Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Wolfenstein: Youngblood

Wolfenstein: Youngblood

av Danny Larsen

I den senaste delen av Wolfenstein-serien så får vi denna gång inte köra som seriens hjälte BJ Blazkowicz, utan som hans två tvillingdöttrar. Nytt för serien är att du nu kan köra co-op tillsammans med en kompis och kötta på för fullt, men frågan är om det lever upp till de tidigare spelen eller faller platt?


Som ovan sagt så är Wolfenstein: Youngblood ett co-op-spel där du kan köra igenom spelet med vänner eller en NPC (icke spelbar karaktär). Om du ej känner för att köra med en kompis så får du med dig systern som kommer göra sitt bästa för att hjälpa dig dra i spakar, vrida om nycklar eller helt enkelt hjälpa dig upp om du har fallit i striden.

I spelet så delar man på liv och om någon av er blir nedslagen så kan den ena komma och hjälpa den andra upp. Om båda skulle bli nedslagna så går ett av de ”extra liven” åt och båda två kommer upp igen, men om man skulle bli av med alla liven så får man börja om kartan igen. Så samarbete är ett måste om man vill ha chansen att lyckas ta sig igenom spelet. NPC:n är helt okej om man kör med henne, men det är såklart mycket roligare om man har någon att köra med som kan tänka för sig själv och inte bara vara en AI-styrd karaktär.

BJ Blazkowicz är försvunnen och hans tvillingdöttrar Jess och Soph tar saken i sina egna händer för att hitta och hämta hem honom. De båda har blivit tränade av sin far och mor för att kunna skydda sig mot hotet som nazisterna fortfarande utgör i världen. Spelet utspelar sig nitton år efter Wolfenstein II: The New Colossus, men BJ (som den person han är) tog sig an ett uppdrag i det ockuperade Paris, där han senare försvann och ingen har hört av från honom sedan dess. Tillsammans med frihetskämparna från Paris så utgör duon ett stort hot mot alla nazister som kommer i deras väg, och de tar alla tillfällen i akt för att sätta käppar i hjulen för de nazistiska ockupanterna.

Oberoende av vilken syster man väljer så får man samma förmågor och val av vapen, då valet bara är kosmetiskt. I spelet så får man XP (erfarenhetspoäng) för uppdrag man gör och fiender man dödar, samt att man kan samla på sig silvermynt som fienderna kan tappa eller som man kan hitta runt omkring på banorna. När man levlar upp så får man poäng som man kan lägga på diverse förmågor. Huvudgrupperna av förmågor är ”Mind”, ”Muscle” och ”Power”, som har flera underliggande förmågor du kan välja och vraka mellan. ”Mind” fokuserar mest på läkande, hur mycket hälsa du kan få tillbaka efter du blivit nedslagen eller till exempel mer liv. ”Muscle” satsar mer på hur mycket armor du har, att kunna skjuta med dubbla pistoler eller till exempel hur hårt du kan kasta dina handvapen. Och slutligen ”Power” vilket är dina specialförmågor. I början får du valet mellan att kunna ruscha på och knocka ner dina fiender eller kunna göra dig osynlig för en stund medan du smyger förbi dina fiender.

För att kunna uppgradera till högre nivåer eller bättre saker så måste man komma upp i en viss level på sin karaktär. De olika nivåerna är 1, 10, 20 och 30, samt att man måste ha poäng att kunna lägga på dem och alla har olika mängd som behövs på dem.

Vapnen i spelet är härliga och goa att springa omkring och skjuta nazister med, och de har alla olika styrkor och svagheter. Fienderna har en ”sköld” som man måste skjuta ner innan man kan döda dem och de tar mer skada av en viss typ av vapen än en annan typ, så man får vara uppmärksam på vilket vapen som behövs på vilken fiende. Utöver detta så kan man uppgradera sina vapen på fem olika sätt och till exempel ha bättre magasin, sikte eller handtag. För att kunna göra dessa uppgraderingar så måste man ha en massa silvermynt till hands. De fem olika områdena som man kan uppgradera sina vapen på har tre olika stilar: att ge extra skada vid huvudträff, större magasin till vapnen och att kunna göra mer skada på fienderna.

Utöver dessa så kan man köpa några förgjorda färgscheman till dräkterna som man bär, samt ett urval av olika hjälmar. Man kan även köpa olika tillhyggen, till exempel yxa och butterfly-kniv, som man använder som handvapen i spelet. Man kan även köpa ”Pep Signal”, vilket är en förmåga som hjälper dig och den du spelar med. Säg att du blir skjuten en massa och blivit av med din sköld, då kan din partner använda sin Pep och vips så har ni båda 100% sköld igen. Det finns olika att välja mellan, så tänk efter noga innan du väljer. Sedan så finns det såklart ”Boosters” att köpa och det finns ”Ammo Loot”, ”Max Armor” och ”Max Health”. Dessa gör att du under tio minuter plockar upp eller har dubbelt upp av vad du vanligtvis har.

Allt i spelet går att köpa för pengar du tjänar i spelet, dock så finns det en symbol som ser ut som guldtackor uppe i hörnet vid pengar. I skrivande stund så går det ej att få tag på dessa i spelet och när jag försökte köpa något och göra valet med tackorna så poppade jag ut i menyn, men det finns inget på spelets Steam-sida för att kunna köpa ännu. Men när spelet är släppt så kommer man troligen kunna köpa spelpengar för riktiga pengar.

Såklart finns det en massa bonussaker man kan leta efter på banorna i spelet. Det finns till exempel 3D-glasögon som ger en tillgång till karaktärsmodeller man kan titta på, kassettband med musik man kan lyssna på, brev, tidningar eller annan info som man kan läsa om vad som händer i världen. Dessa är såklart helt frivilligt att leta efter och förändrar inget i spelet förutom att man har en massa extra saker att kolla eller lyssna på.

Spelmässigt så flyter spelet på precis som de tidigare i serien. Man går helt enkelt lös på alla nazister som kommer i ens väg och man lämnar blodspår och kroppsdelar efter sig och bara köttar på så gott det går. Spelet har flutit på relativt bra, dock så har det varit några gånger som spelet har fryst och man fick vänta en stund tills det kom igång igen. Jag har också märkt av lite screen tearings och en del pop-in-textures. Värt att nämna här är att recensionskoden vi fick till oss kallades ”early access” i utskicket och att det skulle komma en uppdatering som troligen kommer fixa de få problem som jag har stött på.

Spelet låter dig ta an sidouppdrag som du kan tjäna pengar och uppgraderingspoäng på, så det kan vara värt att kolla in och göra några om du vill köpa något nytt till ditt vapen. Spelet har en huvudhubb där du väljer dessa uppdrag eller får nya av de som finns i basen. I basen så finns även Abby som ger dig dagliga uppdrag eller veckouppdrag som man kan ta sig an för att tjäna mer pengar.

 

Kontrollmässigt så finns det inget att klaga på, varken på mus och tangentbord eller handkontroll (vilket jag primärt kör på, men testar båda i recensionssyfte). Det är enkelt att komma ihåg vilken knapp som är för vad och man kan bara köra på och mosa i godan ro utan att göra bort sig (samt att specialförmågorna står i kanten på skärmen).

Om vi snabbt kollar på grafik och ljud så håller de samma klass som de andra spelen. Spelet ser riktigt bra ut och jag gillar verkligen stilen de har valt på alla de områden som man kan röra sig mellan. De stadsmiljöer man är i känns hemska och man kan känna hur illa livet att bo där måste ha varit. Ljudbilden är bombastisk och musiken är blandad, då det är bekanta låtar fast på tyska och den vanliga banmusiken. Det ambienta ljudet är helt okej och den övriga ljudbilden (vapen och så) lika så. Röstskådespelarna gör en riktig insats och jag uppskattar återigen att man har valt att ha olika talande språk samtidigt, istället för att bara ha allt på engelska (på vissa kassettband så finns det en som talar svenska!).

Spelet har även något som kallas ”Buddy Pass”, vilket egentligen är att om du äger Deluxe Edition så kan du bjuda in och spela med en kompis som inte äger spelet. På konsol så får de man bjuder in inga achievements eller troféer.

Jag tycker verkligen att spelet gör sig bra som helhet. Visst, jag räknar det som en spinoff från vanliga serien då man inte spelar som BJ Blazkowicz, men jag tycker att storyn, gameplayet och systrarna gör att man får en ny tagning på Wolfenstein-spelen och att man ihop med en kompis kommer skjuta sig trötta på nazister och ha en riktigt god stund. Sedan är det alltid kul att få tillfälle att köra lite old school alternativ Wolfenstein som heter ”Elite Hans”.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Spelet finns även på Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch.

Wolfenstein: Youngblood. Lägsta pris 241 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-07-25. 

Recensionsex tillhandahållet av Bethesda.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar