Hem RecensionerSpelrecensionerPlaystation Ratchet and Clank (2016)

Ratchet and Clank (2016)

av Fredrik Olsson

Äntligen fick jag möjlighet att spela ett spel jag enbart hört talas om. Ett spel som enligt många var en av de stora ”selling-points”en för Playstation när det begav sig. Men håller spelserien fortfarande iom detta spel. Och appellerar det till en noob (för spelserien) som mig?

Men vad är det för story då?

Jo, du spelar som Ratchet, en kille som är misstänkt lik en räv. Men som tydligen är av släktet Lombax. Hans stora dröm är att bli del av den galaktiska kåren, vars syfte är att hjälpa och skydda innevånarna i galaxen. Och trots att han initialt inte platsar i kåren efter ha gjort uttagningar, så ges han ändå tillfälle när hans planet blir invaderad av Blarger. Ja, de heter Blarger. Han får dessutom hjälp av en liten krigsrobot vid namn Clank, som även han önskar hjälpa till.
Blargerna styrs nämligen av en elak politiker vars mål är att ta över galaxen och göra elaka saker. Ja, storyn är inte direkt gjord av stjärnstoff, men den funkar ändå för vad den är; en barnslig, nästan harmlös liten historia.

Bara för barn?

Det finns en hel del roliga referenser; från tv och film och deras tidigare spel, så även om spelets gameplay och story i mångt och mycket vänder sig mot barn, så finns det absolut även något för vuxna i detta spel. Så även om vuxna kanske skippar den simpla storyn, så ger dessa referenser ett bättre liv till spelet.

Men grafiken och gameplay då?

Det som man först möts av är hur pass snyggt spelet är. Och inte snyggt på ett hyperrealistiskt sätt, utan snyggt på ett framförallt fantasifullt sätt. Liknande Super Mario Galaxy, så är verkligen spelet utformat optimalt utefter plattformen det befinner sig på.
Animationer, effekter och världen i sig, är levande och följsam. Och i varje vrå finns någon detalj som förgyller ens upplevelse. Spelet i sig, är ett tredjepersons action pussel spel, med stora inslag av humor i sin arsenal.
Vad sägs om Diskokulor till vapen som får fienden att tvingas dansa, eller ett vapen som förvandlar fiender till får. Ja det finns helt enkelt en helskön arsenal vapen som känns både varierande och framförallt balanserade.

Du tar dig från värld till värld, skjutandes, sprängandes och förser världarna med härligt kaos. Samtidigt plockar du upp mängder med muttrar, som agerar som valuta, skulle du vilja köpa nya vapen. Du får även skillpoäng, som du kan använda för att göra dina vapen bättre.

Allt detta ger ett spel där fantasi och kaos getts mycket räckvidd; där du ena stunden flyger rymdskepp eller skjuter allt som rör sig, till att du åker på rails på ett skateboard manér.

Och med roliga bossar så kan även dynamiken i banorna varieras vilket får det till att bli en ännu roligare upplevelse.

Men finns det inget dåligt med spelet?

Det finns så klart saker som inte är hundraprocentigt. Som vi nämnde tidigare så är väl storyn inte bland det bästa där ute, och har man som mig, satt min Playstation på svenska, så får man även dras med svenska röstskådespelar insatser.
Något som förvisso inte görs dåligt, men då skämt inte direkt överförts bra, så gör det hela upplevelsen aningen torftig. Men ändrar du språkinställningarna i Playstationens meny, så kan du lätt få engelskt tal istället.

Sen bör det poängteras ännu en gång att spelet mycket riktigt vänder sig till barn; så på det sättet så är det bra. Det kunde bara ha tagits lite större insatser på röstskådespeleriet på den svenska fronten.

Kontroller och allt det övriga då…?

Detta spel har verkligen optimerats ut i de virtuella fingerspetsarna; med sina precisa och direkta kontroller, så lämnar det inte mycket som behöver fixas. Plattformandet och skjutandet är riktigt bra och interaktionen med världen känns följsam och fin. Helt klart känns det som spelet har getts den där extra touchen.


Specifikation

Prisbild ca 350-400 kr. Recensionskod tillhandahållen av Sony.


Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar