Hem RecensionerSpelrecensionerPC Monster Hunter: World

Monster Hunter: World

av Danny Larsen

Mitt i jakten på ett monster så ser jag att min kniv är slö och måste vässas, jag smiter undan bakom en stor klipputsats för att slipa den. Jag hör att ett bråk mellan några monster har brutit ut i närheten, hinner jag vässa min kniv och har jag rätt utrustning på mig för att kunna ta mig an dessa bestar. Häng med så ska vi se hur en dag för en monster jägare kan vara! Var tionde år så emigrerar ”Elder Dragons” till den nya världen, därför har en bas skapats där för att utröna varför det gör det. Som en nya jägare i den femte flottan på väg till den nya världen från den ”gamla”, är du en av de som ska utforska och ta reda på varför dom emigrerar hit. Efter en inte så smärtfri resa  (skeppet fastnade på en enorm vulkan drake, du trillade ur och fick ta dig på egen hand till basen), så får vi äntligen ta del av lite mer organiserade äventyr och ej oplanerade sådana. Du skapar själv din karaktär med hjälp av lite olika ansikten, hårtyper och det vanliga pillandet med ”vilken näsa ska jag välja” eller ”är det här den rösten jag vill ha på min karaktär”. Utöver det så får du också skapa din egna ”Palico”, d.v.s. en kattliknande varelse som är din följeslagare i vått och torrt (min blev en snorgrön liten gulleplutt som man bara vill krama ihjäl). Din Palico kommer vara med och slåss i de uppdragen du väljer så man bör se efter att uppgradera dom också allt ju längre in i spelet du kommer.

När vi väl har kommit till spelets huvudbas ”Astera” så får vi där en genomgång på varje ställe som man bör ha koll på och återvända till senare (vi kommer till det snart). Efter ett möte med ledningen på Astera så får vi en ”handler” tilldelad till oss, d.v.s. den som ska hålla koll på vilka uppdrag vi kan och har tagit oss an och skall styra oss rätt om vi är ute och snurrar. Hon ger också råd och tips, så kan vara bra att prata med henne. I basen så finns det en stor smedja där vi kan tillverka, uppgradera eller köpa oss vapen (det finns 14 st att välja mellan) och utrustning, så det är alltid värt att gå dit igen efter några uppdrag för att se om man har samlat på sig något nytt och spännande som kan ge oss möjlighet att tillverka en bättre dräkt eller ett starkare vapen. Det finns affärer där du kan köpa/sälja saker du har plockat på dig, ”Quest Board” där du kan ta dig an nya uppdrag (fast du kan få samma saker genom att prata med din handler). En person som man bör prata med ofta är ”Chief Ecologist”, när du har varit ute på jakt så får man ny information om de monster man har jagat eller infångat och man kan delge dem till honom (inget som sker automatiskt utan man måste gå och prata med honom). På det sättet så kan han ge oss information om vart monstren håller till, deras styrkor och svagheter vilket kan underlätta för oss när vi ska ut på jakt nästa gång. Det finns även en ”Canteen”, d.v.s. ett matställe där du kan köpa eller laga till din egna mat som kan ge dig bonusar när du ger dig ut på jakt som t.ex. högre styrka eller försvar. Utöver dessa och några fler ställen så har du ditt egna krypin där du kan hantera dina vapen och vilken rustning du vill ha, samt att det finns en arena som du kan nå härifrån där du kan testa på och träna med dina vapen (kan vara bra om man införskaffat ett nytt som man ej vet hur man ska använda det).

Men detta har bara varit än så länge om basen vi bor på, det är inget att fnysa åt men inte den viktigaste delen av spelet. Det viktigaste är själva världen runtomkring dig där du kan utforska, samla på dig allehanda saker från världen och såklart jaga alla dessa monster av olika storlekar och former. När du ger dig ut från basen så får du smyga dig runt i olika typer av terränger där olika typer av monster frodas och lever, där man kan hitta och samla på sig nya växter eller plocka upp olika typer av materia som du kan använda i recept eller för att uppgradera dina rustningar och vapen. Spelet ger dig ganska stor frihet i hur du vill ta dig an spelet om du så vill leka runt och bara ge dig av och samla på dig allehanda saker eller ta dig an en massa uppdrag som kan variera från att jaga efter och döda X antal monster av en viss typ eller leta upp och ta med hem en speciell svamp till kocken som han kan använda. Och det här är som spelet är som bästa då det ändå är ”Monster Hunter” vi spelar och variationen på hur vi tar oss an saker är helt uppbyggt på vad du vill göra, visst vi får uppdrag som kanske inte lockar så mycket (men är det inte så med verkliga livet), sen så finns de uppdragen som man vill få fler utav och ta sig an. Uppdragen vi kan få kan som sagt vara allt från att hitta och döda eller hitta information om, en del av uppdragen vi får har vissa saker som vi måste uppnå för att de ska klaras av, samt att de kan ha saker som ej får ske (t.ex. ej bli nerslagen X antal gånger eller måste klara under en viss tid). Du kan köra allt helt själv eller så kan du slå ihop dig med tre andra spelare och ta dig an uppdragen. Det är såklart mycket roligare om man har vänner man kan spela ihop med än tre främlingar, men det går lika bra vilket som då alla har samma mål i slutändan.

Till din hjälp för att hitta monster eller visas växter så har du ”Scout Flies”, enkelt beskrivet så är det en hel drös med eldflugor som du har i en behållare på ditt bälte. När något intressant finns i din närhet så flyger de iväg och leder dig till vad det än kan vara t.ex. spår av något monster, materia som finns i närheten eller leda dig till ett moster som har flytt från en strid med dig. På din karta så kan du markera vad du är ute efter så leder de dig raka spåret till det. Spelet har en hög inlärningsfaktor, då det är så mycket som man ska lära sig och måste komma ihåg för att på effektivaste sättet ta sig an ett uppdrag eller ta ner ett monster. Som tur så finns det vid varje nya sak du ska lära dig en informations ruta som förklarar för dig hur du ska göra/vad som är viktigt att komma ihåg, dessa finns alltid att gå tillbaka till om du glömmer bort det. Mina åsikter: Monster Hunter: World är ett stort spel med mycket att göra, även om spelet känns väldigt tungt att ta in när man startar upp spelet och ej har kört något tidigare i spelserien (jag har bara varit inne och testat på några av de äldre spelen i serien) så kommer man ganska snabbt in i spelet och efter ett par uppdrag så har man kommit in i spelsystemet. Kameran kan ibland vara lite bångstyrig och man ser ibland inte vad man göra i slagsmål (men då är det bara att mosa på och hoppas på det bästa). Spelet ger ett ”mer” sug på att utforska och leta upp nya monster att ta sig an, samt att kunna lära sig mer om monstren och bli effektivare på att ta sig an dom. Musiken i spelet är väldigt behaglig och sticker ej ut från och blir störande utan känns rätt placerad för det man göra. Bakgrundshistorian känns ej så viktig och den utforskas aldrig riktigt ordentligt, men för mig så var ”här och nu” mycket viktigare för varför jag spelade spelet.

Specifikation
Denna recension baseras på PC versionen. Monster Hunter: World. Lägsta pris 389 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-08-25. Recensionskod tillhandahållen av Panvision/Capcom. Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar