Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Star Trek Prodigy: Supernova

Star Trek Prodigy: Supernova

Fly undan solen innan den exploderar!

av Martin "Fyghar" Johansson

Star Trek är något många känner till, även om det finns de som blandar ihop serien med Star Wars. Men förra året kom en TV-serie riktad mot en yngre publik som kanske kan lyckas lära dem vad som är vad. Och nu har vi fått ett spel baserad på just den serien, men hur står den sig?


Spelet börjar med en filmsekvens där rymdskeppet Protostar med sin besättning upptäcker en sol som verkar uttömmas på energi i en hiskelig fart. Inom bara några dygn kommer solen att kollapsa och orsaka en otrolig katastrof, när skeppets kapten Dal R’El får reda på detta beordrar han att skeppet ska vända om. Han hinner dock inte mer än ge sin order innan en solvåg, likt de från Skattkammarplaneten, kommer och slår ut Protostars alla system. Efter några akuta teleporteringar samt en kraschlandning befinner sig Dal tillsammans med Gwyndala på en av planeterna intill den kollapsande solen. Nu måste de hitta sina vänner till besättning, ta sig tillbaka till skeppet och evakuera solsystemet inom 72 timmar. Men de är inte själva där, utan en robotras som kallas Watchers befinner sig på planeten. Vad de sysslar med är dock oklart, men det kan inte vara något bra!

Jag ska vara ärlig, jag glömde av spelets intro bara någon timma efter att jag hade spelat igenom den. Den var så pass simpel att den inte lämnar några avtryck i mitt minne. Jag vet att jag springer runt för att hitta vänner samt delar till rymdskeppet, men jag kom inte riktigt ihåg varför vi hade hamnat på planeten. Det är dock lite mer intressant att faktiskt spela spelet efter introt. Jag har spelat ett gäng av Outright Games utgivna spel och det är inte många av dem jag känner att jag kan rekommendera såvida man inte befinner sig någonstans mellan åldrarna fem och tio. Men med det här spelet känner jag ändå att jag kan ha kul och inte blir totalt idiotförklarad var femte minut utan jag får faktiskt utforska områden som jag vill samt lista ut olika pussel. Det finns också en hel del saker att försöka hitta på de olika banorna och om man hittar allting får man lite emblem efteråt beroende på hur väl jag gjorde ifrån mig.

På en bana springer du egentligen bara från punkt A till punkt B men har lite sysslor däremellan. Den huvudsakliga sysslan är att slå sönder alla robotar som kommer i vägen och vill ha ihjäl en. De dyker dock bara upp vid uppenbara arenor och är inget större hinder egentligen, men de kan lätt bli många på en gång vilket gör striderna snäppet svårare. Men med hjälp av sina vapen samt en förmåga att kunna dasha, något som gör det betydligt enklare att undvika fiendens attacker, tar det inte många minuter innan striden är avklarad trots alla robotar som kommer. Jag får även nya vapen att använda mig av samt möjligheten att uppgradera de vapen jag använder mig av, vilket är mycket uppskattat. För att kunna uppgradera måste jag betala med de kristaller jag samlar på mig under spelandets gång när jag slår sönder saker. Det finns dock ingen form av erfarenhetspoäng att samla på sig vilket jag tycker är lite tråkigt, hade varit kul att även kunna spendera den sortens valuta på kanske nya attackmönster eller något liknande.

Utöver att slåss samt ta sig från start till mål finns det även flertalet hemligheter att hitta på varje bana. Det är artefakter, fluffiga varelser, växter och lite skatter. För att hitta de här behöver man antingen lista ut olika sorters pussel eller ha specifika personer tillgängliga. För de olika vännerna har olika förmågor som kan hjälpa till att låsa upp specifika områden, vilket då innebär att man kommer behöva återvända till en avklarad bana om man vill hitta allting. Som jag nämnde tidigare får man emblem beroende på hur mycket grejer man hittar, vilket kan vara trevligt för de som vill klara spelet 100%, samtidigt som det man hittar hamnar på specifika platser uppe på rymdskeppet. Lite trevligt är det ändå.

Ett problem jag har med spelet är när karaktärerna pratar på svenska. Nu syftar jag inte på att det låter fånigt, även om det gör det, men det låter som att de har använt sprängda mikrofoner när de har spelat in rösterna. Det sprakar och nästan skär sig i mina öron när de pratar vilket inte ger någon trevlig upplevelse. Jag trodde först att jag bara inbillade mig när jag spelade och det lät konstigt över hemmabion, men när jag hade samma bekymmer med ett headset förstod jag att utvecklarna hade klantat sig med ljudfilerna på något sätt. Annars låter musiken bra när jag spelar, men det kommer inte vara något jag går och nynnar på. Grafiken i sig ser okej ut, ungefär vad jag förväntade mig faktiskt. De har varit kreativa med de olika planeterna samt vad som finns på banorna vilket jag uppskattar, särskilt med tanke på att det inte finns jättemånga banor eller planeter att besöka. Då är det kul att områdena faktiskt känns annorlunda.

På det stora hela är det här ett okej spel, absolut inget dåligt men inte heller något mästerverk. Jag tror att om man har tittat på serien som spelet är baserat på kan det vara mer intressant att spela än om man som jag inte har någon aning om vad det är som har hänt tidigare. Prislappen känns dock lite mastig i dagsläget, kanske vänta med en prissänkning på en hundring så tror jag att det här är ett spel jag kan rekommendera till de som har sett serien.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4-versionen.
Spelet finns även till Playstation 5, Nintendo Switch, PC och Xbox One/Series X|S.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Bandai Namco.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar