, och blir på många sätt ytterligare skäl till att köpa just en Playstation 5.
Sony har alltså ett stall av spel från Playstation 4, som kan komma att bli värda att spelas om bara på grund av den tydliga skillnaden i spelupplevelse, genom att ”bara” nå låsta 60 fps. De blir följsamma och responsiva på ett väldigt tydligt sätt från tidigare 30 fps-lägen.
Slutligen har vi Playstation Plus och Playstation Now som båda adderar lite till upplevelsen. Förvisso kostar båda individuellt, vilket gör det hela onödigt dyrt. Särskilt när Playstation Plus är ett måste för online spelande och Playstation Now i grunden är streaming (även om du även kan ladda ner spelen). Oavsett måste du ha den ena för att kunna använda den andra, vilket ärligt talat känns snålt.
Vad man får för Playstation Plus är, utöver onlinespelande, molnsparning och ett par spel i månaden. Playstation Now däremot ger ett bibliotek av äldre titlar från Playstation 2, Playstation 3 och Playstation 4 vilka man kan streama direkt. Vill man istället ladda ner spel går det enbart att ladda ner Playstation 2 och Playstation 4-spel. Här är det en varierad mängd spel som finns, och sakta men säkert utökas biblioteket – även om det bör sägas att det än så länge alltid rört sig om redan släppta titlar, och aldrig ”på dagen”-släpp.
Generell uppfattning och sammanfattning!
Känslan man får av Playstation 5 är milt sagt att det är ett väloljat maskineri. Playstation 5-konsolen i sig är tystlåten – även om coilwhine kan höras en aning. Menyerna är oerhört direkta och det kommer utan problem vara tydligt för vem som helst hur man startar ett spel. Visst vore det bra om Playstation 5 kunde få ett mappsystem och mer anpassningsbarhet i sina menyer – men den nya integrationen med förstapartsspel från Sony – där man rentav kan få tips under spelets gång eller en väldigt kvick access till Playstation 5:s olika inställningar för profil, ’trophies’ etc. gör detta till en riktigt skön uppdatering.
Sedan har vi återigen DualSense-handkontrollen som verkligen kan komma att bli mer än en gimmick. Dess haptiska feedback känns i allt från stora svepande rörelser, till minsta lilla fotsteg – så länge utvecklarna låter utnyttja den i sina spel. Den har oavsett riktigt bra potential, inte bara för sin intressanta feedback, men även större form som utan tvekan kommer gillas än mer av västvärlden – där större händer finns i bredare utsträckning.
Sonys patenterade och unika SSD (NVMe)-disk som verkligen gör underverk för de spel där detta optimerats. Det främsta exemplet i nuläget är Spider-Man: Miles Morales där hopp över den öppna världen går på ett ögonblick. Visst kan man tycka att laddningstider borde vara en av de lägre sakerna i rangordningen av vad som är viktigt med en ny generation av konsoler – men det blir tydligt att görs det bra, då blir laddningstider en sak av det förgångna. Visst, alla utvecklare internt hos Sony kan komma att optimera detta, men sett till merparten av spel som är multiplattformsspel där kan detta förvisso vara snabbare men likt Xbox Series X | S i hastighet (vilket ärligt talat är väldigt nära).
När det kommer till spelutbud har Sony bemästrat tredjepersonsactiongenren. Med berättelsefokuserade singelspel framförallt, kan Sony med all säkerhet fortsätta leverera toppspel för människor runtom i världen. Att man längre fram även ska kunna köpa tredjepartsdiskar (NVMe) som godkänts av Sony själva och därigenom få valet själv i hur man vill uppgradera på sina villkor, ja det gör Playstation 5 till en än mer imponerande spelmaskin. Framtiden ser ljus ut för Sony och dess nya konsol!
PLUS |
MINUS |
Unik handkontroll |
Mossigt system för att föra över sparfiler.
|
Intuitivt gränssnitt |
Avsaknad av Game Pass motsvarighet
|
Förstapartsspel! |
Aningen mer omständig fysisk design.
|
Fantastiska laddningstider |
Ingen VRR (i nuläget)
|
Kommer ge möjlighet att köpa valfria NVMe SSDs längre fram som tilläggsdiskar.
|
|
För de mer insatta spelarna där ute!
|
Utseende & form
Oavsett om det är Series S eller X, är en sak säker: Microsoft går med raka linjer och ett nästan mer industriellt utseende. Givetvis är båda dessa tämligen lätta att urskilja från varandra, men samtidigt distinkta. Sett till Series X är dess svarta monolitiska bygge oerhört rent och definitivt den mest stilrena av samtliga nya konsoler. Enkelheten i dess bygge gör att den utan tvekan kan placeras egentligen var som helst, och fortfarande kännas både distinkt medan den paradoxalt nog smälter in i bakgrunden. Series S å andra sidan påminner till viss del om Playstation 5, med sin vita ’look’, men har en mer funkis-känsla över sig. Dess lilla storlek gör att den ännu lättare kan placeras rakt i ögonlinje eller i hyllplan/lådor och etc.
Rent funktionellt fyller även deras utseende en klar funktion vilket är extra tydligt hos Series X. Avledning av stigande varmluft gör att Series X helst står upp, även om Microsoft säger att en liggande ställning ska fungera minst lika bra. Oavsett hur man gör, är både Series S och X stilrena samt funktionella vart man än ställer de.
Användarvänlighet, förstagångsinstallation & gränssnitt
När det kommer till förstagångsinstallationen tar Xbox hem priset! Med en App i mobilen, kan du med ett par enkla klick få igång din installation – samt få tillgång till tidigare sparningar, spel etc. Givetvis behövs Games with Gold (molnsparning) för sparfiler, men är du även utan detta, sker installationen fläckfritt.
Sett till gränssnittet däremot, har Microsoft (på gott och ont) inte gjort någon skillnad alls egentligen. Men även om jag gärna sett en mer markant uppdatering sett till deras konsolers gränssnitt, kan jag samtidigt uppskatta att redan vana Xbox-spelare direkt känner sig hemma. Gränssnittet är i sig plottrigt och leder till onödigt många menyval – men ändå fungerar det alldeles utmärkt. Det må vara tråkigare i jämförelse med Playstation 5:s fräscha nya ’look’, men det är funktionellt, pålitligt och traditionellt. En aspekt som dessutom är värd att hylla är att Xbox tillåter användare att själv ”nåla” fast de olika appar de själva använder på förstasidan. Det innebär att man med en enkel skrollning neråt kan nå just de spel, tjänster eller appar med lätthet. Att låta användare själva välja hur och vad de ska nå är alltid uppskattat!
Spelbutik, digitalt utbud och onlinesparning
Vad gäller deras spelbutik nås den relativt enkelt, även om den i sig känns aningen ålderstigen. Varför man inte kan sortera spel efter pris eller för den filtrera ner så du ser bara vissa prisintervaller är för mig en gåta, men i övrigt finns det ändå utmärkta filter som hjälper dig att hitta lätt. Med Xbox Games with Gold får du tillgång till molnsparning, vilket automatiskt nås vid nerladdning av spel. Dessutom får man ett par spel i månaden också, vilket gör att spelutbudet sakta men säkert ökar. Skulle du dessutom välja Xbox Game Pass Ultimate exempelvis, är Games with Gold inkluderad, vilket gör att du för en enkel summa har allt inkluderat: onlinespelande, molnsparning, kostnadsfria spel samt ett stort spelbibliotek via Game Pass. Sett till det digitala utbudet är det jämbördigt med utbudet på PS5:an och kommer utan tvekan fylla dina behov även om du bara köper lite spel då och då. Där dock PS5:an bjuder på ett gäng Playstation 4-klassiker från start, får du egentligen inget extra av att köpa Xbox Games with Gold. Däremot kan du välja att köpa Xbox Series S eller X via Xbox All Access, vilket är en räntefri avbetalningsform (via Elgiganten). Gör du detta, får du även med två års Xbox Game Pass Ultimate i summan och kan utan några problem ha ett enormt bibliotek av spel från start.
Om du däremot bara köper konsolen rakt av, får du inga direkta gratisspel bara för att du köpt den nya generationen – till skillnad från Sony som bjuder på ett gäng klassiker från PS4:an.
Med Xbox gränssnitt kan du själv nåla fast de appar du vill nå snabbt. Här exempelvis deras digitala affär.
Handkontroll, tekniska aspekter och uppgraderingsmöjligheter
Microsofts handkontroll är egentligen samma kontroll som fanns till Xbox One. Det mest tydliga som adderats är en något bättre styrplatta och en delningsknapp för att streama, dela bilder etc. Handkontrollen har i övrigt en mer texturerad yta, vilket är välkommet. Annars är Xbox ”nya” handkontroll tråkigt nog väldigt traditionell – även om uttrycket ”varför fixa något som inte är sönder” ringar sant här. En väldigt tråkig aspekt är dock att den fortfarande kräver AA-batterier. Detta trots att de försett den med USB-C kontakt?! Att Microsoft fortfarande inte fört in ett eget uppladdningsbart batteri är för mig en gåta. Spelar man mycket, kommer man behöva byta batterier ofta – vilket oundvikligen blir en dyr historia. Förhoppningsvis kommer en reviderad historia med inbyggt batteri längre fram.
Sett till konsolens tekniska aspekter är den på pappret starkare än Playstation 5. Men som med allt handlar det om optimering i spel för att detta ska bli tydligt. Här slås de på fingrarna lite lätt från Playstation 5 där många spel (äldre såväl som nya) är aningen snabbare. I de nyare spelen är det dock marginellt (vi snackar en halv sekund eller liknande), men i de äldre spel som släpps, märks det att optimering behövs för att på riktigt utnyttja framförallt den nya snabba SSD:n.
Däremot har konsolen stöd för VRR ”variable refresh rate”, vilket märktes i våra tester direkt. Med en skärm som har stöd för det, spelar det inte längre någon roll om uppdateringsfrekvensen går lite upp och ner (förutsatt att den inte svajar mellan extrema fps-hastigheter) då detta matchas med VRR. Det blir med andra ord en oerhört följsam historia som utan tvekan är väldigt skön för dina ögon. Precis som med PS5:an är det möjligt att få 4K och 120 fps – när spelen väl har stöd för detta. Dessutom kan man välja mellan 1080p, 1440p och 4K vilket adderar till möjliga val.
När det kommer till SSD:n är det här en mer standardiserad sådan (NVMe), men den har som sagt mer eller mindre samma hastigheter under användning som på PS5:an. Sett till uppgraderingar kan man köpa förgjorda externa SSD-kort som kan tryckas in i valfri port på konsolen. Dessvärre faller vi under Microsofts prismodell, då det enbart finns en specifik modell, som de själva tagit fram. Givetvis går att koppla in tredjeparts USB enheter, men vill man få samma hastigheter som den lokala SSD:n, då är det Microsofts egna lösning som gäller. I mitt tycke är det snålt där Sony potentiellt kan komma att ge dig betydligt fler val när det väl kommer.
Spel – Exklusivitet och utbud
När det kommer till spelutbud från Microsoft själva är det tämligen dött – i alla fall så här vid lanseringen. Om du dessutom inte använder Xbox Game Pass, är det egentligen multiplattformsspel man är låst till, vilket är tråkigt. Med det sagt är de åtminstone gynnade av redan nämnda VRR-stöd, samt fler upplösningar. Om man däremot plockar med Xbox Game Pass blir det en helt annan historia. Game Pass släpper på regelbunden status nya spel till sin tjänst där väldigt många spel kommer samtidigt som sin egen lansering. För att inte tala om förstapartsspel som alltid släpps vid lansering också. Man kan alltså vänta in Halo Infinite, framtida Forza Motorsport och Horizon spel och egentligen alla spel från Microsoft att komma till Game Pass. Att många tredjepartsspel dessutom är plattformsexklusiva (Alltså för Xbox och Windows 10), gör att man indirekt får mängder med exklusiva spel. Dock handlar det här om allt från indiespel, till AA-spel som bäst, men trots det behövs det påpekas att även om Sony definitivt har de bättre AAA-spelen (mest påkostade spelen d.v.s) har Microsoft istället en strid ström av spel – förutsatt att du har Game Pass än en gång.
Har du dessutom Xbox Game Pass kan du spela dina spel direkt på mobilen, vilket är värt att åtminstone nämna.
Generell uppfattning och sammanfattning!
Xbox Series X och S är två funktionella och diskreta konsoler som utan tvekan passar in i alla hem. Med ett oförändrat gränssnitt kommer konsolerna utan tvekan gillas av de trogna gamla fansen, även om nya användare kan komma att tröttna på det något plottriga utseendet. Trots det är det en välgjord och framförallt innehållsrik upplevelse som passar gemene spelare väl.
Handkontrollen är tråkigt oförändrad och jag hade gärna sett att de fört in ännu mer av nytänk i den som PS5:an gjort, men trots det går det inte att förneka Xbox helt fantastiska ergonomi och byggkvalité. Avsaknaden av inbyggda batterier är dess största nackdel och jag rekommenderar att ni köper in ett ”batterypack” som gör att ni får uppladdningsbara sådana.
När det kommer till spelutbudet lutar sig Microsoft inledningsvis mot multiplattformsspel eller mindre spel. Har du Game Pass får du mängder med spel, både som redan funnits, men som hela tiden släpps, alltid med målet att ge dig som användare något att spela. Det är tråkigt att hårddiskytan snabbt fylls upp och att Microsofts tilläggs-SSD både är specialgjord och riktigt dyr. Man blir låst till den här enda lösningen, och det hade varit bra med fler val likt det sätt som Sony valt att gå (med NVMe diskar). Trots allt detta är det ändå en riktigt bra helhet, som utan problem kommer älskas av den som skaffar en Xbox Series X eller S!
PLUS |
MINUS |
Xbox All Access |
Plottrigt gränssnitt
|
Snygg funktionell design |
Varför inte uppladdningsbara batterier i handkontrollen?!
|
Pålitlig handkontroll | … men samtidigt en handkontroll som inte vågar något nytt! |
VRR + 1440p stöd. |
Bara konsolköp (utan Xbox All Access/Game Pass) mer tvivelaktigt.
|
Xbox Game Pass
|
Avsaknad av stora AAA-spel (i nuläget) |
Crossplattforming med PC & xCloud.
|
|
Bra val för barnfamiljer!
|
När det kommer till valet mellan dessa två skulle jag placera de två konsolerna för två specifika målgrupper: Sonys Playstation 5 gör sig bäst för de spelare som verkligen är ute efter de mest påkostade spelupplevelserna; AAA-spel som Sony med någorlunda god frekvens släpper ett par gånger om året. Konsolen är till för att vara lättillgänglig men samtidigt otroligt väloptimerad för den bästa spelupplevelsen. Även om de exklusiva titlarna ses mer sällan är de, när de väl släpps, helt otroliga sett till produktionsvärde.
Xbox Series X och S däremot är perfekt för familjer – särskilt med Xbox Game Pass med i bilden. De stora AAA-spelen lyser med sin frånvaro, även om Game Pass givetvis innehåller Microsofts äldre storspel. Den är därför inte lika aptitlig sett ur ett spelperspektiv, men för ett ekonomiskt är det oslagbart. Den stora ström av spel som släpps på Game Pass gör det till en garanterad spelmaskin för de som vill testa mängder av mindre spel – och som samtidigt vill spara en slant. Xbox-konsolen är mer traditionell och mer lik en PC (samt att plattformen mer är som ett ekosystem, då flera av spelen direkt kan spelas vidare på PC eller cloudgamingtjänsten xCloud). En plattform som definitivt har något för alla – förutsatt att du tar med den redan uttjatade Xbox Game Pass.
Oavsett vilken ni väljer, är en sak säker: få gånger har en ny generation av konsoler varit så här jämbördiga och välgjorda som dessa. Mycket hänger på vilken typ av spel ni gillar att spela. Om ni hellre tar de stora AAA-spelen som kommer ett par gånger om året (vilka man får betala uppåt 800 kr/st för) eller en mer familjevänlig speltjänst som Xbox Game Pass, som däremot saknar nya förstapartsspel i nuläget (även om tidigare sådana finns tillgängliga). Båda konsolerna är dock rent tekniskt fantastiska och de närmsta åren kommer vara oerhört intressanta för oss användare. Det är ändå en ljus framtid vi spelare möter! Härligt!
Dagsfärska priser (förutsatt att produkterna finns i lager).
i samarbete med PriceRunner